De feesttradities van Kris Kookt

29 november 2023 | Feesttradities

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag ontbreken en welke tradities ze graag in ere houden.

Kris van Kris Kookt in de keuken met pepermolen in de hand
  • Pin

Vandaag geef ik het woord aan Kris Kookt. Ik volg Kris waarschijnlijk al zolang als ik blog: al minstens 10 jaar dus. Hij is zelf professionele kok, en dat merk je. Zijn gerechten zijn steevast kunstwerkjes met net voldoende complexiteit en originaliteit. Tel daarbij dan nog zijn leuke ideeën voor foodpairings en cocktails, en je weet dat je goed zit. Benieuwd naar de feesttradities van Kris!

Pompoen Rum Elixir van Kris Kookt
  • Pin

“De eerste traditie hier is het proberen uit te stellen om al het kerstgerief van de zolder te halen. Als ik dat niet zou doen, stond de kerstboom hier al op 15 november. Maar wachten op Sinterklaas doen we ook weer niet. Het laatste weekend van november hangen de lichtjes hier wel in de kerstboom. Wanneer Sofie alle kerstspullen een plaats geeft in huis, hou ik traditioneel een kookweekend. Ik kook, test en fotografeer dan de laatste eindejaarsrecepten voor de blog. ‘s Avond genieten we dan van al het lekkers dat we hebben gekookt. Dat is zowat het startschot van de feesttradities hier.”

“De Christmas vibe kwam dit jaar wel nog vroeger naar boven. Vorig jaar zijn we met onze buren een weekendje naar de kerstmarkt in Keulen geweest. Dit jaar bezochten we de kerstmarkt in Essen en Oberhausen. Twee kerstmarkten die heel leuk zijn om te combineren trouwens. Een stad vol kerstverlichtingen, lekkere hapjes, glühwein en kuieren langs de gezellige kraampjes… Gezelligheid gegarandeerd! De eerste kerst souvenirs zijn dus al gekocht.”

Tartaar van zeebaars van Kris Kookt
  • Pin

“Verder hebben we niet echt vaste feesttradities. De familiefeesten zoals vroeger bij de grootouders zijn helaas verleden tijd. De feestjes zijn veelal in kleiner gezelschap. Verder is de eindejaarsperiode eigenlijk ook de periode dat ikzelf het minst kook van het hele jaar. Hoewel het er dit jaar toch wel anders zou kunnen uitzien, want op zowel kerstavond al oudjaar krijgen we hier gasten over de vloer. Voor een ander feestje voorzien we traditiegetrouw onze heerlijke semifreddo.”

“Als we tijdens de feestdagen gasten ontvangen probeer ikzelf altijd zoveel mogelijk mee aan tafel te zitten. Dit is natuurlijk enkel maar mogelijk als je voor recepten kiest die je veelal op voorhand kan klaarzetten. Zo voorzien we meestal een origineel aperitief en enkele aperitiefwraps. Daarna nog een origineel koud voorgerecht: met een tataki of bijvoorbeeld een tartaar van vis, vlees of groenten scoor je gegarandeerd. Als hoofdgerecht komt er hier nogal snel een stoofpotje met kroketjes op tafel. Geen stress over de juiste cuisson. Een heerlijk flesje wijn erbij dat we mee hebben gebracht van de vakantie in Italië of Kroatië en genieten maar. Ook het dessert staat meestal al volledig klaar in de koelkast.” 

  • Pin

“Mogen we ook nog tips geven voor jullie feesttradities? Kook geen nieuwe recepten, maar kies voor recepten die je kent. Dit zal een pak stress besparen. Probeer deze dagen extra te genieten met familie en vrienden.

Fijne en smakelijke feesten gewenst!
Kris”

Benieuwd naar meer? Neem een kijkje op de kanalen van Kris Kookt:

Meer feesttradities voor het eindejaar lezen?

Je vindt alle feesttradities die de voorbije jaren op Een lepeltje lekkers verschenen, hier.

Rode kerstbal - credits unsplash / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog meer feesttradities

De feesttradities van Carla van Mijn puur leven

De feesttradities van Carla van Mijn puur leven

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Joline van Kantine Joline

De feesttradities van Joline van Kantine Joline

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Liesje van Lisa Mateo BCN

De feesttradities van Liesje van Lisa Mateo BCN

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Koken met Pam

De feesttradities van Koken met Pam

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

2 Reacties

  1. Marieke Vanderghote

    Altijd leuk om te lezen hoe een ander viert! En dat kookweekend als de boom staat: zo een goed idee! Zelfs als je geen blog meer hebt 😍

    Antwoord
    • Annelies

      Ja hé, ik vond dat ook! En altijd leuk om al wat kerstinspiratie op te doen bij gelijkgestemden ☺️.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest