In aanloop naar de feestdagen zet ik graag wat andere levensgenieters in de kijker om hun feesttradities te leren kennen. Neem mee een kijkje in hun keuken (en die van hun familie) en ontdek hoe zij de mooiste tijd van het jaar doorbrengen, welk gerecht zeker niet mag ontbreken en welke tradities ze graag in ere houden.
Vandaag is het aan de goedlachse Carla van Mijn puur leven. Zeg je avocado, dan zeg je Carla. Ze is zelfs zo verzot op ‘Mr. A’ dat ze er enkele jaren een boek over schreef: eentje met de meest verrassende avocadorecepten. Maar Carla is meer dan dat: ze deelt op haar kanalen een snapshot van haar leven, en zo leef je als vanzelf mee met de ups en downs. Ook als we elkaar ontmoeten is het altijd gezellig: heerlijk om met zo’n levensgenieter aan tafel te kunnen zitten en bij te praten over al het goeie van het leven. Carla gaat momenteel door een moeilijke periode, maar toch wilde ze graag haar feesttradities delen. Ik hoop dat ze in 2025 weer het geluk mag vinden.
“Nu is het anders… maar ik koester mooie herinneringen aan de feestdagen. Nog voor ik met mijn blog of sociale media begon, waren de feestdagen het hoogtepunt van het jaar. Wij vierden Oudejaarsavond, want met Kerstdag was het steeds een groot familiefeest bij de toenmalige schoonfamilie.
Ik maakte het mezelf zo moeilijk om telkens een gerecht te maken dat ik nog nooit eerder maakte. Inspiratie haalde ik uit de 1001 kookboeken die de boekenkast rijk was. Het moest er boenk op zijn. En dat was het ook. Het eindejaarsfeest was een feest met hapjes en een gang of vier – vijf. Ook met een mooi gedekte tafel met kaarsen, stoffen servietten en tafelversiering: de feestjes met ‘alle kommen en potten op tafel, het ‘hygge gevoel’, waren voor tijdens het jaar. Met de feestdagen mocht het nét dat tikkeltje meer zijn. Iedereen zat mooi gekleed aan tafel. En ook ik liep tijdens het koken op hakken rond.
Coquilles zijn voor mij hét feestingrediënt bij uitstek. Voeg daarbij nog bubbels en goeie wijn die de gerechten nog fijner laten smaken. Wat denk je van coquilles met witloof en truffel? Meer hoeft niet! En aangezien ik geen desserten-madame of baking queen ben, was het dessert vaak een sabayon. Eénmaal heb ik wel een fantastische taart gemaakt. De magische pastilla, zoek het maar even op mijn blog. Je staat versteld en het is misschien jouw dessert voor de feestdagen!
Met een goede planning en voorbereiding kan iedereen genieten van stressvrij koken. Schrijf alles uit: de gerechten die je gaat maken, welke ingrediënten erbij horen, hoe je het gedresseerd wilt zien op het bord, wat je nodig hebt van keukengerei, … Dat is nodig, want ik deed het ooit ook anders, en de dag erna vond ik nog hapjes in de frigo, of ingrediënten die ik gewoon vergeten was! Op het schema stond ook alles wat op voorhand was klaargemaakt. Dat maakt het super leuk voor jou: geen uren in de keuken staan, terwijl jouw gasten er zijn!
Dit jaar mag ik met kerstavond genieten van het feest bij mijn broer. Het wordt gezellig. Dat weet ik wel.
Maar ik hoop het geluk nog te vinden en weer gasten rond mijn tafel te hebben.”
0 reacties