Gevulde aardappels

Gevulde aardappels / www.eenlepeltjelekkers.be

Op dagen als deze, wanneer de herfst dichterbij lijkt dan de zomer, de hemel 50 tinten grijs weergeeft en de regen alle restjes warmte wegspoelt, heb ik geen zin in frisse pasta’s of koude slaatjes. Dan zoek ik eerder naar een beetje troost, wat warmte en huiselijkheid om de somberheid te vergeten. En dan zijn deze gevulde aardappels ideaal.

Veel werk heb je er niet aan, en de gloed van de oven – waarin de aardappels eerst een uur moeten poffen,- zorgt er misschien voor dat je de verwarming nog net niet hoeft aan te steken. Nadien volgt een beetje prakken en mengen, wat snijden en vullen, nog een extra kwartiertje baktijd, en je hebt de troost zelve voor je neus. We aten er sla en tomaten met mayonaise bij. Absoluut niet lactose-, koolhydraten- of vetvrij, maar dus ook absoluut niet “smaak-vrij”. Integendeel: deze gevulde aardappels zijn een feest voor de smaakpapillen, ondanks de eenvoud van de ingrediënten. Ideaal voor een herfstige dag in juni, dus.

Bron: Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall

Wat heb je nodig?

4 grote aardappels
40 g boter
200 ml zure room
120 g cheddar
5 lente-uitjes, fijngesneden
zeezout en zwarte peper

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Leg de aardappels in een ovenschaal en pof ze in 1 u gaar.

Aardappels 1u poffen
Haal uit de oven en laat afkoelen tot ze net niet te heet zijn om vast te houden.

Gepofte aardappels uithollen
Halveer de aardappels en hol ze uit, maar laat een half centimetertje zitten aan alle zijden.
Zet de schuitjes intussen opnieuw in de oven (max. 10 minuten), dan worden ze knapperig.
Prak de aardappels fijn.
Meng met de boter en zure room.

Aardappels mengen met zure room, cheddar, boter en lente-uit
Rasp er de kaas bij en meng met de gehakte lente-uitjes.
Kruid kwistig met peper en zout.

Aardappels vullen
Vul de aardappelschuitjes met dit mengsel.
Schuif weer 10 à 15 minuten in de oven tot ze goudbruin kleuren.

Serveer de gevulde aardappels.

Gevulde aardappels

Print Friendly, PDF & Email

20 thoughts on “Gevulde aardappels

  1. Wat soort aardappelen heb je gebruikt? Zou dit ook kunnen met nieuwe aardappelen of kan je die enkel gebruiken om te koken?

    1. Wel, ze zijn ook zeer lekker en niet moeilijk! Bijkomende voordelen: weinig ingrediënten en afwas. Proberen dus! 😉

Laat me weten wat je ervan vindt!