Chachouka

8 december 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Voilà, dit is het boodschappenlijstje! Allemaal eenvoudige producten, maar daarom niet minder waardevol. Ik krijg er altijd heel veel voldoening van als ik met wat eten uit de voorraadkast een heerlijke, vullende avondmaaltijd op tafel kan zetten. Zoals nu, met de chachouka, een Noord-Afrikaans gerecht, volgens recept van Hugh Fearnley-Whittingstall in “Veg”. Dit zou trouwens helemaal passen in de “Bespaar met Jamie”-reeks van Jamie Oliver, zij het dat het niet zijn recept is. De enige wat duurdere ingrediënten, de specerijen, kan je in principe weglaten of vervangen door wat minder aromatische, en daardoor ook wat minder dure varianten, zoals gewoon paprikapoeder (ipv de pimentón) en kurkuma (ipv saffraan).

Pimentón is een Spaans gerookt paprikapoeder. Ik heb mijn doosje ooit gekocht in de “aeropuerto” van Madrid, maar je kan dit hier in België ook kopen in bijvoorbeeld Dille & Kamille en Albert Heijn.

Bij mij waren de eitjes iets te ver gegaard, dus ik zou het gerecht de volgende keer maximaal 6 minuutjes in de oven zetten (in het recept was 10 à 12 minuten vermeld). Maar het kan de pret niet bederven: dit is een familiefavoriet en wordt zonder dralen opgenomen in ons repertoire!

Wat heb je nodig?

olijfolie
1 koffielepel komijnzaad
1 grote ui, in dunne halve maantjes gesneden
1 geperst teentje look
3 paprika’s (rood, geel en/of oranje), in blokjes gesneden
1/2 koffielepel pimentón
snuifje saffraandraadjes
400 g pruimtomaten in blik
6 eieren
zout en peper

Hoe ga je tewerk?

Verhit de olijfolie in een pan die ook in de oven mag.
Voeg de komijn toe en bak eventjes, tot de aroma’s vrijkomen.
Doe er de ui bij.
Laat minstens 10 minuten bakken, tot de uien beginnen te karameliseren.
Voeg de look en de paprika toe en zet het vuur zacht.


Laat ongeveer 20 minuten zachtjes stoven, onder regelmatig roeren. De paprika’s worden dan heerlijk zoet.
Voeg pimentón en saffraan toe, en giet er ook de tomaten bij.


Kruid met peper en zout.
Laat 10 à 15 minuten zachtjes pruttelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Proef het mengsel en kruid eventueel bij.
Maak 6 kuiltjes in de saus en breek hierin voorzichtig de eitjes.


Schuif de pan in de oven voor ongeveer 6 minuten (tot het eiwit gestold is, maar de dooier nog vloeibaar).

Serveer warm met wat stukjes ciabatta, stokbrood of turks brood.

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest