Retro potato

25 november 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Als kind stond zondag steevast hetzelfde op het menu: gebraden kalkoen met aardappels. Daarbij in de zomer sla, in de nazomer andijvie, in de winter witlof en in de lente dan weer andijvie. Na een tijdje was ik de kalkoen zo beu gegeten, dat het jaren geduurd heeft voor we dit nog eens aten als “zondags feestmaal”.

Ik schrijf hierboven nu wel aardappels, maar eigenlijk waren het geen gewone patatjes, maar “doemperkes”, zoals wij dat noemden. Is er een zaliger woord te bedenken dan “doemperkes”??? Ik denk het niet, maar dit ter zijde. Ik ging er altijd vanuit dat dit zo’n typisch gerecht uit mijn geboortestreek was, maar onlangs vond ik een vergelijkbaar recept in een boek van Jamie Oliver, onder de naam “Schotse stovies”. BTW, equally cute word :-).

Anyway, dit is echt een retro potato, ik denk niet dat je dit nog ergens ander kan eten dan thuis, zelf klaargemaakt op een koude zondagavond. De truc zit hem erin om de ajuin lang genoeg aan te stoven (vandaar het woord “stovies” waarschijnlijk), zodat die mooi karameliseert. Zoals je kan zien op mijn foto’s hieronder, heb ik daar zelf een beetje tegen gezondigd, wegens geen geduld. Maar het allerbelangrijkste is eigenlijk dat de ajuin goed gaar is, anders loop je dagenlang rond met een vreselijke rauwe ui-smaak, en dat je voldoende boter gebruikt (retro cooking DOES NOT equal light cooking).

Doemperkes zijn trouwens de love child van bloemig gekookte aardappels en zoete uien. Wat wil een mens nog meer, geef toe… Op een winterdag wil je toch niks lievers dan zo’n heel kom zetmeel vol zalige, goudkleurige zoetigheid naar binnen te werken. Van een stevige maaltijd gesproken…

Wij hebben er een gebraden kip (nog steeds niet helemaal bekomen van het kalkoen-trauma), witlof en sla met zelfgemaakte mayonaise bij gegeten.

Wat heb je nodig? 

aardappels
een viertal grote uien
peper en zout
boter

Hoe ga je tewerk?

Maak de ajuin schoon en snij in fijne blokjes.


Smelt de boter in een grote stoofpot en laat lichtjes bruinen.

Voeg de uien toe.


Stoof aan tot deze mooi beginnen te karameliseren.


Kruid stevig met peper en  zout.
Voeg de aardappels en net voldoende water toe. (je kan altijd meer toevoegen als de aardappels nog niet gaar zijn, omgekeerd is moeilijker…)


Laat al het water wegkoken en kruid eventueel bij.

Serveer met gebraden kip of kalkoen, en een witlofsalade.

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest