De jongste is nog steeds niet uitgeziekt… Ze blijft maar koorts maken en haar oogjes staren een beetje flauw in het rond. En uiteraard hoort daar ook een beetje zeuren en zagen bij. Maar als de zus haar wat afleidt, heb ik toch even de handen vrij om iets te prepareren in de keuken.
De polenta had ik ’s ochtends al vlug klaargemaakt, en de sla was ook al gewassen, zodat ik ’s avonds enkel de frietjes nog moest bakken, een dressing roeren en de vis bereiden. En wat een succes was dit, zeg. Zó lekker! Ik zou het iedereen aanraden.
Voor de frietjes zit de truc hem erin om ze lang genoeg te laten bakken op een hoog vuur. Probeer ze pas te draaien als je ziet dat ze een bruin korstje hebben. Anders eindig je met een polentabrij (geloof me, ik spreek uit ervaring…). En voor de vis moet je er dan weer voor zorgen dat je hem niet te lang laat bakken. Gewoon een paar minuutjes per kant. En zo kan er zeker niets misgaan!
Dit gerecht past perfect bij een mooie lentedag, zoals we er de voorbije weken verschillende gehad hebben. Maar ook op een iets minder zonnige dag kan dit toch voor een streepje zonneschijn zorgen.
Bron: delicious april 2014
Wat heb je nodig?
4 kabeljauwfilets
12 verse salieblaadjes
8 sneden pancetta (of gerookt spek)
boter
citroensap
sla met dressing naar keuze, voor erbij
Voor de polentafrietjes
100 g polenta
boter
parmezaanse kaas
fijngesneden peterselie
arachideolie of een andere neutrale olie die hoge temperaturen kan verdragen
Hoe ga je tewerk?
Maak eerst de polenta.
Breng daarvoor 600 ml water aan de kook.
Giet er -in een dun straaltje- de polenta bij onder voortdurend roeren.
Laten even doorkoken (af en toe roeren) tot de polenta begint te dikken.
Neem van het vuur en roer er een klontje boter, parmezaanse kaas en peterselie door.
Stort in een met bakpapier beklede ovenschaal, strijk glad en laat volledig afkoelen.
Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Maak de vissaltimbocca.
Beleg elke visfilet met twee blaadjes salie en omwikkel met twee plakjes pancetta.
Verwarm de oven voor op 150°C.
Verhit een laag van 1 cm arachideolie in een hapjespan.
Snijd intussen je polenta in frietjes.
Bak de frietjes in de olie als deze goed heet is.
Keer om als ze een bruin korstje hebben.
Verhit een klontje boter in een koekenpan.
Bak er de visfilets in aan.
Neem ze uit de pan.
Voeg een extra klontje boter toe en bak de overige salieblaadjes even mee.
“Blus” met een beetje citroensap.
Serveer de vis met de polentafrietjes en sla.
Lepel de salieboter over de vis.
Voor een instant-zomergevoel kan je ook deze kabeljauw met kruidenkorst eens proberen.
0 reacties