Vijf fantastische foodblogs om te volgen… en van te houden!

24 oktober 2014 | Een lepeltje lekkers

Koken is voortdurend inspiratie opdoen, constant rondkijken en ideetjes gebruiken om er je eigen brouwsel van te maken. En is er een betere plaats om die inspiratie te vinden dan het wereld wijde web?

Het aanbod foodblogs is de laatste jaren geëxplodeerd. Ik hoef niet beschuldigend links of rechts te kijken, want ik doe er natuurlijk gretig aan mee! 😉 Maar hoe zie je door het bos de (lekkere) bomen nog staan? Hoe weet je wat de moeite waard is? Misschien kan ik je met deze post alvast op weg zetten.

Ik lijst hieronder mijn vijf favoriete foodblogs van het moment op. Ze spreken mij aan om verschillende redenen: receptuur, styling, foto’s, schrijfstijl, …

Neem dit weekend eens een kijkje om te zien wat jij ervan vindt. Als jij nog andere blogs kent die het volgen waard zijn: shoot!

Kookmeisje

Mijn absolute favoriet onder de foodblogs. Wat kan ik zeggen: neem een kijkje op de site en oordeel zelf! Wat een prachtige blog van Anne-Ruth! Iedere post geeft mij elke keer weer zin zelf de keuken in de duiken, haar gerechten uit te proberen, en een sfeer te scheppen als die van haar foto’s. Want zeg nu zelf: wie wil er niet in zo’n droomwereld wonen?

De foto’s zijn misschien de meest voor de hand liggende reden om van deze blog te houden, maar een tweede, en misschien nog belangrijker argument is dat de recepten nauw aansluiten bij wat ik zelf graag maak: eenvoudige recepten met weinig ingrediënten, maar met ton-nen smaak! Simpel, lekker, stijlvol: een ideale combinatie als je het mij vraagt!

Hieronder wat “mouth-watering” beelden:

Scones

Bietenrisotto met tijm, geitenkaas en geroosterde walnoten

Kookmeisje twee jaar

Basket delights

Wat een leuke insteek: je kijkt wat er in je mandje ligt, en daarmee duik je de keuken in! De ene keer is het een green basket, de andere keer een spicy basket en in de vakantie al eens een travel basket: voor elk wat wils dus.

De blog van Sandra is helemaal opgebouwd rond beelden, en dat is zo gek nog niet, want de foto’s zijn adembenemend. Sandra weet als de beste wat ze moet doen om het eten dat ze bereidt er lekker te laten uitzien! Daarenboven hou ik vooral van het originele concept.

Bloedsinaasappel chocolade cake met bloedsinaasappelcompôte

Chimichuri
winter-cocktail1
 • Pin
Winterpunch

Elidesc.com

Ik denk dat dit een van de eerste foodblogs was die ik begon te volgen, toen ik met Lieziepeasy was gestart. En nog steeds kan Elise mij bekoren met haar prachtige schrijfstijl, haar to-the-point restaurant-recensies en haar neus voor alles dat “hip and happening” is. Foto’s zijn eerder functioneel: hier is vooral de content “king”!

Elise is wat mij betreft een autoriteit op het vlak van food reviews, je kan haar mening vertrouwen en ze is niet te beroerd om te zeggen dat het niet goed is.

Heb je een restaurantje op het oog, overloop dan eens snel haar “food reviews” om te zien wat haar mening is. Als het tegenvalt: er staat genoeg ander lekkers op haar lijst!

Een impressie van de stijl van elidesc.com:

Recensie van Restaurant Publiek
Schermafbeelding 2014-10-20 om 20.13.24
 • Pin
Verslag van de boekvoorstelling van Ceviche
Schermafbeelding 2014-10-20 om 20.20.17
 • Pin
Recensie van j.e.f.

Laat je trouwens niet misleiden door mijn selectie: ook restaurants buiten Gent staan in de etalage. En voor de eclectische gastronoom vind je er intussen ook book reviews en schetsen. Neem dus zeker eens een kijkje op elidesc.com of volg de blog via Facebook.

Yellow lemon tree

Yellow lemon tree is het geesteskind van de Nederlandse Maura. Moeilijk te geloven dat ze nog maar sinds februari 2013 bezig is, haar blog ziet er fan-tas-tisch uit! Maura heeft een zwak voor ontbijten, en daar vloeide zelfs een “zij-project”, samen met Suus van Foodbandits, uit voort: the healthy breakfast club. Ik hou vooral van Yellow lemon tree door de ongelooflijke foto’s en styling van de borden. Als ik ‘s ochtends een nieuw beeld zie passeren in mijn Facebookfeed, krijg ik instant honger…

Homemade granola van spelvlokken, sprouts en quinoa 

Shakshuka: eieren in pittige tomatensaus

Leftover risottoburgers met walnoot havermoutcrunch

Peggy’s Pastime

Toch nog een Belgische kookblog in mijn rijtje! Het is duidelijk dat de traditie in Nederland al wat langer bestaat, en dat foodbloggers daar talrijker zijn en dikwijls verder staan. Maar Peggy gaat daar keihard tegenin, met haar leuke eclectische foodblog! Hier vind je niet alleen lekkere foodfoto’s, maar ook inspiratie voor je Music Monday, leuke Happy Moments berichtjes, info voor je volgende (city)trip of je boekenclub. Voor het gemak concentreer ik mij hier even op het eten.

Het is eigenlijk ongelooflijk wat een schat aan informatie Peggy op haar site heeft. Alleen al de receptenindex is indrukwekkend. De aantrekkingskracht komt daarenboven ook van de prachtige foto’s: Peggy heeft duidelijk kaas gegeten van styling en fotografie.

Peggy en ik zullen elkaar binnenkort “in real life” ontmoeten: we hebben plannen om een workshop foodfotografie te volgen. Ik heb de indruk dat zij het toch wat minder nodig heeft dan ik… 😉

Limoen-citroentaart

Rijst-courgetteschotel

Kipkroketjes

Als je nu nog geen honger hebt…

12 Reacties

 1. Frauke

  Ik ben hier toevallig terecht gekomen, maar wat een mooie blog!! Ik las net je tips voor andere kookblogs en ga daar zeker ook een keertje kijken!
  Ik moest lachen toen ik las dat je een foodfotografie workshop wilde gaan volgen. Voor ik deze post las, had ik bij mezelf al gedacht. Wauw, die kan haar eten mooi in beeld brengen! 🙂

  Groetjes!
  Frauke

  Antwoord
  • Een lepeltje lekkers

   Bedankt Frauke! ?

   Antwoord
 2. Jantien

  Leuk lijstje! Ik ga ze allemaal eens bekijken. Net als jouw blog, die ik nu net ontdekt heb 🙂 De workshop foodfotografie ziet er ook interessant uit, wie weet volg ik hem ook wel!

  Antwoord
  • lieziepeasy

   Inderdaad ook een leuke, zit ook in mijn reader!

   Antwoord
 3. Myriam

  Ik heb meteen ook een pak nieuwe blogs ontdekt! Ik kende alleen Peggy’s blog. Vraagje: waar en wanneer gaan jullie die workshop foodfotografie volgen? Ik heb hier ook wel zin in! 🙂

  Antwoord
 4. Hapjesprincess

  Wat leuk om te lezen! Ik ken de meestal blogs nog niet. Nu dus wel 😉 Enkel Yellow Lemon Tree volg ik !!! Das idd een super blog!!!

  Antwoord
  • lieziepeasy

   Bedankt Julie! Ik ontdek regelmatig ook nog nieuwe blogs, waarvan ik denk “hoe is het mogelijk dat ik deze nog niet kende..” 🙂

   Antwoord
 5. Maura - YLT

  Wat een leuk stuk heb je ervan gemaakt! Kookmeisje is ook een van mijn favorieten. Lief wat je schrijft, dank je wel!

  Antwoord
 6. Peggy's Pastime

  Oh man, ik zit hier te glunderen, niet te doen :-). Ik voel me super vereerd dat ik tussen zulke kanjers mag staan ! En zo’n mooie woorden over mijn blog, super gewoon. Dank je wel, dank je wel :-). Ik voel een Happy Moments artikel aankomen ;-).

  Antwoord
 7. Elke

  Grappig, die shakshuka waar ik het laatst over had … Die heb ik gemaakt volgens het recept van yellow lemonn tree 😉

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest