Spaghetti arabiatta met pangrattato

19 april 2014 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Tijd voor een vegetarisch gerecht dat al even lactose- en suikervrij is als de rest. Pastagerechten hebben het “nadeel” dat ze dikwijls met kaas opgeleukt worden. Dat zorgt niet alleen voor wat meer textuur, maar dikwijls ook voor extra smaak die het gerecht naar grotere hoogten moet brengen. Moeilijk als je kaas van je menu moet schrappen… Maar als je je even verdiept in de Italiaanse keuken, is het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld om een vervanger te vinden.

Pangrattato werd vroeger door het Italiaanse “plebs” gebruikt ter vervanging van de veel te dure parmezaan. In essentie is het gewoon gearomatiseerd en gebakken broodkruim. Nothing fancy about that. Voordeel is dat je het broodkruim alle smaken kan meegeven die je maar wilt. In dit geval heb ik voor tijm en citroenschil gekozen.

Net als de Italiaanse keuken zelf is dit gerecht heel eenvoudig, met nederige ingrediënten. En toch is de smaak meer dan de som van de delen. Een prachtig gerecht om de lente te vieren, of een etentje op te fleuren zonder al te veel gedoe.

Noot: Dit gerecht is niet hélemaal vegetarisch omdat er ansjovis in zit. Deze wordt eigenlijk voornamelijk als zout gebruikt, dus laat hem gerust weg als je helemaal veggie wil gaan.

Naar: delicious april 2014

Wat heb je nodig? 

olijfolie
50 g pijnboompitten
blaadjes van enkele tijmtakjes
70 g vers broodkruim
rasp van 1 (bio)citroen
400 g (volkoren)spaghetti
4 teentjes look, geperst
1 rode chili, fijngesneden, zaadjes verwijderd
6 ansjovisfilets op olie, fijngesneden
350 g kerstomaatjes
blaadjes van 5-tal takjes peterselie, fijngehakt

Hoe ga je tewerk? 

Maak eerst de pangrattato: verhit hiervoor een beetje olijfolie in een koekenpan op laag vuur.
Bak er de pijnboompitten even in aan tot ze licht kleuren.


Schep ze uit de pan en laat uitlekken.
Voeg nog wat olijfolie toe en bak het broodkruim goudbruin.
Schep in een kom en voeg er citroenrasp, peper en zout, tijm en pijnboompitten aan toe.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Zet intussen de koekenpan opnieuw op laag vuur.
Verhit er een scheutje olijfolie in.


Bak er de chili en look licht in aan.
Voeg de ansjovisfilets toe en bak nog 1 minuutje.
Schep de tomaatjes erbij en voeg een scheutje water toe.


Laat even bakken tot de tomaatjes zacht zijn.
Druk ze een beetje plat met de bolle kant van een lepel.

Giet de pasta af en vang een beetje van het kookwater op.
Hussel de spaghetti met het kookvocht, de tomatensaus en de fijngesneden peterselie.

Serveer met de pangrattato.

Nog meer inspiratie nodig? Ook deze speltspaghetti met krab en pangrattato past binnen een lactose- en suikervrij dieet!

4 Reacties

  1. Elke

    De broodkruim tip is super, zou ik zelf nooit zijn opgekomen. Voor de rest hieperdehiep voor de suiker – & lactosevrije week! ik voel me bijzonder vereerd & mijn receptenboekje vaart er wel bij 😉

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Hold your horses! Er volgen nog drie zoete treats binnenkort! 😀

      Antwoord
  2. Uniflame

    Hey 🙂 Dit gerecht lijkt me erg lekker 🙂 Wel is het misschien handig om te weten dat dit gerecht niet vegetarisch of veganistisch is. Er zit namelijk ansjovis in, en vis is niet vega 🙂 Verder lijkt me dit dus erg lekker 🙂

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Bedankt voor het compliment! Ivm het veggie: ik had dit vermeld in de noot aan het einde van het inleidend tekstje. In principe kan je de ansjovis gemakkelijk weglaten als je strikt vegetarisch eet, gezien hij hier voornamelijk als “zout” gebruikt wordt, en geen onvervangbaar onderdeel van het gerecht is.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest