Appelcake met cranberry

23 januari 2016 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Onlangs kreeg ik super leuk nieuws in mijn virtuele postbus: ik heb de Spar challenge gewonnen! De jury was blijkbaar danig onder de indruk van mijn cranberry tulband. En dat wilt zeggen dat ik samen met de andere winnaressen, Hap & Tap en Een bord vol, binnenkort in het magazine Kook! van Spar verschijn. Op 7 maart worden we op de redactie verwacht. Ik kijk er nu al naar uit!

Cranberry’s zijn dit seizoen trouwens tot mijn favoriete winterfruit uitgegroeid. Ze zijn een beetje zuur en zelfs wat bitter, maar toch ook heerlijk zoet: een combinatie waar ik van hou. Ik heb dus ook al heel wat receptjes met deze knalrode bessen klaargemaakt, en deze appelcake met cranberry is de laatste aanwinst in het rijtje.

In dit heerlijk baksel zorgt de combinatie met appel voor de zoete toets. Aan de andere kant wordt ook het zure van de cranberry’s versterkt door karnemelk door het beslag te roeren. En het geheel wordt afgewerkt met de warmte van kaneel en de knapperige toets van pistaches. De ideale cake om na een fikse winterwandeling bij een dampende kop chocomelk te serveren, als je het mij vraagt!

Bron: Tutto dolci

Wat heb je nodig?

bakspray of gesmolten boter om de vorm in te vetten
200 g bloem
130 g kristalsuiker
1 tl bakpoeder
1 tl bicarbonaat
1 tl kaneel
1/2 tl zout
80 ml appelsap
60 ml zonnebloemolie
60 ml karnemelk
1 ei
1/2 tl vanille-extract
75 g gedroogde cranberry’s
50 g gehakte pistaches
2 grof geraspte appels

Voor het glazuur
100 g bloemsuiker
snuifje kaneel
1 el appelsap

Voor de afwerking
extra gedroogde cranberry’s en gehakte pistaches (van elk ongeveer 2 el).

Cranberries en pistaches hakken

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Vet een cakevorm in met bakspray of gesmolten boter.

Meng bloem, suiker, bakpoeder, bicarbonaat, kaneel en zout in de kom van de keukenrobot.
Meng in een andere kom appelsap, olie, karnemelk, ei en vanille-extract.
Zet de mixer aan en giet het appelsapmengsel geleidelijk aan bij de droge ingrediënten tot je een mooi beslag bekomt.
Spatel er de cranberry’s, pistaches en geraspte appel door.

Beslag in vorm gieten
Giet het beslag in de cakevorm en bak 55 minuten in de voorverwarmde oven.
Check of de cake gaar is met een satéstokje (als die er droog uitkomt, is de cake klaar).

Cake laten afkoelen op een rooster
Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, keer om op een rooster en laat helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.

Glazuur maken
Maak het glazuur door bloemsuiker en kaneel te zeven.
Roer er geleidelijk aan het appelsap door tot je een egaal glazuur hebt.
Giet over de afgekoelde cake.

Werk af met wat extra gehakte pistaches en cranberry’s.
Serveer de appelcake met cranberry.

Appelcake met cranberry's

20 Reacties

  1. silvia

    Wow, die cake ziet er erg goed uit!! Welk soort appels zou je adviseren? Op de foto lijk ik een granny Smith te ontdekken.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ja, die heb ik genomen, maar een elstar of kanzi kan zeker ook.

      Antwoord
  2. Marie-Claire

    Gefeliciteerd met je overwinning!
    Ik had nog een vraagje. Gebruik je hiervoor gedroogde cranberries of verse? Ik heb geen karnemelk in huis dus ik zou er gewone voor gebruiken. Zou dat ook kunnen of ga ik dan een volledig ander effect hebben?
    alvast bedankt voor je hulp.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Marie-Claire! Ik gebruik gedroogde cranberries. En met gewone melk of yoghurt moet het ook lukken!

      Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Laura!

      Antwoord
  3. Francine

    Hartelijk gefeliciteerd Annelies.
    ‘k Zou ook graag weten wanneer jullie foto’s in “kook”verschijnen,het is eender langs welke bron.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ik zal hier zeker iets laten weten!

      Antwoord
  4. Eilish

    Niet de eerste keer dat ik ideeën voor mijn zondags gebak hier opdoen. Deze ga ik zeker proberen.
    Volgens mij ben je een meer dan terechte winnaar van de Spar wedstrijd !

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Eilish! ?

      Antwoord
  5. ikkenormaal

    Proficiat! En deze cake ziet er trouwens ook super uit.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt!

      Antwoord
  6. gerhilde maakt

    Proficiat met je overwinning! Dit recept ziet er ook heel lekker uit!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Gerhilde!

      Antwoord
  7. Sandra

    Proficiat met je prestatie, die tulband was echt zo fantastisch mooi, dat heb je dubbel en dik verdiend!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Sandra!

      Antwoord
  8. Annelore

    Gefeliciteerd met je overwinning. De tulband zag er dan ook overheerlijk uit!!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Annelore!

      Antwoord
  9. fieke

    Gefeliciteerd met je overwinning! Hou je ons hier op de hoogte wanneer het magazine waar jullie in staan verschijnt? Dan maak ik met plezier een omweg naar de Spar 🙂

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Zal ik zeker doen. Bedankt Sofie!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Een lepeltje lekkers

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 8 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.647 andere abonnees

%d bloggers liken dit: