De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: ’s ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het ’s avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo smaken als een hartig gerecht dat even vertrouwd als origineel smaakt. Deze chili ovenschotel met cheddar komt dan als geroepen.
De basis is een chili met royaal veel groenten en specerijen. Die zorgen voor wat ‘body’ en diepte. Ik heb hier met vegetarisch gehakt gewerkt, omdat dat in sauzige gerechten zoals dit weinig smaakverschil met het origineel oplevert. In een ruime schaal maak ik dan laagjes van chili en tortillawraps. Toppen met een dikke laag geraspte cheddar, en 20 minuten in de oven schuiven.
Comfort food op z’n best!
Tips voor het bereiden van deze chili ovenschotel met cheddar
- Voorbereiden: Je kant deze chili ovenschotel met cheddar perfect vooraf bereiden. Volg alle stappen tot en met het toevoegen van de cheddar.
- Invriezen: Je kan de ovenschotel ook makkelijk invriezen. Volg alle stappen tot en met het toevoegen van de cheddar. Dek goed af en vries in. Zorg dat de schotel helemaal ontdooid is voor je hem in de oven schuift.
- Afbakken ingevroren of voorbereide schotel: Laat de chili ovenschotel eerst een half uurtje op kamertemperatuur komen. Bak nu 30 minuten in de voorverwarmde oven. Mocht de kaas te bruin worden, kan je de schotel afdekken met aluminiumfolie.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze chili ovenschotel met cheddar geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Chili ovenschotel met cheddar
Equipment
- kookpot met dikke bodem
- ovenschaal
- Oven
Ingrediënten
- 2 teentjes look gepeld
- 2 rode uien gepeld en schoongemaakt
- 1 rode chili steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 2 paprika's rood en geel, schoongemaakt, steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- olijfolie
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder zoet of gerookte
- 1 kaneelstokje
- 250 g vegetarisch gehakt of gewoon gehakt
- 70 g tomatenpuree
- 400 g tomatenblokjes in blik
- 200 ml water
- 400 g rode bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 400 g maïs uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 1 bosje koriander
- 4 tortillawraps volkoren
- 150 g geraspte cheddar
Om te serveren
- zure room
- koriander
- avocado
- rode ui in ringen (optioneel)
- rode chilipeper in ringen (optioneel)
Instructies
- Pers de look, snijd de rode ui grof en de chilipeper fijn. Snijd de paprika in blokjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot met dikke bodem.
- Voeg er look, ui en chilipeper aan toe. Doe er ook komijn, koriander, paprikapoeder en kaneel bij.
- Laat stoven tot de uien zacht zijn.
- Voeg het gehakt toe en bak rul. Als je vegetarisch gehakt gebruikt, moet je hier misschien wat extra olie toevoegen.
- Schep er ook de tomatenpuree bij en bak even mee.
- Voeg tomatenblokjes, water, bonen, maïs en zout aan toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Proef en kruid naar smaak bij met extra zout en/of peper.
- Verwarm intussen de oven voor op 220 °C.
- Lepel 1/4 van de chili in de ovenschaal.
- Beleg met tortillawraps. Snijd de wraps bij zodat je de chili in 1 enkele laag kan bedekken.
- Herhaal tot alle chili is opgebruikt. Je kan 4 lagen maken.
- Strooi er de cheddar over.
- Schuif in de oven en bak in 20 minuten goudbruin.
- Serveer de chili ovenschotel met zure room, koriander, avocado, rode ui en chili.
Notities
- Voorbereiden: Je kant deze chili ovenschotel met cheddar helemaal vooraf bereiden. Volg alle stappen tot en met stap 13.
- Invriezen: Je kan deze ovenschotel ook makkelijk invriezen. Volg alle stappen tot en met stap 13. Dek goed af en vries in. Zorg dat de schotel helemaal ontdooid is voor je hem in de oven schuift.
- Afbakken ingevroren of voorbereide schotel: Laat de chili ovenschotel eerst een half uurtje op kamertemperatuur komen. Bak nu 30 minuten in de voorverwarmde oven. Mocht de kaas te bruin worden, kan je de schotel afdekken met aluminiumfolie.
Veel gestelde vragen
Dat kies je uiteraard helemaal zelf. Mijn persoonlijke favoriet is het vegan gehakt van Boni, te koop bij Colruyt. Voordelig en lekker.
Dat is zeker mogelijk. Kies voor gekruid rundsgehakt, en gebruik liever geen varkensgehakt: dat heeft teveel vet voor deze bereiding. Ook lamsgehakt laat je beter achterwege: de smaak is te overheersend.
Als het extra snel moet gaan, kan je de chili bereiden en hem nadien gewoon met de wraps serveren. Ieder kan dan zijn eigen tortilla maken. Ook met rijst smaakt deze chili top.
Staat klaar om in de oven te gaan. Had net chili con carne gemaakt 😉
Ha wat leuk! Laat het smaken Nathalie!
Heerlijk. Een nieuwe favoriet.
Chili con veggie carne net anders. Veel lekkerder dan de klassieke(r).
Het heeft ons alle vier gesmaakt. Perfect voor tijdens de examens.
Heel erg bedankt voor je reactie Nina! Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft. <3
Chili con carne in de oven. ?
Leuk idee
Ps. De andalous kruiden van jonnie boer ( delhaize/ AH) ) zijn de perfecte match.
😘
Bedankt voor de tip! Ga ik zeker ns proberen!
Amai Annelies, was da ongelooflijk lekker!!!!! ♥️😋
Al gemaakt? Wat fijn om te lezen! Ik ben blij dat het gesmaakt heeft. Heel erg bedankt voor je bericht Fabienne!