Hartige mini-brioche met schapenkaas

3 november 2013 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Ik ben de laatste tijd in de “baking-mood”: altijd zin om iets in de oven te zetten, de geur van verse gist door het huis te laten walmen, het geluid van een knisperende korst te aanhoren… En dus ben ik vanavond, na een heerlijk dagje Planckendael met de kindjes, nog een klein bakproject gestart: hartige brioches!

Ik ben de trotse eigenaar van zo’n zalige KitchenAid keukenmachine. Wat hou ik van dat ding! Met z’n fantastische kersrode kleur fleurt hij heel mijn keuken op, en hij is nog een werkpaard ook. Bij de aankoop van dit wonder kreeg ik een kookboek met receptjes waarin hij sterk is, cadeau. Ik heb mij al meerdere keren zitten verlekkeren bij het doorlezen van de recepten, maar om de ene of andere reden had ik enkel nog maar de kerststol geprobeerd. Tijd om daar verandering in te brengen.

Ik zocht iets broodachtig waarin ik een restje gist dat nog in de koelkast lag, kon verwerken, en kwam uit bij de “Saffraanbrioche met chocolade”. Maar omdat ik niet zo’n zin had in een zoet gebak, besloot ik er een hartige variant van te bedenken. Het recept suggereert al om dit te doen, door de chocolade te vervangen door geraspte kaas, maar ik ging nog een stapje verder door de saffraan weg te laten en in de plaats een mengsel van komijnzaad en vadouvan te gebruiken. Ik heb ook wat meer gist gebruikt, omdat mijn gist al een dikke week in de koelkast lag, en – hoewel de houdbaarheidsdatum nog lang niet verstreken is – ik bang was dat hij al een beetje kracht verloren had. En tot slot had ik ook geen ei meer over voor het glazuur, dus ik heb de brioches enkel met een beetje melk ingestreken. Een last minute toevoeging waren de sesamzaadjes: leken mij ook wel te passen bij deze hartige broodjes.

Het deeg is vrij vochtig en ik denk dat ik het waarschijnlijk niet lang genoeg gekneed heb. Ik heb nochtans de instructies uit het boek nauwgezet opgevolgd. Of misschien komt het door de grootte van mijn verse scharreleitjes? Ik heb daarom – na de eerste rijs en voor het proportioneren van het deeg – nog wat extra bloem toegevoegd. Het bleef wel een moeilijk hanteerbaar, vrij plakkerig deeg.

Uiteindelijk bleek dit wel de goeie beslissing, want de brioches zijn héérlijk! Goed gerezen, lekker luchtig en heerlijk kruidig, maar toch zacht van smaak. De volgende keer probeer ik de zoete variant!

Wat heb je nodig?

15 g verse gist
2 eetlepels suiker
3 eetlepels lauw water
1 koffielepel komijnzaad
1 koffielepel vadouvan
2 eieren
200 g bloem
een snuifje zout
100 g boter
100 g schapenkaas
1 eidooier, voor het glazuur
(zwarte) sesamzaadjes

Hoe ga je tewerk? 

Verkruimel de gist in een kommetje met de helft van de suiker, de kruiden en het water. Roer tot de gist opgelost is, en laat 5 à 10 minuten staan tot het mengsel lichtjes begint te schuimen.
Kluts er de eieren onder.

Meng de bloem, het zout en de rest van de suiker 15 seconden in de mengkom van de KitchenAid op stand 2 met de kneedhaak.


Verhoog de snelheid naar stand 3 en kneed het gist-eiermengsel beetje bij beetje onder de bloem tot je een glad deeg krijgt.


Kneed nog 2 à 3 minuten.
Voeg de boter en de geraspte schapenkaas toe en kneed nog 3 minuten tot een homogeen geheel.


Leg het deeg in een ongeoliede kom, dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat anderhalf uur rijzen op een warme plaats. Het deeg moet minstens verdubbeld zijn in volume.

Vet 12 vormpjes (ik gebruikte een muffinplaat) in.
Kneed het deeg even door op een bebloemd werkblad en verdeel in 12 porties.
Haal een derde van elke portie deeg en leg apart.
Rol de grote porties tot bolletjes en leg deze in de vormpjes.
Maak er een kuiltje in.
Rol de kleine porties eveneens tot bolletjes en leg in de kuiltjes.
Dek af en laat 1 u rijzen.

Verwarm de oven voor op 220°C.
Meng de eidooier met eetlepel water.
Bestrijk er de brioches mee, bestrooi ze met de sesamzaadjes en bak ze in 12 à 15 minuten goudbruin.
Neem de brioches na het bakken meteen uit de vorm en laat afkoelen.
Serveer warm met boter of laat afkoelen en eet met lekkere kom herfstige groentensoep.

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest