Gegrilde merguez met couscous en mangochutney

24 juni 2023 | Hittegolf, Recepten

Deze gegrilde merguez met couscous en mangochutney gaan je zomer nog meer kleur geven: de merguez grillen we eenvoudig op de barbecue, de couscous geeft wat extra textuur en de kruidige chutney zorgt voor het verrassingseffect. Het resultaat is een ware smaakexplosie op je bord. Bijzonder toch hoe een handvol ingrediënten voor zo’n origineel resultaat kunnen zorgen… Het is eens wat anders dan de standaard saté met cocktailsaus!

Gegrilde worstjes met mangochutney en couscous, heerlijk op de barbecue
  • Pin

Inspiratie haal ik in Zuidoost-Azië: chutneys zijn daar rijkelijk aanwezig in de culinaire traditie. Hier maak ik er eentje van mango en garam masala, een Indische kruidenmix. De samenstelling daarvan kan variëren, maar kenmerkend zijn de aroma’s van kruidnagel, kardemom, koriander en komijn. Het heeft een verwarmende, peperige smaak die ook een zekere fruitigheid in zich draagt. Daarmee past de mix perfect bij de zoete mango. De chutney vormt op zijn beurt een verrassend contrast met de gegrilde merguez en frisse couscoussalade. Zeker het proberen waard!

Gegrilde worstjes met mangochutney en couscous, te maken op de barbecue of in de grillpan, vooraanzicht
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze gegrilde merguez met couscous en mangochutney geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Gegrilde worstjes met mangochutney en couscous op 2 borden
  • Pin
Gegrilde merguez met couscous en mangochutney, heerlijk op de barbecue
  • Pin

Gegrilde merguez met couscous en mangochutney

Deze gegrilde merguez met couscous en mangochutney zijn een creatief gerecht voor op de barbecue. De friszure chutney zorgt voor de originele toets.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas, Indisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 merguez
  • olijfolie

Voor de mangochutney

  • 2 sjalotten gehakt
  • 1 teentje look geperst
  • 5 cm gember geraspt
  • 1 rode chili fijngehakt
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 theelepel currypoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 1 mango geschild en in blokjes
  • 100 ml ciderazijn
  • 5 eetlepels honing
  • 1 limoen alleen de zeste

Voor de couscoussalade

  • 200 g couscous
  • 1 komkommer
  • 4 lente-uitjes
  • 1/4 bussel platte peterselie
  • 1/2 bos koriander
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 1/2 limoen alleen het sap
  • 1,5 eetlepels olijfolie

Instructies
 

Voor de mangochutney

  • Stoof de sjalot in een scheutje olijfolie.
  • Voeg look, gember, chili, specerijen en zout toe.
  • Voeg de mango toe en stoof aan tot die iets zachter wordt. 

  • Giet er ciderazijn en honing bij, en voeg ook de limoenzeste toe. 
Laat 20 minuten pruttelen tot iets ingedikt.

Voor de couscoussalade

  • Doe de couscous in een kom en giet er kokend water op tot 1 cm boven het oppervlak. Dek de kom af en laat een tiental minuten wellen. Roer dan los met een vork en laat afkoelen.
  • Snijd de komkommer overlangs in 4 en verwijder de zaadlijsten. Snijd in blokjes.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes en hak de peterselie en koriander fijn.
  • Roer de groenten en kruiden door de couscous. Meng er ook het zout, limoensap en de olijfolie door.
  • Kruid eventueel bij naar smaak.

Om te serveren

  • Grill de merguez op de barbecue (of in de grillpan).
  • Geef er couscous en de mangochutney bij.
Trefwoord barbecue, chipolata, couscous, komkommer, limoen, mango, worst
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan je de mangochutney vooraf maken?

Dat kan zeker. De chutney blijft vrij lang goed in de koelkast. Als je een grote hoeveelheid hebt, kan je hem ook makkelijk invriezen. De textuur zal dan iets platter worden, maar de smaak blijft goed.

Kan je dit gerecht ook met ander vlees maken?

Bij chipolata’s, lamskoteletten of -burgers past de chutney en couscoussalade ook erg goed. Hou er rekening mee dat die chutney goed doormaakt, waardoor hij het beste past bij vlees dat een vrij uitgesproken smaak heeft. Als je hem bij kip geeft, zal de smaak van het vlees verloren gaan.

Waar koop je garam masala?

Garam masala vind je in ruim gesorteerde supermarkten (Delhaize, Albert Heijn, Carrefour, …) en in de Oosterse winkel.

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest