Zoete aardappelhummus

Zoete aardappelhummus

Beste lezer, ik moet iets bekennen… Mijn tank is zo goed als leeg. Ik heb alle benzine opgebruikt en nu moet ik wat extra bijtrappelen – zoals de Flinstones – om nog te geraken waar ik wil zijn. Het is de laatste tijd zo enorm druk geweest… In de afgelopen maand stond ik 3 keer op het vliegveld en 1 keer net op tijd in de schoolopvang, waar de meisjes mij opwachtten met hun jas al aan en boekentas op de rug. Ik werkte door tijdens de middagpauze, rende van de ene vergadering naar de andere, probeerde brandjes te blussen terwijl de ongelezen mails in mijn mailbox zich opstapelden.

Ik plande alle avonden vol met “taakjes” die klein leken, maar veel energie vergden: maandag het huishouden, dinsdag een artikel bloggen, woensdag blogmails beantwoorden, donderdag onderzoek voor een nog te schrijven artikel, vrijdag weekmenu en boodschappenlijstje maken, zaterdag iets koken voor de blog en een artikel schrijven, zondag de administratie. Ik bezocht een aantal erg leuke blogevents, en schreef ze achteraf bij op mijn “to blog”-lijstje. Ik plande een volledig zelfgemaakt verjaardagsfeest voor de grote meid en gaf er nog twee etentjes voor vrienden bovenop. En toen ik gisteren even de tijd nam om achteruit te leunen en alles vanop een afstand te bekijken, besefte ik dat mijn lijstjes alsmaar langer worden, en ik het tempo van aanvullen nooit kan bijbenen met het afstrepen.

En dus, lieve lezers, vergeef het mij als alles hier ineens wat trager gaat. Als het langer duurt voor je een nieuw receptje ziet verschijnen of een reactie krijgt, als je moet wachten op kerstinspiratie, als de Facebook een beetje stil en de Instagram een beetje zwart blijft. Ik moet even gas terugnemen. Ook al kook ik elke dag, ik vind niet altijd de tijd om het mooi te fotograferen en uit te schrijven. Een onregelmatige voltijdse job, een drukbezette partner, twee energieke kindjes en een actieve blog: het blijkt geen eenvoudige combinatie.

Maar niet getreurd en (zeker) niet geklaagd: ik heb voor jullie vandaag een héérlijk recept voor een zalig hapje. Deze zoete aardappelhummus is lekker fris, met een verwarmend aroma voor deze donkere en koude dagen. Ik ben zelf een grote liefhebber van dit soort dips op de feesttafel: makkelijk, snel, verrassend en kindvriendelijk. Meestal geef ik er gebakken en gekruide pitadriehoekjes bij, maar ook met een simpele melbatoast heeft dit een feestelijk tintje. Mijn tafelgenoten waren alvast overtuigd: jij ook?

Bron: Simply Nigella van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

400 g zoete aardappels
1/2 bol knoflook
1 limoen, rasp en sap
1 tl (gerookt) zeezout
snuifje paprikapoeder
1/2 blik (200 g) kikkererwten, uitgelekt
2 cm gember, geraspt
om af te werken: enkele granaatappelpitjes

Hoe ga je tewerk?

Zoete aardappels
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Prik de zoete aardappels enkele keren in met een vork en leg in een braadslee. Verpak je halve bol look (ongepeld) in aluminiumfolie.
Zet beiden ongeveer 1u in de oven tot de zoete aardappels zacht zijn.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Schep het vruchtvlees uit de aardappels in een blender.
Knijp de lookteentjes uit hun schil en gooi ze ook in de blender.
Voeg limoenrasp, de helft van het sap, zout, paprika, kikkererwten en gember toe en mix glad.
Proef en kruid eventueel bij met extra limoensap en/of zout.

Schep op een mooi bordje.
Verdeel er de granaatappelzaadjes over en serveer de zoete aardappelhummus met toast, pitadriehoekjes, tortilla- of groentenchips.

Zoete aardappelhummus

Print Friendly

14 thoughts on “Zoete aardappelhummus

  1. Heel herkenbaar Annelies. Ik begrijp niet hoe je het inderdaad allemaal kan combineren. Een blog en aanwezigheid op social media vraagt heel wat tijd. Hoe leuk het allemaal ook is, soms moet je inderdaad even gas terugnemen. Ik heb er zelf op dit moment ook behoefte aan.

    Geniet van wat me-time en rust goed uit!

  2. Mmmm, deze maak ik zeker ook eens! Vroeger maakte ik al eens een variant met pompoen en die was lekker.
    Rust maar even goed uit, af en toe moet je eens wat evenwicht zoeken. Wij lopen niet weg! 🙂

  3. Annelies, Annelies, Annelies… Waarschijnlijk ben je ook nog oprecht verbaasd dat het allemaal wat veel wordt? Jongejonge, nog geen haar veranderd!! Vroeger ook al een (veel te druk) bezige bij! Elke partner/moeder/vrouw heeft af en toe recht op een “uitblaas-momentje” zenne!! Neem het ervan, je hebt het verdiend!! Kruip eens in de zetel met een (zelfgemaakte en eventueel gepimpte) chocolademelk en een stuk (uiteraard zelfgebakken!) speculaas! Santé! 😉 Groetjes, Joke

    1. Ja Joke, op dat vlak ben ik nog niet veel veranderd: ik heb het graag druk, maar trop is trop… Dat heb ik vroeger op school ook een paar keer “aan den lijve” moeten ondervinden. Hoe gaat dat spreekwoord nu weer van die ezel en die steen? ?

Laat me weten wat je ervan vindt!