Supergemakkelijk brood zonder kneden

Supergemakkelijk brood zonder kneden / www.eenlepeltjelekkers.be

De vakantie loopt alweer op zijn laatste benen. Ik moet zeggen dat we er bijzonder van genoten hebben. Een weekendje weg, een cinema’ke of twee, een heerlijk etentje in één van mijn favoriete Gentse restaurants, een uitstapje naar de Spiekpietjes expo en enkele ontspannen namiddagen in de keuken: de voorbije week wat goedgevuld maar oh zo leuk. Het is een constante in onze verlofweken: we genieten zoveel als kan van de tijd. De tijd om rustig wakker te worden, om bij te praten bij een eenvoudig ontbijt, om ongestoord in pyjama te blijven zitten tot de middag en samen onder een dekentje weg te kruipen bij een glaasje wijn en een lekker kaasje. En als ik daarbij dit supergemakkelijk brood zonder kneden serveer, is iedereen de koning te rijk!

Het recept staat al een tijdje op mijn brood-prikbord op Pinterest. Het zag er zo ongelooflijk lekker uit, dat ik het per se wilde proberen. Ik ben nochtans geen kei in brood bakken: meestal is het resultaat droog en smakeloos. Maar dit brood… Dat lukt zelfs een broodleek als mij! Je hoeft de ingrediënten enkel te mengen, gewoon met een houten lepel – je hebt helemaal geen apparatuur nodig. Nadien wordt je geduld toch nog op de proef gesteld doordat je alles 12 à 18 uur moet laten rusten. Eens het deeg er minstens twee keer zo groot uitziet met luchtbelletjes, kan je het gaan bakken. Je krijgt een mooie, krokante korst met zacht kruim.

Zin in een troostend, maar toch verrassend avondmaal? Roer ’s avonds voor het slapengaan snel de ingrediënten door elkaar, schuif het deeg de avond nadien in de oven en serveer het brood zonder kneden met een lekkere soep of stoofpot: je waant je de beste bakker van het Noordelijk halfrond!

Bron: Pinch of Yum

Wat heb je nodig?

410 g tarwebloem
350 ml water
2 en 1/2 tl instant gist (bijv. deze gist van dr. Oetker)
1 en 1/2 tl zout
een gietijzeren casserole met deksel, zoals bijv. een 20 cm stoofpot van Le Creuset

Hoe ga je tewerk?

Roer bloem, water, gist en zout door elkaar in een grote kom met een houten lepel tot het deeg één geheel vormt.
Dek goed af met plasticfolie.
Laat minstens 12u rusten op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 230 °C (boven- en onderwarmte) met je casserole (met deksel) erin.
Neem de pot uit de oven en leg er een vel bakpapier in.
Bebloem je handen en neem het deeg uit de kom.

Deeg in warme casserole laten vallen / www.eenlepeltjelekkers.be
Vorm er een bol van en laat in de casserole vallen.
Dek af met het deksel en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Neem de pot uit de oven.
Neem er voorzichtig het brood uit en verwijder het bakpapier.
Bak nog 15 minuten in de oven op het rooster.
Neem uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.

Serveer het supergemakkelijk brood zonder kneden, bijvoorbeeld met deze Tunesische gehaktballetjes met wintergroenten of deze soep van pompoen en rammenas.

supergemakkelijk-brood-zonder-kneden

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Supergemakkelijk brood zonder kneden

  1. Al de receptjes van Bloch uitgeprobeerd. Verrassend lekker pull-apart broodje. Leuk om dit allemaal te delen. Bedankt!!!

Laat me weten wat je ervan vindt!