De feesttradities van Silke van Fabrique MANGERfique

29 december 2022 | Verhalen

Het begint stilaan een gewoonte te worden hier op Een lepeltje lekkers: in aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag ontbreken en welke tradities ze graag in ere houden.

Silke Fabrique Mangerfique / www.eenlepeltjelekkers.be

Dit jaar mag Silke van Fabrique MANGERfique het rijtje afsluiten. Als je op zoek bent naar eclectische gerechten op mooi versierde borden, verrassende brunchrecepten of manieren om de vrijdagse apero eens helemaal anders aan te pakken, dan ben je bij Silke aan het juiste adres. Deze creatieve duizendpoot wéét gewoon wat lekker is, en dat merk je meteen als je haar Instagram openklikt. Ze heeft trouwens een zalig kookboek samen met Virginie van A spoonful of happiness, waar ik al veel inspiratie uit gehaald heb als ik eters op bezoek heb. Misschien een ideetje voor onder de kerstboom?

“Als receptontwikkelaar en foodstyliste starten de feestdagen bij mij al rond september. Omdat heel wat bedrijven hun kerstfotografie ruim op tijd inplannen, heb ik reeds 100 kerstbomen, 10 000 kerstballen, een overload aan lichtjes en vooral bergen feestmaaltijden zien voorbijgaan wanneer 24 december is aangebroken. 

Feesttradities Fabrique Mangerfique / www.eenlepeltjelekkers.be

Je hoort me uiteraard niet klagen, maar het zorgt er wel voor dat ik rond de échte feestperiode vooral kies voor cosiness in plaats van heel veel versiering en extreem speciale gerechten. Zo worden de 30 kaarsen die je altijd standaard in mijn huisje aantreft bijgestaan door een extra lading wassen vriendjes en pas ik mijn “date night” playlist op Spotify aan met wat extra jingle bells.  

Mensen die mij wat volgen weten dat ik enorm hou van een gezellige apero bij een glaasje bubbels met wat hapjes. In de aanloop naar kerst mag een outdoor apero met warme fleece dekentjes en een vuurkorf dan ook absoluut niet ontbreken. De combinatie van het koude weer en het kraken van dat houtvuur kan mij oprecht zeeeeeer intens gelukkig maken. 

Silke 2 Fabrique Mangerfique / www.eenlepeltjelekkers.be

Doorheen het jaar hebben we met mijn ouders en zus de vaste traditie om op zondagavond samen te komen voor een etentje. Dat is altijd superleuk en met de feestdagen doen we de XL-editie ervan. Dan blijven we op kerstavond bij hen slapen en brunchen we op kerstdag urenlang in onze pyjama terwijl we het kerstdiner en de pakjes evalueren. Daarna maken we een stevige wandeling om wat plaats te maken in ons buikje voor de jaarlijkse vol-au-vent met kroketten. 

Wat naar mijn mening eigenlijk nooit mag ontbreken na een diner is fortune cookies. Ik ben letterlijk verslaafd aan het kraken ervan met vrienden. De feestdagen zijn dan ook mijn hoogdagen op dat vlak, want dan kan je bijna in alle winkels fortune cookies scoren. Vol trots laat ik na het feestdiner dan ook iedereen grabbelen uit mijn vers aangevulde voorraad. Dat zorgt soms voor hilarische taferelen wanneer de boodschap zéér, of net absoluut niet toepasselijk is, of wanneer mensen ervoor kiezen de Duitse of Chinese versie te lezen. 

Fortune cookies Fabrique Mangerfique / www.eenlepeltjelekkers.be

Kortom, eigenlijk zijn de feestdagen voor mij net zoals de rest van het jaar, maar met nog net iets meer kaasjes, meer fortune cookies en meer tijd voor mijn lievelingsmensen.”

Benieuwd naar meer? Neem een kijkje op de kanalen van Silke:

Feesttradities

Lees hier alle andere artikels in deze reeks:

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: