Culinair shoppen voor de feesten in Gent

14 december 2020 | Verhalen

Dit weekend heb ik mijn kerstplannen wat gestructureerd. Al enkele ideeën voor gerechten genoteerd, nagedacht wat we op kerstochtend kunnen doen, wat ik ga afhalen en wat ik zelf zou maken. Het wordt een heel ander kerstfeest dan wat ik gewoon ben, maar we maken er hier, ten huize Een lepeltje lekkers, toch het beste van. 

Zowel voor wat ik zelf kook als voor wat ik afhaal, heb ik zo mijn favoriete adresjes. Ik heb het geluk om in de gastronomische hoofdstad van Vlaanderen te wonen (sorry Antwerpen). Het aanbod is overweldigend, en alle mogelijkheden liggen dan ook aan je voeten. Ik lijst hier graag mijn favorieten voor culinair shoppen in Gent op:

De beste vleesjes van Gent bij St. Pierre

Al sinds we bijna 10 jaar geleden naar de stationsbuurt verhuisden, is St. Pierre mijn vaste slagerij. De gekende zwarte kapjes herbergen een ongeziene passie voor kwaliteit. Vanaf het eerste moment dat je de winkel binnenstapt, weet je dat je goed zit. De toonbank is steevast gevuld met lekkers, en de kwaliteit is top. Daarenboven merk je direct dat dit een slagerij is met liefde voor het vak: de overtuiging waarmee ze een côte à l’os aanprijzen, met lichtjes in de ogen om dat ze zelf al kunnen proeven hoe lekker hij zal zijn… Het stemt mij gelukkig! 

Sinds enkele weken hebben ze ook een gloednieuwe webshop, waar je eenvoudig, van thuis achter je schermpje, kan kiezen tussen al het lekkers dat de slagerij te bieden heeft. Ophalen doe je in de winkel, en in een mum van tijd kan je thuis aan de slag. Ideaal als je in deze feestperiode de drukte wilt vermijden

Zelf ben ik een grote fan van hun gerijpte côte à l’os, het Duke of Berkshire varkensvlees en de zwartpootkippen. Maar ook voor lamsvlees, wild en kalf ben je er aan het juiste adres. En wil je liever niet zelf aan de slag, snuister dan ook eens door het traiteuraanbod. Meer info vind je in de eindejaarsfolder

Lokale lekkernijen bij VERS

De kleurrijke rieten manden en frisgroene planten doen je meteen nieuwsgierig binnengluren bij VERS. En daar wacht je een waar walhalla van culinaire cadeautjes en lokale ingrediënten, allemaal even mooi gepresenteerd en met liefde geselecteerd door Stef. Zelf stap ik er regelmatig binnen om de ambachtelijke Belgische vermouth Kiss My aan te schaffen, of een paar potjes van de beste bouillons van Herkules, maar er is nog veel meer te ontdekken. 

Neem nu Dada Chapel: een gloednieuwe distilleerderij in een volledig gerestaureerde kapel in centrum Gent. Ze distilleren rum en vodka van lokale ingrediënten: respectievelijk biologische suikerbiet en Belgische bio-aardappelen. De smaak is verrassend en het bijhorende design doet het plaatje helemaal kloppen. 

Ook een mooi verhaal is de pasta van Boer Olivier uit Diksmuide. Hij maakt artisanale pasta met eitjes van zijn kippen. Die scharrelen naast het kippenvoer, allerlei insecten, kruiden en grassen bij elkaar. Dat is het geheim voor smaakvolle en gezonde eitjes. En die geven extra smaak aan de verschillende pastasoorten die Olivier maakt. 

En dan ben ik nog lang niet uitgepraat: er is ook Opius – artisanale non-alcoholische gin uit Oosterzele, Think Tomato – een huisgemaakte tomatensaus gemaakt van Belgisch geteelde kerstomaten uit Sint-Denijs-Westrem, Kult – waterkefir gemaakt door een jonge bio-ingenieur, Callas confiturenNona June alcoholvrije gin en Casa Astrid olijfolie. De lijst gaat nog even door. Het perfect adres om lokale ondernemers te steunen dus

Karaktervolle koffie en thee van Javana

Sinds jaar en dag koop ik mijn koffiebonen bij Javana in centrum Gent. Deze familiale koffiebranderij uit hartje Brugge bestaat al sinds 1949.  Daar worden de bonen op artisanale wijze gebrand, wat zorgt voor een volle smaak, uitgesproken aroma en verfijnd karakter dat niet te vergelijken is met dat van fabriekskoffie’s. Mijn favorieten zijn de Costa Rica Tarrazu Est Tournon en de Colombia Santa Rita.

Daarnaast heeft Javana zich sinds de start ook gespecialiseerd in de diverse wereld van de thee. In het begin werd vooral ingezet op “single origin” thee, maar intussen vind je er ook een ruim assortiment infusies en vruchtenthee’s. Sinds enkele jaren zijn daar nog de Chinese en Japanse groene theesoorten en de rooibos thee uit Zuid-Afrika aan toegevoegd. 

Het assortiment koffie en thee wordt nog aangevuld met mooie accessoires, zoals thee- en koffiekopjes, theepotten en cafétières. Vul je jouw cadeautje graag aan met koekjes of confisserie, dan kan je daarvoor ook bij Javana terecht. Een pareltje in de stad! 

Vis en schaaldieren van topkwaliteit bij De Vis

Al van toen ik student was, stond ik mij vaak te vergapen aan de etalage van Vishandel De Vis, schuin tegenover de Aula in de Voldersstraat. In eerste instantie liet ik mij verleiden door de huisbereide vispaëlla, overdadig gevuld met zalm, mosseltjes en gamba’s. Maar eens ik alleen ging wonen, stond ik er vooral in de rij voor de verse kabeljauw, ter plaatse schoongemaakte tong en handgedoken coquilles

Uiteraard breng ik ook wel eens vis mee van de supermarkt, maar die is gewoon in niets te vergelijken met wat je bij De Vis vindt. De producten zijn er zó vers en zó kwaliteitsvol, dat de smaak en textuur onevenaarbaar zijn. Ik hou ook van het vakmanschap van het personeel. Vraag je 200 g filet, dan snijden ze zonder verpinken een stukje af, draperen het op de weegschaal om dan exact 200 g uit te komen. Fileren gaat in een oogwenk: hun vakkundige handen bewegen vliegensvlug langs de graat en het resultaat is altijd perfect. 

Danny startte de winkel in 1994, en die is sindsdien uitgegroeid tot een begrip in Gent. Je staat er in elk geval nooit alleen, maar door het vele personeel moet je ook nooit lang wachten. De liefde voor het vak krijg je er gratis bij. Met de feestdagen in het vooruitzicht zal ik er zeker langsgaan voor die heerlijke coquilles, wat vers gesneden gerookte zalm en misschien wel één van hun legendarische zeevruchtenschotels voor oudejaar. Het water loopt mij al in de mond… 

Brood en banket volgens authentiek recept bij Depredomme

Sinds ik in Gent kwam wonen, was ik op zoek naar dé perfecte pistolet. Het lijkt geen sinecure om dat goed te bakken, want ik moest heel wat bakkers af gaan voor ik eindelijk de heilige graal vond. En dat was bij Bakkerij Depredomme in de Sportstraat. Heerlijk krokant, lekkere smaak en met genoeg “beet”: ik was verknocht. Sinds die dag gaan wij elke week naar Depredomme, want we ontdekten al snel dat ze ook het lekkerste brood en de heerlijkste taarten hadden. Hun croissants zijn trouwens ook zoals het hoort: schilferend, zacht en krokant tegelijk, en met de volle smaak van échte boter. 

Met de feestdagen is de etalage steevast gevuld met originele kerstbuches, mini soesjes en elegant versierde taarten. Ik ben onvoorwaardelijk fan van hun bananentaart, aardbeienkrokant en flan brésilienne , maar met kerst mag het al eens wat meer zijn. Ik denk dat ik dit jaar kies voor een klassieke buche (lang leve de nostalgie) met een frisse vulling van chocolade, passievrucht en mango (toch een beetje anders). Of misschien toch voor de Panama met veenbessen en witte chocolade… Keuze te over! 

Daarnaast ben je er ook voor brood aan het goede adres. Van zodra beschikbaar doe ik mij tegoed aan de kerststol (gisteren aten we de eerste!), en anders neem ik al eens graag een smaakvol rozijnen- of chocoladebrood mee naar huis. Ook de rustieke bagette en de Italiaanse broodjes vallen hier altijd in de smaak. Ook hier word je steevast verwelkomd met het enthousiasme en de liefde voor het vak van Mieke en Stefaan. Ik hou ervan. 

Ambachtelijke kazen en specialiteiten bij ’t Kaashuys

Als student merkte ik in het voorbijfietsen plots de mooie etalage van ’t Kaashuys op de Zwijnaardsesteenweg op. Naast de koeltoog met ambachtelijke kaasjes stond ik mij te vergapen aan de mooie theekopjes, heerlijke confiserie en glanzende chocolade. En toen ik er enkele weken geleden binnenstapte om een bescheiden kaasplankje samen te stellen, was de verrassing compleet. Achter de toog stond Nancy. De manier waarop zij over de kazen kan vertellen, met vuur in de ogen en met fijne verhalen over de kaasboeren die ze zelf bezocht heeft… Ik was verkocht!

Sindsdien stap ik regelmatig de winkel binnen. Het aanbod blijft verrassen, en thuis sta ik telkens weer versteld van hoe goed Nancy weet aan te voelen wat in de smaak zou vallen bij mijn gasten en welke kazen bij mijn eigen voorkeur passen. Nu de feestdagen voor de deur staan, ga ik zeker nog eens langs om een mooie kaasplank te laten samenstellen. Niets gezelliger dan een avondje samen rond de tafel, met heerlijke delicatessen en een goed glas wijn. Nancy maakt trouwens ook gemengde schotels met charcuterie, tapasplanken en kustbordjes (combinatie van hapjes en broodjes): voor elk wat wils dus!

Naast kaas kan je bij ’t Kaashuys ook terecht voor leuke geschenken, thee, chocolade en zoet. Altijd makkelijk om meteen een cadeautje mee te nemen als je er toch bent voor een stuk van die heerlijke parmezaan. Vraag Nancy zeker om advies, en sta – net als ik – telkens weer versteld van haar passie en deskundigheid.

Topmateriaal en topservice bij Ria’s Kookwinkel

Nadat we ons eerste appartementje in Gent vaarwel zegden, verhuisden we naar de Brugse Poort. Toen ik de buurt ging verkennen, ontdekte ik Ria’s Kookwinkel. Nu, zoveel jaren en een verhuis naar de andere kant van Gent later, ben ik er nog steeds vaste klant. Daarenboven raad ik iedereen die in de buurt woont aan om al zijn of haar keukenmateriaal bij Ria aan te kopen. Het is gewoon een pareltje van een winkel. Ria verkoopt zowat alles dat je zou kunnen nodig hebben om je kerstdiner klaar te maken. De winkel is een walhalla voor foodies.

Natuurlijk is dit niet de eerste en enige kookwinkel in Gent. Maar de reden dat ik er telkens terugkeer, is het professionele advies van Ria. Ze doet zelf ook niets liever dan in de potten roeren, en dat merk je. Of je nu een braadpan, een sifon of een koffiemachine wilt kopen: Ria weet je telkens weer van eerlijk advies te voorzien. Ze zal je niet per se naar het duurste toestel leiden, maar vooral naar het beste binnen jouw mogelijkheden en verwachtingen. En daar hou ik van.

Ook voor cadeautjes ben je er aan het goede adres. Je vindt er naast praktische spullen ook heel wat decoratief materiaal, zoals keukenschorten in alle kleuren en maten, prachtige bakvormen van Nordic Ware en mooie serveerschalen. En dat alles onder het niet aflatende enthousiasme van Ria, die je met plezier tips geeft of je rustig laat rond snuisteren in de winkel tot je nét gevonden hebt wat je zocht. Een toppertje!

Culinair shoppen in Gent

Hiermee sluit ik mijn lijstje voor culinair shoppen in Gent af. Er zijn natuurlijk nog honderden leuke en lekkere adresjes, en ik heb ze vermoedelijk ook nog niet allemaal zelf ontdekt. Maar met deze zeven pareltjes kan je alvast heel wat lekkers én moois bij elkaar shoppen. Veel shop-plezier, en hou het veilig!

5 Reacties

  1. Katrien Schaekers

    Ja, inderdaad, de wereld is klein, mijn schoonbroer is afkomstig van West-Vlaanderen en heeft nogal een grote familie. Zowel mijn zus als ik wonen in Zaventem 🙂

    Antwoord
  2. Katrien Schaekers

    Ondertussen blijkt nu ook dat Danny van vishandel “De Vis” de neef is van de man van mijn zus 🙂

    Antwoord
    • Annelies

      Allé! Echt?! De wereld is klein! ?

      Antwoord
  3. Katrien Schaekers

    Waauw, toffe adresjes allemaal! Spijt dat ik niet in Gent woon nu 🙂

    Antwoord
    • Annelies

      Als corona wat gaan liggen is, moet je zeker eens Gent komen verkennen! Er zijn nog heel wat andere leuke (en lekkere) adresjes. ☺️

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 9 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.649 andere abonnees

%d bloggers liken dit: