Knolseldersoepje met basilicumolie en broodstengels met parmaham

16 december 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Jawadde, zo’n lange titel voor een hapje! Het doet qua bereidingstijden het ergste vermoeden, maar niks is minder waar. Dit is eigenlijk heel snel klaar, niet moeilijk, en ideaal voor een grote hoop feestvierders. Je zou dit trouwens evengoed als voorgerechtje kunnen serveren, want door de extra’s doet het resultaat heel feestelijk aan. De soep heeft een fijne smaak door de toevoeging van witte wijn, en de afwerking met basilicumolie.

Het receptje komt uit Delicious van deze maand (lichtjes bewerkt). De broodstengels heb ik deze keer zelf gebakken, met een overschotje van het deeg van de platbroden: gewoon bolletjes ter grootte van een walnoot van het deeg nemen, een smal worstje van rollen (geeft niet als die ongelijk is, met wat bobbels en dunne stukken: zo zien ze er net extra rustiek en homemade uit!), 10 minuutjes afgedekt laten rijzen en dan een kleine 10 minuutjes bakken in een oven van 200 °C. Dus als je toch platbroden bakt, zou ik overwegen dit eens uit te proberen. Maar gekochte grissini kunnen uiteraard ook, daar is helemaal niks mis mee.

Dit recept is genoeg voor een hapje voor 20 personen (écht waar). Ik veronderstel dat je er als voorgerecht een achttal personen mee kan bedienen. Met mijn excuses voor de erbarmelijke foto van het eindresultaat, maar ik had toen enkel mijn GSM bij de hand…

Wat heb je nodig?

500 g knolselder
citroensap
olijfolie
2 sjalotjes, fijngesneden
100 ml witte wijn
1 l kippenbouillon
150 ml room
25 g basilicum
300 ml olijfolie
1 teentje look, geperst
sap van een halve citroen
peper en zout
broodstengels (hapje: halve per persoon, voorgerecht: 1 per persoon)
parmaham (hapje: halve snede per persoon, voorgerecht: 1 snede per persoon)

Hoe ga te tewerk?

Snijd de knolselder in blokjes en besprenkel met een beetje citroensap, om verkleuren te voorkomen.


Verhit de olijfolie in een kom.
Fruit er de sjalotjes een vijftal minuutjes in aan (niet laten kleuren).
Voeg de blokjes knolselder toe en stoof even mee.
Blus met witte wijn en laat inkoken tot de helft verdampt is.
Giet er de kippenbouillon bij en kook ongeveer 20 minuten tot de knolselder gaar is.

Mix de soep fijn.
Voeg er de room aan toe en kruid eventueel bij met (witte) peper en zout.

Voor de basilicumolie blancheer je de basilicum 20 seconden in kokend water.
Giet af en spoel met koud water.
Laat goed uitlekken.
Mix de basilicum fijn met de olijfolie.
Voeg er de look en het citroensap aan toe.
Kruid met peper en zout.

Wikkel de parmaham rond de broodstengel.

Serveer de knolseldersoep met een wolkje basilicumolie en een broodstengel met parmaham.

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest