Griekse courgettetaart met prei en feta

Tijd voor een vegetarisch receptje! Vandaag stond een Grieks geïnspireerde frittata-achtige quiche-like courgettetaart met prei en feta op het menu.

Wat heb je nodig?

1 grote of twee normale courgettes, 3 preiwitten, 2 teentjes look, 50 g gekookte langkorrelrijst, 150 g verkruimelde feta, 6 à 8 losgeklopte eitjes, gehakte dille en munt, peper en zout, olijfolie

Hoe werkt het?

Je stooft de fijngesneden prei op zacht vuur in een beetje olie. Als die mooi zacht is, voeg je de grof geraspte courgette en de geperste teentjes look toe. Nog een paar minuutjes laten fruiten zodat de rauwe look-smaak verdwijnt. Je neemt de pot van het vuur en mengt alle andere ingrediënten eronder. Goed kruiden met peper en een beetje zout (de kaas is ook al zout).  Je giet het mengsel in een ronde bakvorm en bakt de frittata een half uurtje op 180 °C.

IMG_3173

Serveer met een slaatje naar keuze, aangemaakt met een pittige dressing.

Nu, dit recept is ideaal om restjes te verwerken. Als je geen gekookte rijst hebt, kan je ook wat restjes gekookte aardappel toevoegen. Overschotjes spinazieblaadjes of andere bladgroente kan je even laten slinken in de pot van de courgette, en zo meebakken in de oven.

Je kan het geheel mediterraan maken door de prei te vervangen voor champignons, aubergine, paprika of zelfs venkel, te kruiden met basilicum en oregano (en wat venkelzaadjes als je venkel gebruikt), en een mengsel van mozzarella en parmezaan toe te voegen in plaats van de feta. Zongedroogde tomaten of olijven passen hier ook zeer goed bij. Heb je nog wat restjes vlees, kan je die er ook onder mengen, maar dan is het natuurlijk allemaal net iets minder vegetarisch.

Je maakt er dan weer een winterse variant van door gekarameliseerde rode ui en witlof te gebruiken als groenten, geitenkaas toe te voegen ter vervanging van de feta, en te kruiden met tijm. Daarbij een pittig slaatje afgewerkt met een beetje nootjes: héérlijk moet dat zijn…

Print Friendly

Laat me weten wat je ervan vindt!