Keuken shortcuts 2.0

21 februari 2015 | Een lepeltje lekkers

Deze week vuurde Kelly alweer de derde opdracht van het #boostyourpositivity-project op ons af. De eerste – schrijf een brief aan je 16-jarige zelf – liet ik aan mij voorbij gaan, maar in de tweede ging ik helemaal “los” met een volledig uitgewerkt weekmenu mét afdrukbaar boodschappenlijstje. En maandag stond de derde opdracht dus online:

Hoe zorg jij ervoor dat alles blijft bollen? Heb jij trucjes die ervoor zorgen dat je nooit te laat komt, dat je ondanks je drukke leven toch twee keer per week in de fitness opduikt, dat jij altijd iets op tafel kunt toveren als er onverwacht vrienden langskomen, of een ander talent waarvan mensen denken: hoe doet die dat toch?

Het is vrij duidelijk dat mijn talent vooral in dat laatste ligt. De fitness heb ik sinds jaar en dag enkel nog vanuit de auto gezien, en het “academisch kwartiertje” is mij ook niet vreemd.

Enkele weken geleden deelde ik al eens enkele tips die het dagelijks koken moeten vergemakkelijken. Maar er zijn nog heel wat meer keuken-shortcuts te bedenken, die ik meestal zonder nadenken toepas om dag na dag een voedzaam maal op tafel te zetten. Ze zorgen ervoor dat ik zelfs na een dag met drie werk-deadlines, een onverwacht ziek kind, een afwezige partner en een gesloten supermarkt iets lekkers bij elkaar kan koken.

Kán, want het moet natuurlijk niet. Er is niks met gewoon eens geen zin te hebben om weer de keuken in te duiken, om een half uur in potten te staan roeren en naderhand ook nog de afwas te doen. Maar voor die keren dat er nog een sprankeltje hoop is: ziehier de keukenshortcuts 2.0!

 1. Kook in bulk
  Pizzadeeg
  • Pin
  Stoofpotjes, ovenschotels, sauzen, soep, (aardappel)puree, pesto, pizzadeeg,… Allemaal zaken die grotendeels evenveel werk vragen of je ze nu voor één of voor drie keer maakt. Koop dus het dubbel aan ingrediënten, en maak meteen een extra portie voor de diepvries. Goed luchtdicht verpakken met een dubbel vel vershoudfolie, en invriezen maar! Zo heb je altijd een homemade avondmaal achter de hand als het leven in de weg staat.
 2. Stokkeer shortcuts in je vriezer
  Niet enkel kant-en-klare maaltijden, maar ook enkele basisproducten zorgen voor een gebruiksklare vriezer. Denk gewassen en gesneden groenten, verse tuinkruiden, bouillons, scampi’s, gember, chilipepers, … De mogelijkheden zijn eindeloos.
 3. Zorg voor een goedgevulde voorraadkast
  Specerijenkast
  • Pin
  Het heeft geen zin vanalles te kopen dat je toch niet gebruikt. Maar sommige dingen móet ik gewoon in mijn kast hebben voor mijn gemoedsrust. Pasta, rijst, couscous, gearomatiseerde olie, specerijen, tomatenblokjes en kikkererwten in blik, eieren en bloem behoren tot mijn essentials.
 4. Investeer in kwaliteitsvolle tools
  Microplane rasp, dunschiller, Global demi-chef
  • Pin
  Mijn microplane-rasp, Global demi-chef, Ikea-snijplank en eenvoudige dunschiller: ik zou ze niet meer kunnen missen. Vooral een goed mes in onontbeerlijk als je snel iets wilt maken. Anders doe je gegarandeerd ongelukken en kan je naar de spoed lopen met een stukje duim in je jaszak…
 5. Zorg voor inspiratie
  “Pfff, wat gaan we nu weer eten…” Ook hier is dat met momenten de meest gehoorde uitspraak in ons huis. Geen inspiratie is dodelijk voor de thuiskok en de lokroep van de frituur klinkt alsmaar luider… Zorg er daarom voor dat je altijd wat “hulp” bij de hand hebt. Dat kan je favoriete Ottolenghi op je nachtkastje zijn, maar evengoed een handgeschreven receptenschriftje van je grootmoeder of een lijstje met familiefavorieten in een leuke app. Whatever works for you…

Voor alle duidelijkheid: alle shortcuts ten spijt loopt het ook hier niet elke dag van een leien dakje. Maar dan is er nog altijd dit! 

Hebben jullie nog tips om – ook na een baaldag – nog snel iets lekkers op tafel te zetten?

3 Reacties

 1. fiekefatjerietjes

  Haha, hier was het gisteren ook zoals de laatste foto! Niet alle foodbloggers eten elke dag spectaculaire dingen :-).
  Veel shortcuts herken ik zeker!
  Verder probeer ik veel dingen meteen te doen, en te combineren: vb. een kom afwassen terwijl een stoofpotje staat te pruttelen, de vaatwas uitruimen terwijl de oven op staat. En de keuken altijd meteen na het koken opruimen!

  Antwoord
  • lieziepeasy

   Laat het duidelijk zijn dat het maar een indruk is! Vandaag bijv. absoluut geen zin om te koken, had preirisotto gepland, maar het zouden wel ns frietjes kunnen worden… Ik probeer mijzelf intussen weer aan de goeie kant (van gezond en homemade eten) te krijgen!

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest