Ovengeroosterde wintergroenten

9 oktober 2013 | Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Ovenschotels, Recepten, Smaakvol vegetarisch

De herfst is in het land. We kunnen het niet meer ontkennen… Met de regen zijn ook de mistige ochtenden gekomen, en het valt mij ineens veel harder op dat de bomen alle kleuren tussen geel en donkerbruin krijgen. In het park liggen steeds meer kastanjes en beukennootjes voor het rapen, en de meiden lopen weer met snotneuzen rond. En vanaf morgen komt daar volgens Frankie Boy ook nog een beetje koude bij.

Zo’n dag vraagt om een geurig, warm en kleurrijk gerecht om gezellig samen van te genieten. En dus kozen we vandaag voor lekkere geroosterde groenten in de oven. Ik gebruikte wortel, pastinaak en zoete aardappel, maar je kan daar eigenlijk vanalles aan toevoegen dat je lekker vindt. Stukjes knolselder, aardpeer, courgette, rode ui, biet, raap, pompoen, your ordinary spud, … alles is mogelijk. Je moet de groenten gewoon omscheppen met wat olijfolie en enkele smaakmakers. Ik mengde er een royale hoeveelheid  tijm, look en ahornsiroop onder, maar de volgende keer zou ik er ook iets pittig (zoals een beetje harissa of wat chilipeper) aan toevoegen*. Nog wat kruiden met peper en zout en alles kan voor een dik half uur in een hete oven (200°C).

In de oven krijgen al die groentjes een mooi korstje en gekarameliseerde randjes, gewoonweg yummie!

Eens geroosterd kan je het gerecht afwerken zoals je maar wilt. Gemixt met wat groentenbouillon wordt dit een heerlijk soepje**, en als je er wat feta over verkruimelt, krijg je een veggie maaltijd met een zalig contrast tussen zoet en zout.

Bij ons werd het dit:

Met wat friszure mangochutney erbij, de herfst op je bord!

* Andere opties: geraspte citroenschil en gember, of op de arabische toer met wat extra aardse warmte van komijn en koriander. Bij die arabische groentjes zou je dan lamsgehaktballetjes of falafel kunnen serveren… Man, de inspiratie blijft hier toestromen 😉

** Dat heb ik trouwens met de restjes gedaan, en ik moet zeggen: héérlijk! Ik ben geen fantastische soepmaker, maar dit ga ik toch nog uitproberen…

Nog enkele ovenschotels

Chili ovenschotel met cheddar

Chili ovenschotel met cheddar

De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: 's ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het 's avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

De zon op mijn snoet... Meer heb ik niet nodig om een uurtje te ontspannen. De tuinkussens zijn weer van de zolder gehaald, een potje druifhyacinten siert de tafel op ons balkon en Rupert, onze kat, ligt uren aan de omheining naar de vogels te turen. De lente hangt in...

2 Reacties

  1. Ludwig

    Bijna 10 jaar na datum probeer ik een versie van je gerechtje. De ahornsiroop is een heel goed idee! Ik heb er wat balsamicoazijn aan toegevoegd.

    Antwoord
    • Annelies

      Wat fijn om te horen! Blij dat het jullie gesmaakt heeft. Nog veel kookplezier!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest