Het aspergeseizoen is al meer dan de helft gevorderd. Hoog tijd om een lijstje te maken van de zes onmisbare recepten met asperges op deze blog. De klassiekers kent iedereen, maar ik heb hier het voorbije jaar heel wat originele gerechtjes verzameld, die voor inspiratie zorgen om creatief aan de slag te gaan met deze fijne voorjaarsgroente.
Basilicumrisotto met geroosterde groenten
In deze zomerse risotto zijn de asperges misschien maar bijzaak, maar dat maakt ze niet minder glorieus. Door ze in de oven te roosteren, krijgen ze een lekker uitgesproken smaak en een verfijnd aroma. Een gerecht dat niet zou misstaan op een etentje.
Risotto met groene asperges en munt
Dit is dan weer een recept voor risotto waarin de asperges wél de hoofdrol spelen. Kleine extra’s – munt en citroenrasp – zorgen voor een onvolprezen smaaksensatie (al zeg ik het zelf). Als je een basisrisotto weet te maken, is dit trouwens helemaal niet moeilijk. Nog nooit risotto gemaakt? In het recept staat alles stap voor stap beschreven, dus waag je kans!
Asperges met eitjes uit de oven en grijze garnalen
Een variatie op de klassieke combinatie asperge-ei-garnaal. Door de eitjes in de oven te garen, witte met groene asperges te combineren en het geheel af te werken met tuinkers krijgt dit gerecht toch een originele invalshoek.
Tortilla met groene asperges
Een heerlijke variatie op de traditionele tortilla, die je perfect op een doordeweekse maandag op tafel kan zetten. De tuinkruiden en manchego zorgen voor een niet-alledaags effect, zonder de extra moeite en afwas die dat normaalgezien met zich meebrengt.
Aspergewok met garnaaltjes en gerookte zalm
Dit is mijn persoonlijke favoriet. De combinatie van luxueuze ingrediënten – zalm, asperges, garnalen – zorgt voor een uiterst verrassende combinatie, die toch snel en makkelijk op tafel komt. Ik heb het gerecht onlangs nog van een nieuwe foto voorzien om het in al zijn glorie te herstellen.
Gebakken asperges met gepocheerd ei, sla en gerookte zalm
De laatste aanwinst in mijn rijtje aspergefavorieten, maar zeker niet de minste. De onverwachte combinatie van gebakken asperges en sla met ei en zure room geeft dit gerecht de nodige allure. Als je geen problemen hebt met het pocheren van eieren staat ook deze schotel snel op tafel. Toch een beginneling? Geef er een zachtgekookt eitje bij en dit is even lekker!
Heb jij nog tips om asperges op een verrassende manier te bereiden? Wat zijn jouw favoriete recepten met asperges?
Dat ziet er heerlijk uit, ik heb geen idee of ze asperges hebben in Azie, mss moet ik nog maar eens flink los gaan op die dingen voor ik vertrek.
Waar ga je heen? Zelf ben ik in Azië enkel nog maar in Thailand geweest, was wel méér dan de moeite waard! 🙂