De herfst is in het land. We kunnen het niet meer ontkennen… Met de regen zijn ook de mistige ochtenden gekomen, en het valt mij ineens veel harder op dat de bomen alle kleuren tussen geel en donkerbruin krijgen. In het park liggen steeds meer kastanjes en beukennootjes voor het rapen, en de meiden lopen weer met snotneuzen rond. En vanaf morgen komt daar volgens Frankie Boy ook nog een beetje koude bij.
Zo’n dag vraagt om een geurig, warm en kleurrijk gerecht om gezellig samen van te genieten. En dus kozen we vandaag voor lekkere geroosterde groenten in de oven. Ik gebruikte wortel, pastinaak en zoete aardappel, maar je kan daar eigenlijk vanalles aan toevoegen dat je lekker vindt. Stukjes knolselder, aardpeer, courgette, rode ui, biet, raap, pompoen, your ordinary spud, … alles is mogelijk. Je moet de groenten gewoon omscheppen met wat olijfolie en enkele smaakmakers. Ik mengde er een royale hoeveelheid tijm, look en ahornsiroop onder, maar de volgende keer zou ik er ook iets pittig (zoals een beetje harissa of wat chilipeper) aan toevoegen*. Nog wat kruiden met peper en zout en alles kan voor een dik half uur in een hete oven (200°C).
In de oven krijgen al die groentjes een mooi korstje en gekarameliseerde randjes, gewoonweg yummie!
Eens geroosterd kan je het gerecht afwerken zoals je maar wilt. Gemixt met wat groentenbouillon wordt dit een heerlijk soepje**, en als je er wat feta over verkruimelt, krijg je een veggie maaltijd met een zalig contrast tussen zoet en zout.
Bij ons werd het dit:
Met wat friszure mangochutney erbij, de herfst op je bord!
* Andere opties: geraspte citroenschil en gember, of op de arabische toer met wat extra aardse warmte van komijn en koriander. Bij die arabische groentjes zou je dan lamsgehaktballetjes of falafel kunnen serveren… Man, de inspiratie blijft hier toestromen 😉
** Dat heb ik trouwens met de restjes gedaan, en ik moet zeggen: héérlijk! Ik ben geen fantastische soepmaker, maar dit ga ik toch nog uitproberen…
Bijna 10 jaar na datum probeer ik een versie van je gerechtje. De ahornsiroop is een heel goed idee! Ik heb er wat balsamicoazijn aan toegevoegd.
Wat fijn om te horen! Blij dat het jullie gesmaakt heeft. Nog veel kookplezier!