Veenbessentaart met oreo's
Deze veenbessentaart is perfect in balans: een beetje scherpte van de cranberry's en voldoende zoet van de oreo's. Ideaal voor de feestdagen!
Bereidingstijd 50 minuten min
Rust- en baktijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 35 minuten min
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Voor de bodem
- 300 g oreo's of vergelijkbare koekjes
- 120 g boter
Voor de veenbessencurd
- 340 g veenbessen
- 225 g suiker
- 180 ml sinaasappelsap
- 1/2 sinaasappel alleen de zeste
- 3 eidooiers
- 1 ei
- 130 g boter
Direct in je mandje bij
Maak eerst de bodem.
Smelt de boter.
Verkruimel de koekjes in de keukenmachine samen met de gesmolten boter tot je de consistentie van nat zand krijgt.
Duw op de bodem van een bakvorm met losse bodem en tegen de randen van de vorm met de achterkant van een lepel.
Zet minstens 30 minuten in de koelkast.
Voor de veenbessencurd
Doe veenbessen, suiker, sinaasappelsap en -zeste in een kookpot.
Kook 10 minuten op een zacht vuur.
Mix fijn en duw door een zeef.
Laat lichtjes afkoelen.
Doe de veenbessensaus samen met de eidooiers, het ei en de boter terug in de kookpot.
Verwarm al roerend op het vuur tot net onder het kookpunt, tot de curd begint te dikken.
Giet in een potje en zet koel weg tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Spatel de afgekoelde veenbessencurd in de vorm en strijk glad.
Bak 10 à 15 minuten in de oven tot de vulling begint op te stijven.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en laat dan minstens 3 u in de koelkast volledig opstijven (dit kan tot 2 dagen voor gebruik).
Voor de afwerking
Neem de taart uit de koelkast.
Werk af met gesuikerde veenbessen, sinaasappelzeste en pistachenoten.
Serveer de veenbessentaart met oreo's.
Trefwoord cranberry's, oreo, sinaasappel, taart, veenbessen