Abrikozencake

Abrikozencake

Janneke Philippi heeft alweer een nieuw kookboek uit. Na “Pasta, risotto en gnocchi” is het nu de beurt aan zomerse recepten met seizoensfruit in “Vier de zomer”. En ja hoor, Janneke heeft het alweer voor elkaar gekregen: het boek is prachtig gefotografeerd en staat bol van de originele, haalbare recepten met het beste van het seizoen. En deze smeuïge abrikozencake is daarop geen uitzondering.

Vier de zomer - Janneke Philippi

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken per fruitsoort: starten doen we met een tiental frambozengerechten, eindigen met zomerdrankjes op basis van rijpe vruchten. Met meer dan vijftig recepten is dit boek een must-have voor iedereen die graag aan de slag gaat met dessert en gebak. En voor nog geen € 10 is het zelfs uitzonderlijk goed geprijsd. Je kan het boek bestellen op Janneke’s website, en als je samen met een kookgekke collega of vriend(in) bestelt, hoef je zelfs geen verzendkosten te betalen. Een écht koopje, zo vlak voor de solden…

Mijn eerste baksel uit dit boek, de aardbeientaart met citroenmousse, was een schot in de roos, en ook deze  verrassende abrikozencake kon mij helemaal overtuigen. Verrassend, want je gebruikt olijfolie in plaats van boter. Laat je echter niet afschrikken: dit zorgt voor een extra zachte textuur en een heerlijk zoete smaak. Ik zou in dit geval niet je meest uitgesproken olie gebruiken: een standaard bakolie van goede kwaliteit (ik gebruik de rode van Liquido d’Oro) doet het hier prima.

Abrikozen in stukjes snijden

Kan je geen lekkere abrikozen krijgen, aarzel dan niet om een andere seizoensvrucht te gebruiken: nectarine, pruim of zelfs een bescheiden appel zullen een even mooi resultaat opleveren. En had ik al gezegd dat het beslag in een kwartiertje klaar is? Een zoet baksel dat je geen uren in de keuken kost, en daarenboven heerlijk smaakt: Janneke, ik ben fan!

Bron: Vier de zomer van Janneke Philippi

Wat heb je nodig?

3 eieren
200 g suiker
10 g vanillesuiker
100 ml extra vierge olijfolie
75 ml volle melk
300 g bloem
2 tl bakpoeder
4 abrikozen

Voor het glazuur
100 g bloemsuiker
25 ml volle melk

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).

Klop met de mixer de eieren met de twee soorten suiker luchtig.
Voeg al kloppend de olijfolie en melk toe.
Klop er daarna ook bloem en bakpoeder door.

Beslag voor abrikozencake

Vet een cakevorm in met een beetje olijfolie.
Verwijder de pit uit de abrikozen en snijd in hapklare stukjes.
Giet de helft van het beslag in de vorm.

Abrikozen over beslag verdelen
Verdeel er de abrikozen over.
Giet er de rest van het beslag over.

Afdekken met rest van het beslag

Schuif 75 minuten in de oven tot de cake goudbruin en gaar is (een satéprikker moet er droog uitkomen).
Zet de cake op een rooster en laat 10 minuten afkoelen.

Abrikozencake laten afkoelen op rooster

Ontvorm en laat verder afkoelen op de rooster.

Maak het glazuur door bloemsuiker en melk te mengen.

Glazuur over abrikozencake gieten

Giet over de afgekoelde cake.
Laat een beetje opdrogen.

Serveer de abrikozencake.

Abrikozencake

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Abrikozencake

  1. Hey hallo goedemorgen !!
    Gisteren heb ik deze geweldige cake gemaakt , met wilde verse perzik !!! ??????echt heeeeerlijk geweldig recept !!!
    Grtjes Sylvia

Laat me weten wat je ervan vindt!