De feesttradities van Fleur van Maison Madelise

18 december 2024 | Feesttradities, Verhalen

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag ontbreken en welke tradities ze graag in ere houden.

Fleur-Maison madelise4
  • Pin
(c) Tine Delanghe

Vandaag is het de beurt aan Fleur van Maison Madelise. Als je op zoek bent naar een portie gezelligheid, lekker eten en algehele good vibes, dan moet je bij Maison Madelise zijn. Haar Instagram-account straalt warmte uit en daar word je vanzelf vrolijk van. Ze geeft je een inkijkje in haar dagelijks leven met haar drukke job als leerkracht en haar gezin met twee schattige dochters. Je ziet meteen dat Fleur oog heeft voor de kleine gelukjes in het leven en die graag deelt met anderen. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe Fleur de feestdagen doorbrengt!

“De feestperiode staat bij ons voor gezelligheid alom. Van kaarsjes tot zachte dekentjes, van een rijkelijk versierde kerstboom tot traditionele kerstliedjes uit de boxen, van cadeautjes shoppen tot zelf kerstkaartjes maken, van glitters op knutselwerkjes strooien tot eetbare glitters op de hapjes… Ik vind dit oprecht een van de fijnste periodes van het jaar.

Al van kleins af aan hangt er rond de hele kerstperiode een magisch sfeertje. Ik mocht zelf ook altijd helpen met het kiezen en versieren van de kerstboom én… ook op mijn kamer ging ik met kerstlichtjes en leuke deco aan de slag. We zongen en dansten mee met kerstliedjes, pakten samen cadeautjes in, … Je kan dus wel zeggen dat mijn liefde voor de feesten er met de paplepel ingegeven werd. 

Er werd bij ons ook naar hartenlust gekookt, gebakken, geklonken, geproefd, gebabbeld en gelachen. Familiebezoekjes behoorden daarbij tot de jaarlijkse traditie op Kerstmis en Nieuwjaar. Eerst naar ‘de grote kant’ van de familie, op de boerderij van mijn oma en opa, waar we met de hele familie samen kwamen om koffie en zelfgemaakte bûche te eten. Mét de huisgemaakte hoeveboter die overheerlijk was. Mijn oma maakte de allerlekkerste taarten: élke zondag, het hele jaar door, voor de hele familie. Bij de feestdagen vonden we als kind echter dat die taarten soms wat raar smaakten… Bleek dat oma dan wel eens een vleugje likeur bij de crème voor de kerstbûche durfde doen 😊.

Na het ene bezoekje volgde de andere kant van de familie. Nog eens koffie met taart én… afsluiten met een wandeling door het dorp met de liefhebbers. Een frisse neus halen voor de volwassenen en de kinderen die zich buiten konden uitleven. Al was die wandeling op dat moment ook soms eens dik tegen onze zin als kind…

Heel veel zaken uit mijn kindertijd geef ik met veel plezier door aan mijn eigen gezin nu. Zo staat onze deur altijd voor iedereen open. Vroeger kwamen bij ons thuis veel mensen ‘onverwachts’ op visite en sprongen wij ook geregeld eens binnen bij vrienden en familie. Niet dat de deur bij elkaar platgelopen werd, maar occasionele bezoekjes zonder plannen vooraf resulteerden vaak in leuke momenten. Ook nu vind ik dat ongelofelijk gezellig. Als de bel plots gaat zonder dat we iemand verwachten, is het eerste wat ik denk “Wat kan ik hier à la minute als hapje bij een aperitiefje of lekkers bij de koffie maken?”. Gaan we net aan tafel? Dan zet ik met plezier een bordje bij. 

Want tafelen en gezelligheid gaan sowieso hand in hand. Niet alleen tijdens de feestdagen, maar eigenlijk het hele jaar door betrek ik onze dochtertjes zo veel als mogelijk bij het klaarmaken van hapjes, gerechtjes en dessertjes. De keuken is dan ook het kloppende hart van ons huis. Kerstmuziekje op, de lichtjes in de boom aan en kokerellen maar… Vooral het maken van aperitiefhapjes vinden ze heel fijn. Ik hoop ook echt op deze manier mijn liefde voor het koken en bakken aan hen te kunnen doorgeven. Ook na de feestdagen plannen wij nog drinks en etentjes met verschillende vriendengroepjes om te klinken op het nieuwe jaar.

Nu de kinderen nog wat jonger zijn, vind ik het ook heel fijn om de feestjes tijdens Kerst en Nieuw bij ons thuis te laten doorgaan. Zijn ze moe, dan kunnen ze in hun eigen bedje slapen en dat is wel handig. Drie van de vier feestdagen en -avonden ben ik dan ook de gastvrouw bij ons thuis. Ik vind dat helemaal niet erg, integendeel, ik hou zo ontzettend veel van gasten ontvangen. Naast het feestmaal ga ik ook graag helemaal los bij het aankleden van de feesttafel. Met stoffen servetten, gepersonaliseerde items, veel kaarsen en glitters… Zo fijn om te doen!

zoete aardappel-pompoen-coquille Maison Madelise
  • Pin

Het vergt wat denkwerk, planning en voorbereiding vooraf want op de dag zelf zit ik graag zonder stress aan de feestdis, maar als leerkracht heb ik ook twee weken kerstvakantie dus ik heb wel wat tijd. Zo vermijd ik drukke momenten om mijn boodschappen te doen, maak ik uitgebreide lijstjes per categorie en per winkel en maak ik vooraf voor de drie feestjes een gedetailleerd feestmenu op. Grootste vereiste: bij mijn gasten kunnen zitten en niet voortdurend in de keuken moeten bezig zijn. Ik kies dan ook altijd gerechtjes die ik zoveel mogelijk vooraf kan klaarmaken, zoals een stoofpotje van varkenswangetjes als hoofdgerecht dat al kan sudderen tijdens de apero en een dessertje dat al afgewerkt in de koelkast zit. Ook voor de hapjes zorg ik dat het meeste al klaar is en er enkel nog een finishing touch nodig is. Mijn ultieme tip voor een gemakkelijk voorgerecht: een gepimpt soepje. Je kan alles vooraf maken, enkel nog dresseren en klaar. Heb je tijdens het voorgerecht en het hoofdgerecht toch wat extra tijd nodig? Serveer dan nog een sorbetje tussenin: een bolletje citroen- of pompelmoessorbet met een scheutje champagne voor de liefhebbers is een zalig tussengerechtje.

pastinaaksoepje met Brokkeloud Roeselare, croutons en gebakken spek2 Maison Madelise
  • Pin

Wat er sowieso jaarlijks op onze tafel staat tijdens de feesten? Een bol Tête de Moine om zelf kaasbloemetjes te draaien bij élke apero (lievelings van de kids), op oudejaar om klokslag twaalf een glaasje bubbels van Germar Breton, onze favoriet van een klein champagnehuis in Colombé-La-Fosse, en minstens één zelfgemaakte kerst- of nieuwjaarsbûche

Andere tradities die ons gezin binnen geslopen zijn, is een wandeling op Kerst- en Nieuwjaarsdag na het ontbijt. Voor we opnieuw beginnen met de apero, gaan we met ons vier even uitwaaien “op de paadjes” van het natuurdomein aan onze achterdeur. Daarna trekken we weer onze feestoutfit aan en zijn we klaar voor een volgend feestje. Sinds enkele jaren wordt na het dessert ook plaats gemaakt aan tafel om te kaarten met enkele volwassenen en een gezelschapsspelletje met de kids. Ambiance alom en de perfecte afsluiter van een gezellige middag.  Wat kijk ik alweer uit naar deze gezellige momenten!”

Benieuwd naar meer Maison Madelise?

Nog meer feesttradities

De feesttradities van Robby van Minister van Eten

De feesttradities van Robby van Minister van Eten

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Carla van Mijn puur leven

De feesttradities van Carla van Mijn puur leven

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Joline van Kantine Joline

De feesttradities van Joline van Kantine Joline

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

De feesttradities van Liesje van Lisa Mateo BCN

De feesttradities van Liesje van Lisa Mateo BCN

In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest