Hoe maak je perfect gepocheerde eieren?

1 maart 2025 | Recepten, Smaakvol vegetarisch, Snel klaar

Als er één techniek is die hier thuis vaak mislukte, dan was het toch wel eieren pocheren. Alle mogelijke trucjes heb ik geprobeerd, maar nooit kwam ik echt tot perfect gepocheerde eieren. Of er hingen teveel draden aan, of het eigeel zat niet mooi in het midden van het wit, of het was gewoon niet gaar genoeg of net té gaar. Tijd voor een testje om voor eens en voor altijd dé techniek te vinden voor perfect gepocheerde eieren.

Perfect gepocheerde eieren - de beste techniek
  • Pin

Caroline van Avocado van de Duivel en ikzelf hebben op Instagram een reeks gelanceerd die ‘Spijs rond de wereld’ heet. We gaan erin op zoek naar de beste manier om bepaalde (klassieke) gerechten te maken. Zo hebben we al filmpjes over de perfecte carbonara, hoe je yakitori maakt, wat het geheim is van een romige hummus en op welke manier je de beste cheesecake kan bakken. En vandaag onthullen we dé beste techniek om altijd perfect gepocheerde eieren te maken.

Geteste methoden voor gepocheerde eieren

Caroline en ik gingen aan de slag met de meest gebruikte werkwijzen. Je ziet in de foto hierboven alvast het resultaat. Ik zet alles nog eens op een rijtje (van links naar rechts en van boven naar onder):

  • Manier 1: We gebruiken een ‘oud’ ei en breken het in een zeefje boven een kommetje, zodat de waterige delen van het eiwit eruit lopen. We brengen dan water aan de kook, gieten er een scheutje azijn bij, maken er met een garde een draaikolk in en gieten het ei daar voorzichtig in. We laten het 3 minuten zachtjes garen zonder dat het water weer kookt.
  • Manier 2: We gebruiken een vers ei en gaan verder volgens dezelfde methode als bij manier 1.
  • Manier 3: We gebruiken een vers ei en breken het rechtstreeks boven de draaikolk in de kookpot met water en azijn. We doen dus bijna hetzelfde als hierboven, alleen laten we het zeefje achterwege. We laten het 5 minuten koken omdat het eiwit na 3 minuten nog niet voldoende gestold was.
  • Manier 4: We gebruiken een vers ei, breken het in een zeefje en garen het nadien in een kookpot met gezouten water, zonder azijn. We maken opnieuw een draaikolk en laten het 3 minuten garen.
  • Manier 5: In een gewone kom maken we een mengsel van gelijke hoeveelheden azijn en water (beiden op kamertemperatuur). Daarin breken we het ei. We laten het 10 minuten staan. Dan scheppen we het met een schuimspaan voorzichtig uit de kom en laten we het garen in de kookpot met een scheutje azijn, zonder eerst een draaikolk te maken.
  • Manier 6: Hier wilden we een populaire truc op Instagram en TikTok uittesten. We breken het ei in een licht ingevette pollepel en laten de pollepel in het warme water zakken, zodat het water de bodem van de pollepel omhult. Eens de randjes van het eiwit gestold zijn. dompelen we de hele pollepel onder in het water, zodat het over het ei loopt en op die manier dus ook de bovenkant kan garen.
Perfect gepocheerde eieren-opengesneden
  • Pin

Wat waren de resultaten van de test?

Wel, op de foto kan je wel al het één en ander zien denk ik! Manier 1 en manier 2 gaven voor ons niet zoveel verschil. Ik moet daar wel de kanttekening bij maken dan ons ‘oud’ ei maar 3 dagen ouder was dan het ‘vers’ ei. Vermoedelijk heeft dat wel meegespeeld. Het blijft een waarheid als een koe dat een vers ei beter werkt: het eiwit zit steviger rond het eiwit en er zijn minder waterige stukken. Door het ei in een zeefje te breken, kan je wel al wat problemen vermijden. Maar toch: we gingen vanaf nu verder met verse eieren.

Manier 3 geeft ook niet zoveel verschil met de vorige 2, maar dat heeft vooral te maken met de versheid van onze eieren. Als je eieren gebruikt die al wat langer in de kast staan, ga je sowieso meer eiwitslierten hebben als je de waterige delen niet eerst laat weglopen in een zeef. Je ziet ook dat de dooier iets minder goed in het midden zit.

Bij manier 4 ging het helemaal fout: het eigeel kwam bovendrijven en het resultaat lijkt eerder op een spiegelei. Zout in het water is dus duidelijk een ‘no-go’.

Ook de populaire TikTok hack van manier 6 bracht ons geen succes. Het ei gaarde niet goed en het plakte naderhand ook nog vast aan de pollepel. Veel gedoe, weinig resultaat.

En dat brengt mij bij manier 5. We ontdekten deze techniek via een YouTube-filmpje van een restaurant waar dagelijks honderden eieren gepocheerd worden. En het moet gezegd: dit werkt écht. Terwijl het ei weekt in het azijnwater, zie je dat de randjes al wat witter worden en dat het eiwit mooi rond de dooier samenkomt. Het lijkt zelfs al wat steviger te worden. Nadien moet je even voorzichtig zijn als je het eruit schept, maar dan kan het gewoon in een pot water dat net niet kookt (+/- 80 °C is ideaal). En na 3 minuutjes geduld oefenen: keer op keer perfect gepocheerde eieren! Bijkomend voordeel: je kan op deze manier verschillende eieren tegelijk pocheren. Ideaal als je een brunch host.

En smaakt het ei dan niet naar azijn? Daar waren we ook bang voor, maar zowel Caroline als ikzelf konden geen azijnsmaak terugvinden. Zeker eens proberen dus!

Hoe maak je perfect gepocheerde eieren?

In de receptkaart hieronder zet ik nog eens alle stappen op een rijtje. Zo kan je net als Caroline en mij altijd het perfect gepocheerde eieren maken!

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze methode voor perfect gepocheerde eieren geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet Caroline en mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers en @avocadovandeduivel).

Perfect gepocheerde eieren - de beste techniek
  • Pin

Perfect gepocheerde eieren

Met deze techniek heb je altijd perfect gepocheerde eieren, en kan je er zelfs meerdere in één keer pocheren. Ideaal voor je volgende brunch!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 13 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Belgisch, Frans
Porties 4 eieren

Equipment

  • mengkom
  • brede kookpot

Ingrediënten
  

  • 4 eieren zo vers mogelijk, kamertemperatuur

Om te weken

  • 250 ml water kamertemperatuur
  • 250 ml azijn De blauwe hand, kamertemperatuur

Om te pocheren

  • water om het ei in te pocheren
  • 1 scheutje azijn voor mij het kookwater

Instructies
 

Week de eieren eerst

  • Meng in een brede kom het water en de azijn.
  • Breek er 1 voor 1 de eieren in.
  • Laat 10 minuten weken.

Om te pocheren

  • Breng in een kookpot een 10-tal centimeter water tot tegen de kook aan. 80°C is ideaal. Je ziet dat het water de perfecte temperatuur bereikt heeft als er belletjes op de bodem ontstaan die langzaam naar het oppervlak komen.
  • Doe er een scheutje azijn bij.
  • Zet het vuur lager zodat het water zijn temperatuur behoudt, maar niet meer verder opwarmt.
  • Schep de eieren 1 voor 1 met een schuimspaan voorzichtig uit de kom, en laat ze zachtjes in het warme water vallen.
  • Laat 3 minuten garen.
  • Schep de eieren uit de kookpot en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer.
Trefwoord ei, eieren, pocheren, techniek
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

4 Reacties

  1. MyriamC

    Ik blijf het toch maar doen op mijn heel eenvoudige manier die nog nooit mislukt is: Neem een kopje, hang daar een stuk vershoudfolie in dat je wt in het kopje drukt en bestrijk dat deel met olie zodat straks je ei niet aan de folie plakt. Breek het ei en laat het in de folie vallen. Kruid met peper en zout. Knoop de uiteinden van de folie dicht (of hou ze bij elkaar) en laat in kokend water zakken. Pocheer gedurende 3 à 4minuten. Neem uit het water, vouw de folie open en ‘drop’ het ei waar je het wil hebben.

    Antwoord
    • Annelies

      Ha kijk, nog een methode die we niet getest hebben! Maar als het werkt: zeker blijven gebruiken zou ik zeggen. 🙂

      Antwoord
  2. Caroline

    Was echt leuk om te doen! Geen ei-pocheer-vrees meer!

    Antwoord
    • Annelies

      Op naar de volgende ‘Spijs rond de wereld’! 😉

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest