Bar Win: natuurlijke wijnen om te ontdekken

1 april 2017 | Culinaire copywriting, Portfolio, Verhalen

Op een zonnige nazomerdag in oktober stapte ik met een groep vrienden nietsvermoedend de toen spiksplinternieuwe bar Win binnen. Ik had hem toevallig ontdekt via Facebook, en aangezien wij allemaal wijnliefhebbers zijn, leek het mij perfect om daar in de vooravond een aperitiefje te drinken. We namen achteraan plaats en lieten onze blik door de kaart dwalen. Weinig herkenbaars, was de eerste reactie. Toen Glenn onze bestelling kwam opnemen, vroegen we hem om advies. Hij begon zo enthousiast te vertellen over de gins op de kaart, dat we uiteindelijk voltallig besloten om daarvoor te kiezen. Een goede keuze, zo bleek.

Bar Win - venster / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

(c) Christophe Van Couteren

Het was meteen duidelijk dat Glenn een uitzonderlijk man is: geen gladde bartender, geen horeca-stereotype, geen verveelde jongen die je liefst zo snel mogelijk ziet vertrekken. Hij kon zijn kennis gewoon niet verbergen, zo gepassioneerd was hij door de mooie dranken op zijn kaart. Zelfs het water en de madeleintjes bij de afsluitende koffie werden van deskundige uitleg voorzien. Hier geen voorgekauwd, onpersoonlijk tekstje, geen industriële massaproductie, maar enkel en alleen liefde voor het vak.

“In bar Win serveer ik uitsluitend natuurlijke wijnen. Veel mensen kennen die smaken niet. Wat ze gewoon zijn uit de supermarkt, komt absoluut niet in de buurt. De kennis, tijd en liefde die de wijnboeren in hun product steken: dat proef je gewoon. Ik nodig ze regelmatig uit naar Win, om hier, rechtstreeks aan de klanten, hun flessen voor te stellen. De passie straalt ervan af.”

Glenn De Clercq - Bar Win / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

“Ik vermeld bewust geen druivenrassen op mijn kaart. De klanten gaan daar dan op af, terwijl het soms heel anders uitpakt. Ik geef liever advies: ik vraag wat ze graag drinken, of ze eerder een frisse, dan wel een zwaardere wijn willen, of ze normaalgezien eerder een chardonnay- of een sauvignon blanc- liefhebber zijn. Op basis daarvan kan ik inschatten welk smaakpalet ze kunnen appreciëren. Ik laat de gasten ook altijd proeven: het zou zonde zijn om in een wijnbar een glas te moeten drinken dat je eigenlijk niet lekker vindt.”

“Het verhaal bij een wijn kan de beleving trouwens helemaal veranderen”, vertelt Glenn. “Als je bijvoorbeeld voor het eerst een orange wine proeft, en je krijgt daar geen uitleg bij, dan kan ik je garanderen dat je het niet zal lusten. Als ik je echter eerst vertel hoe de wijn gemaakt is en waarom, hoe hij gedronken wordt en hoe het smaakprofiel in elkaar zit, is dat een heel ander verhaal. Daarop wil ik ook bij Win inzetten.”

“Mijn eigen liefde voor het vak is geleidelijk gegroeid. Ik ben op mijn 14e begonnen met hotelschool. De opleiding sprak mij aan door het bijna militaire regime in de keuken. In het leger was ik afgekeurd doordat ik aan diabetes lijd. Kokschool was ‘the next best thing’. Na een tijdje miste ik echter het contact met de gasten. En dus koos ik vanaf het 5e jaar resoluut voor de zaal met een opleiding tot sommelier aan Ter Duinen in Koksijde. Een prachtige tijd.”

Bar Win - reflectie / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

“Tijdens mijn studies ben ik beginnen werken bij traiteur Jo Demerie. Ik leerde hem kennen tijdens een receptie voor Prins Laurent waar we met de school aan deelnamen. Ik had meteen een klik met Jo, niet enkel door de lekkernijen die hij serveerde, maar ook en vooral door de passie en verbetenheid die hij uitstraalde. Na afloop koos hij mij uit om bij hem te komen werken als jobstudent. Ik ben 4 jaar gebleven.”

Bar Win - bar / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

(c) Christophe Van Couteren

“Het is tijdens mijn tijd bij Jo dat mijn passie voor natuurwijnen ontstaan is. Hij heeft mijn stijl enorm beïnvloed. Jo is een echte productkok: hij kiest minutieus de beste ingrediënten uit, en neemt geen genoegen met iets dat “bijna goed” is. Ik weet nog goed dat hij mij twee azijnsoorten liet proeven: de ene uit de supermarkt, de andere van een kleine boer uit Zuid-Frankrijk. Hij zat te wachten op de reactie op mijn gezicht: het verschil was enorm. Het is die reactie die ik nu ook zoek bij mijn klanten: die blik als ze voor het eerst een natuurwijn proeven… Onbetaalbaar. Daarvoor doe ik het.”

“Na mijn opleiding ging ik aan de slag bij Volta. Het is daar dat ik de sterke dranken en het barwezen heb leren kennen. Tot die tijd heb ik zelf nooit gedronken. Paradoxaal misschien, als sommelier, maar ik proefde enkel, ik dronk verder nooit. Maar bij Volta was het credo: je kan niets serveren dat je niet zelf drinkt.”

“Nadien ben ik begonnen bij De Vitrine van Kobe Desramaults. Mijn voorliefde voor natuurwijnen sloot perfect aan bij zijn filosofie. Ik werd er sommelier en kon uiteindelijk ook zelf de wijnen aankopen. Zo kon ik mijn stempel drukken op de kaart. Na een tijdje kreeg ik er ook de kans om manager te worden: een uitdagende job, en de perfecte leerschool voor mijn zaak nu.”

Bar Win - interieur / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

(c) Christophe Van Couteren

“Op 24 september vorig jaar ben ik met Bar Win gestart. Het was het logische vervolg van mijn voortraject: ik had in alle delen van de horeca gewerkt en had in Gent veel connecties opgebouwd. Daarenboven kende ik het publiek en wist ik wat zou aanslaan. Ik ben intussen zelfs gestart met een B&B, en serveer ‘s ochtends nu ook ontbijt in de bar. Het is hard labeur, maar het loont. En als je je passie kan uitoefenen, voelt het niet als werk.”

Woesters at Bar Win / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

“Er zijn zoveel goeie wijnen die de mensen niet kennen, omdat het aanbod in de supermarkt te beperkt is. Supermarkten kiezen voor doorsnee smaken en zullen niet snel buiten de lijntjes kleuren. Ook bij gins is dat zo: velen kennen alleen de grote namen, maar er zijn heel wat kleine producenten die een betere kwaliteit bieden. Durf eens uit je comfortzone stappen, laat je adviseren door kenners in een wijnwinkel, en je zal versteld staan van de variatie aan smaken die je ontdekt. Het is echt de moeite waard.”

Wil je zelf kennis maken met Glenn en zijn natuurlijke wijnen ontdekken? Je vind Win in de Burgstraat 8 in Gent (parking: Ramen). Glenn organiseert er ook regelmatig thema-events (zoals winetastings, W-Oesters, …): via de Win Facebookpagina blijf je op de hoogte.

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest