The new easy – Donna Hay

13 maart 2016 | Een lepeltje lekkers

Ik ben verliefd… Niet op één of andere knapperd die toevallig mijn pad kruiste, niet op een nieuw keukengadget of de nieuwste Nordic Ware tulbandvorm (alhoewel deze hoog op mijn verlanglijstje staat), maar wél op een Australische dame die de sterren van de hemel kookt. Donna Hay heeft met haar nieuwste The new easy een plekje in mijn hart veroverd. Het boek is zó erg mijn ding dat ik bij elke bladzijde spijt heb dat ik de recepten niet zelf bedacht heb.

Donna Hay is natuurlijk geen nieuweling in kookboekland. Als je haar even google-t, zal je al snel merken dat de Australische een heus repertoire op haar naam staan heeft. Haar “Modern classics 2” (met een hele resem prachtige bakrecepten) is trouwens één van de eerste kookboeken die ik ooit kocht.

“The new easy” is wat mij betreft een boek dat iedereen in zijn kast zou kunnen hebben: of je nu vaak kookt, veel ervaring hebt of net niet, je vindt er sowieso iets in terug dat je aanspreekt. Niets is gecompliceerd of vergt veel materiaal, maar het blijft wel creatief en origineel, anders dan anders. De recepten zijn onderverdeeld in 5 hoofdstukken: Doordeweekse dagen, Weekends, Bijgerechten en salades, Gebak en koekjes en Desserts. De indeling lijkt een beetje op de “lepeltjes” die ik hier gebruik om mijn recepten te categoriseren! 🙂

In Doordeweekse dagen vind je recepten die vrij snel klaar, maar toch verrassend zijn. Geen alledaagse fricandon, preiquiche of spaghetti carbonara, maar kalfsbroodjes met kweeperenconfituur en salie, geitenkaasfrittata met gremolata van rucola en pasta met spruitjes, hazelnoten en bruine boter. Daarnaast krijg je bij verschillende recepten leuke tips om ze heel wat sneller of gemakkelijker klaar te maken dan je gewoon bent.

Zo is hier thuis de rode kipcurry uit de oven al tot een vaste waarde uitgegroeid. Geen gedoe met bakken, mengen en stoven: gewoon alles meteen door elkaar roeren, samen in een casserole gooien en wachten tot de oven zijn werk gedaan heeft.

Wat ik daarenboven erg leuk vind, is dat Donna hier en daar tips geeft om je doordeweeks diner te restylen tot een maaltijd die je met gemak op een stijlvol feestje kan serveren.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat in Weekends meteen alle registers opengegooid worden, en je uren in de keuken zal moeten spenderen om de prachtige gerechten op tafel te kunnen toveren.

Niks is minder waar: Donna blijft trouw aan haar snelle stijl, maar kiest hier voornamelijk voor grotere stukken vlees of vis – denk varkensgebraad met peper-en-zout-korstje, lamsgebraad met zoete ui en olijf, porchetta en runderborst – of maaltijden die je makkelijk voor een groep kan serveren – vistaco’s met limoen en tequila, krokante kippenvleugeltjes, Thais rundvlees met pittige wortelsalade en foplasagne (gemaakt van kant-en-klare ravioli) met spinazie, ricotta en pompoen.

In Bijgerechten en salades krijg je heel wat ideeën om je maaltijden wat op te fleuren met interessante groentenbereidingen. Ook hier geen platgetreden paden, maar salades en aardappelbereidingen die tot de verbeelding spreken en van je dagelijkse kost een waar feestmaal maken. De selderie-appelsalade is bijvoorbeeld een enorme topper bij de kip van de cover, en de Marokkaanse bloemkoolsalade staat op mijn verlanglijstje voor een toekomstig etentje. Ook de bontgekleurde zoetzure worteltjes en de citroenrisotto zullen hier zeker nog op tafel verschijnen.

De laatste twee hoofdstukken – Gebak en koekjes en Desserts – hebben samen meer dan dertig zoete afsluiters. Ook hier geeft Donna tips & tricks mee om tijd te besparen. Zo was het beslag voor de foodprocessor-wortelcake hier in een klein kwartiertje gefixt, en wil ik eerstdaags de “smelt-en-meng-vanillecupcakes” maken met de kindjes.

Daarenboven moeten de snelle citroenmerenguetaartjes zowat het gemakkelijkste dessert in food-history zijn, en met Donna’s restylingtips – vooral die met de weckbokalen vind ik prachtig – zal je publiek onder de indruk zijn!

Dessert 2 -The new easy
 • Pin

Is het duidelijk dat ik fan ben? En dan heb ik zelfs nog niet gesproken over de adembenemende fotografie die je meteen het water in de mond doet lopen. Paginagrote foto’s van sappige stukken vlees, smeuïge soepen en decadente desserts… ze kunnen mij wel bekoren. Daarenboven heeft het boek achteraan een uitgebreide woordenlijst, waar je meer uitleg vindt over de gebruikte ingrediënten. Niets dan voordelen dus.

Mijn persoonlijke favorieten uit het boek? Dat is moeilijk kiezen… Ik heb er al zoveel uit gekookt, en het ene is nog lekkerder dan het andere. Maar als ik dan toch moet kiezen, is dit mijn top 3:

3. Krokante zalm met zoetzure ui en dille

2. Thais rundvlees met pittige wortelsalade

1. Roerbak met gekarameliseerde chili en zalm

Twijfel je of “The new easy” iets voor jou is? Voor niets nodig! Als de recepten hier op Een lepeltje lekkers je aanspreken, dan zal ook dit boek je in geen tijd verleiden om de keuken in te duiken. Je bent gewaarschuwd… 😉

“The new easy” Donna Hay
ISBN 9789000347179
Uitgeverij Het Spectrum
In België via WPG Uitgevers

Met dank aan WPG Uitgevers om mij een exemplaar van dit prachtige boek te bezorgen!

3 Reacties

 1. Bart

  Wij zijn hier ook fan van Donna Hay! In alle eenvoud superlekker! We moeten dringend nog eens wat kookboeken binnenhalen 🙂

  Antwoord
 2. ElsS

  Oh Donna Hay, heb haar leren kennen via Vitaya (of NjamTv). Ik vind dat een hele stijlvolle madam, in meerdere betekenissen 😉 Ik koop niet zo gauw kookboeken maar als ik dit lees moet ik me misschien toch eens aan een exemplaar van haar wagen (lijkt me al de moeite als kijkboek maar als de recepten nog eens maakbaar en haalbaar zijn voor een simpel koksmaatje als mijzelf dan kan het niet fout lopen lijkt me 🙂

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Zoals geschreven vind ik het boek echt een aanrader. Ik heb er zelf al zeker 10 recepten uit gemaakt en alles is gelukt en was zéér lekker!

   Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest