De feesttradities van Leentje Kookt

10 december 2025 | Feesttradities, Verhalen

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag ontbreken en welke tradities ze graag in ere houden.

Leentje Kookt
  • Pin
(c) Lien Vandeneynde

Vandaag deelt Leentje Kookt een fijn recept met warme woorden voor het eindejaar. Geen feesttradities in klassieke zin van het woord, maar Leentje is dan ook niet onder één noemer te vatten. Ze heeft intussen al 4 (!) kookboeken op haar naam, stond 15 jaar achter de potten in verschillende Gentse horecazaken en biedt intussen inspirerende (online) trajecten aan om ook jouw keuken tot een toevluchtsoord om te toveren. Ik hou ervan dat ze een oase van rust brengt in een flitsende markt waar alles altijd maar draait om ‘sneller’ en ‘meer voor minder’. Het is bijna ontwapenend, en sowieso inspirerend. Dat deze culinaire duizendpoot niet met een standaard verhaal zou komen, had ik wel kunnen vermoeden. Laat je meeslepen in het zachte dekentje van Leentje Kookt!

“De feestdagen zijn voor mij geen sprint naar perfectie, maar een zachte uitnodiging om te vertragen. Terwijl buiten de dagen donkerder worden, zoek ik warmte in de keuken — niet in overdaad, maar in aandacht. Koken is voor mij een manier om mijn geliefden dichter bij elkaar te brengen, zonder dat het ingewikkeld of overdreven hoeft te zijn.

Leentje Kookt
  • Pin
(c) Lien Vandeneynde

Wat voor mij echt bij de feestdagen hoort? Een gezellige tafel, traag geroosterde groenten, een glas kruidige kombucha (mijn favoriet is Levuur), en een bord dat voelt als een cadeautje. Iets dat nieuwsgierig maakt, uitnodigt tot proeven en tot praten, zonder dat ik daarvoor urenlang in de keuken hoef te verdwijnen. Ik hou ervan gerechten te maken die feestelijk zijn door hun eenvoud: pure smaken, onverwachte combinaties, en altijd groenten in de hoofdrol.

Mijn feesttraditie is dan ook eenvoudig: ik creëer een gerecht dat voelt als een cadeautje. Een bord dat het midden houdt tussen comfort en verrassing, dat straalt zonder spektakel. Iets dat je samen laat proeven, praten, ontdekken. Geen stress in de keuken, geen ellenlange boodschappenlijst. Wel traag geroosterde groenten, diepe smaken, een frisse toets hier en daar, en vooral ruimte om echt samen te zijn.

Het recept dat ik dit jaar graag wil doorgeven — en dat helemaal past binnen hoe ik de feestdagen beleef — is mijn miso-radicchio met een crème van winterradijs, hibiscuspeertjes en gefruite sjalot. Een bord vol diepe wintersmaken, kleurrijk als kerstlichtjes, en verrassend eenvoudig om te maken. Precies wat ik zelf graag op tafel zet wanneer het buiten donker is en binnen warm.

Miso radicchio Leentje Kookt
  • Pin

👉 Het recept geef ik jullie dan ook graag cadeau.

Miso radicchio met een crème van winterradijs, hibiscus peertjes en gefruite sjalot

Voor 2 personen 

Voor de radijzencrème

200 g (winter)radijs
100 g peer
100 g sjalot
50 ml sojaroom
4 pimentbessen
½ tl gemalen nootmuskaat
(plantaardige) boter
peper en zout

Voor de sjalotjes

6 sjalotjes
paar takjes rozemarijn
peper en zout
olijfolie

Voor de shrub

1 el gedroogde hibiscusbloemen (thee)
1 mandarijn
1 takje rozemarijn
1 tl roze peperbessen
50 ml appelazijn
50 g ruwe rietsuiker

Voor de peertjes

1 peer (Saint-Rémy is mijn favoriet)
3 à 4 el shrub 
(plantaardige) boter
peper en zout

Voor de radicchio

2 el witte miso (ik ben grote fan van de appelbroodmiso van Pekel)
3 el appelazijn
½ tl gemalen koffie
½ tl gemalen  nootmuskaat
50 ml olijfolie
1 el ahornsiroop
2 teentjes look
100 g zonnebloempitten
peper en zout
olijfolie

Radijzencrème

  • Snijd de radijzen, sjalotten en peren in grove stukken en laat samen met de pimentbessen zachtjes gaar stoven in een flinke klont boter. 
  • Verwijder de pimentbessen en voeg de sojaroom toe. Mix tot een zachte crème. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Sjalotjes

  • Schil de sjalotjes.
  • Rits de rozemarijn van de steeltjes.
  • Bruin de sjalotjes in de olijfolie met de rozemarijn gedurende 10 minuten.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Shrub 

  • Snijd de mandarijn -met schil- in vier. Doe de hibiscus, mandarijn, rozemarijn, peperbessen, azijn en suiker in een bokaal en crush met een cocktailstamper. Laat minstens een uur rusten. Verwijder de mandarijn en zeef de shrub. 

Peertjes

  • Snijd de peer (met schil) in partjes.  Bak de peertjes in de boter goudbruin. Blus met de shrub en laat even sudderen.

Radicchio

  • Maak een marinade door de miso, azijn, koffie, nootmuskaat, olijfolie, ahornsiroop, en look te mixen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de radicchio in de lengte in vier parten en smeer ze overvloedig in met de marinade. Bak de parten aan beide zijden goudbruin. Laat vervolgens nog 10 minuten verder garen op een laag vuur. Draai de parten regelmatig om. Kruid af met peper en zout. Leg de parten radicchio op een bord.  Besprenkel de pan met water om het aanbaksel eerst even los te weken. Voeg de zonnebloempitten toe en rooster in 3 minuten tot goudbruin. Schud de pan geregeld op.

Dresseer

  • Beleg twee borden met een laagje van de radijzencrème. Schik er de radicchio, sjalotjes en peertjes op. Werk af met de zonnebloempitten.
  • Serveer met een stevige plak zuurdesembrood.

Plant Plate

Magazine Plant plate
  • Pin

Hét culinair magazine voor de eigenzinnig smaakzoeker

Wil je dit soort winterse groentemagie ook in het nieuwe jaar blijven ontdekken? Dit recept verschijnt — samen met nog veel meer feestelijke, kleurrijke en verrassend eenvoudige groenteninspiratie — in Plant Plate 2025, mijn magazine boordevol recepten en kleine keukengelukjes. Het wordt heel toepasselijk geboren op 25/12. 

Hier vind je alle info.

Lekkere feesten!
Leentje”

Benieuwd naar meer Leentje Kookt?

Nog meer feesttradities

De feesttradities van Phoebe van Recht uit mijn keuken

De feesttradities van Phoebe van Recht uit mijn keuken

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

De feesttradities van Elisa van Italians in Belgium

De feesttradities van Elisa van Italians in Belgium

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht...

De feesttradities van Kim van Kim’s Kitchen

De feesttradities van Kim van Kim’s Kitchen

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Robby van Minister van Eten

De feesttradities van Robby van Minister van Eten

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.