In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag ontbreken en welke tradities ze graag in ere houden.
De laatste in het rijtje van dit jaar is Robby van Minister van Eten. Robby is een foodie ‘pur sang’. Hij werkte in het verleden als culinair journalist en copywriter, maar zelfs nu zijn professionele wegen elders leiden, kan hij de gastronomie niet loslaten. Hij heeft een nieuwsbrief waarmee hij op regelmatige tijdstippen je mailbox komt verblijden met food-nieuws, fijne adressen en gedurfde recepten. Hier geen platgetreden paden, maar telkens weer iets nieuws, iets dat je niet overal ziet, iets verrassend. En dat altijd op een vlotte en onderhoudende manier geschreven en prachtig gefotografeerd: ik hou ervan! Benieuwd hoe Robby de feestdagen doorbrengt en welke culinaire hoogstandjes zoal op tafel zet.
“Vroeger als kind werd het kerstfeest van de familie Sallaets verzorgd door de traiteur van dienst. De klassiekers lagen in de veranda van mijn bonneke en bompa voor het grijpen: een volledig gepocheerde zalm, tomaat-garnaal, koude patatjes, asperges met een hammetje rond, gevulde eitjes… Als kind was het pakken waar je zin in had en afsluiten met een ijsje. Ik herinner me dat er altijd een heel gezellige sfeer hing en dat The Sound of Music toen ook al de kerstfilm bij uitstek was.
30 jaar later zijn er veel zaken anders, maar zijn er gelukkig ook nog tradities die helemaal hetzelfde zijn. The Sound of Music is er nog steeds en ook klassiekers op de feesttafel vind ik nog steeds heerlijk. Vorig jaar heb ik nog twee versies van gevulde eitjes gemaakt, eentje met een crumble van spek en eentje met wat kaviaar. Het mag al eens wat meer zijn met de feestdagen.
En die feestdagen zijn er zeker in het meervoud. Dit jaar alleen al vieren we minstens 4 kerstfeestjes. 1 keer mogen we gewoon aanschuiven, 2 keer maken we het onszelf gemakkelijk: de ene keer met een kaasschotel en de andere keer met gourmet. En 1 keer ben ik verantwoordelijk voor de hapjes en daar ben ik oprecht blij om. Ik kan mezelf namelijk verliezen in het zoeken naar recepten voor hapjes. Die moeten er boenk op zijn met, als het even kan, ook een wow-factor. Ergens midden november begint het al te kriebelen. Dan laat ik me inspireren door boeken, sites als BBCFood en Instagram, begin ik zaken uit te testen en zorg ik gegarandeerd voor een waslijst aan hapjes. Stilte voor de hapjesstorm.
Wanneer je dit leest, liggen de eerste twee hapjes al klaar voor de feestdagen in de diepvriezer: kroketjes van everzwijn en zelfgemaakte ravioli gevuld met boschampignons. Ik vind dat je het steeds proeft wanneer iemand ervoor gekozen heeft om tijd en liefde in hapjes te steken. Niets mis met knackworsten in bladerdeeg duwen of kant-en-klare ovenhapjes maar geef mij toch maar het soort persoon dat all the way durft gaan met hun eten tijdens de feestdagen. Dat zijn het soort mensen die je graag in je leven wil hebben: mensen die tijd en liefde in eten steken.
Naast familiefeestjes vieren we sinds enkele jaren ook een friendsmas. Zonder familie, maar met vrienden. Dat is elk jaar een beetje afwachten hoe het loopt. Het ene jaar hadden we zoveel gegeten van een kaasschotel en hapjes dat de crêpe suzette er echt niet meer bij kon. Het jaar nadien zijn we kerst dan gestart met crêpe suzette, gevolgd door hapjes en het voorgerecht waardoor de lamskroon er nog moeilijk bij geraakte. Om maar te zeggen dat klassiekers met de feestdagen heel fijn zijn maar dat het ook leuk kan zijn wanneer je dat allemaal overboord gooit en eet waar je gewoon heel veel zin in hebt. Zolang het maar met liefde is gemaakt.
Tot slot wil ik nog afsluiten met een geweldige kerstcocktail om te toosten op het nieuwe jaar: de Merry Berry Bourbon Fizz. Een kerstige cocktail die wat zoet, beetje scherp, beetje zuur en een beetje spicy is dankzij het gemberbier. Met of zonder alcohol, dat kies je uiteraard zelf. in beide gevallen heb je een mooi alternatief voor de typische bubbels bij het begin van de avond. Santé!”
0 reacties