Knolseldersoepje met basilicumolie en broodstengels met parmaham

16 december 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Jawadde, zo’n lange titel voor een hapje! Het doet qua bereidingstijden het ergste vermoeden, maar niks is minder waar. Dit is eigenlijk heel snel klaar, niet moeilijk, en ideaal voor een grote hoop feestvierders. Je zou dit trouwens evengoed als voorgerechtje kunnen serveren, want door de extra’s doet het resultaat heel feestelijk aan. De soep heeft een fijne smaak door de toevoeging van witte wijn, en de afwerking met basilicumolie.

Het receptje komt uit Delicious van deze maand (lichtjes bewerkt). De broodstengels heb ik deze keer zelf gebakken, met een overschotje van het deeg van de platbroden: gewoon bolletjes ter grootte van een walnoot van het deeg nemen, een smal worstje van rollen (geeft niet als die ongelijk is, met wat bobbels en dunne stukken: zo zien ze er net extra rustiek en homemade uit!), 10 minuutjes afgedekt laten rijzen en dan een kleine 10 minuutjes bakken in een oven van 200 °C. Dus als je toch platbroden bakt, zou ik overwegen dit eens uit te proberen. Maar gekochte grissini kunnen uiteraard ook, daar is helemaal niks mis mee.

Dit recept is genoeg voor een hapje voor 20 personen (écht waar). Ik veronderstel dat je er als voorgerecht een achttal personen mee kan bedienen. Met mijn excuses voor de erbarmelijke foto van het eindresultaat, maar ik had toen enkel mijn GSM bij de hand…

Wat heb je nodig?

500 g knolselder
citroensap
olijfolie
2 sjalotjes, fijngesneden
100 ml witte wijn
1 l kippenbouillon
150 ml room
25 g basilicum
300 ml olijfolie
1 teentje look, geperst
sap van een halve citroen
peper en zout
broodstengels (hapje: halve per persoon, voorgerecht: 1 per persoon)
parmaham (hapje: halve snede per persoon, voorgerecht: 1 snede per persoon)

Hoe ga te tewerk?

Snijd de knolselder in blokjes en besprenkel met een beetje citroensap, om verkleuren te voorkomen.


Verhit de olijfolie in een kom.
Fruit er de sjalotjes een vijftal minuutjes in aan (niet laten kleuren).
Voeg de blokjes knolselder toe en stoof even mee.
Blus met witte wijn en laat inkoken tot de helft verdampt is.
Giet er de kippenbouillon bij en kook ongeveer 20 minuten tot de knolselder gaar is.

Mix de soep fijn.
Voeg er de room aan toe en kruid eventueel bij met (witte) peper en zout.

Voor de basilicumolie blancheer je de basilicum 20 seconden in kokend water.
Giet af en spoel met koud water.
Laat goed uitlekken.
Mix de basilicum fijn met de olijfolie.
Voeg er de look en het citroensap aan toe.
Kruid met peper en zout.

Wikkel de parmaham rond de broodstengel.

Serveer de knolseldersoep met een wolkje basilicumolie en een broodstengel met parmaham.

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.756 andere abonnees

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.