2courgetteszaadlijsten en steelaanzet verwijderd, in blokjes
3teentjeslookgeperst
1chilipeperzaadlijsten en steelaanzet verwijderd, fijngehakt
100grode pesto
50mlwitte wijnrosé kan ook
4tomatensteelaanzet verwijderd, gehakt
400mlwater
500gkerstomatengehalveerd
250gtarwekorrelstype ebly
1bosbasilicumfijngehakt
100ggruyèregeraspt
150gcheddargeraspt
peper en zout
Direct in je mandje bij
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C en verhit een scheutje olijfolie in een ondiepe pan.
Stoof er de ui in aan en voeg tijm en zout toe.
Zet het vuur hoger en roer er de paprika door. Bak even mee.
Voeg nu ook courgette, look en chili toe, en bak mee.
Roer er de rode pesto door en blus met witte wijn. Laat volledig verdampen.
Zet het vuur lager. Voeg tomaten, water en kerstomaten toe en laat even sudderen tot zich een saus vormt.
Neem van het vuur en roer er tarwe, basilicum en gruyère door.
Strooi er de cheddar over.
Dek af en bak 35 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder het deksel en laat nog 5 minuten gratineren onder de grill.
Serveer.
Notities
Snijd uien en paprika voor je start. Om te vermijden dat je al te veel tijd verliest, kan je het snijwerk tussendoor doen. Maar dan ben je weg van het vuur en riskeer je dat er iets aanbrandt. Ik zou daarom voorstellen om de uien en paprika al te snijden, en pas dan te beginnen bakken. Voor de courgette en tomaten heb je voldoende tijd tussendoor.
Gebruik een grote, ondiepe, ovenbestendige pan. Bedoeling is dat je de tarwe en groenten straks niet te hoog opstapelt. Anders hebben ze veel meer kooktijd nodig. Een sauteerpan is ideaal. Heb je geen ovenbestendige pan, dan kan je het geheel ook in een ovenschaal storten.
Bak de groenten op hoog vuur. Na het stoven van de ui, zet je het vuur best vrij hoog. Zo verliezen de groenten niet te veel vocht. Eens je de pan geblust hebt, kan je het vuur weer naar gemiddeld draaien.
Kruid bij voor je de tarwe toevoegt. Op dat moment kan je de saus makkelijk proeven. Kruid royaal bij met peper en zout, zodat je een smaakvol resultaat krijgt. Met zomergroenten heb je sowieso veel smaak, maar als je dit buiten het seizoen maakt, is dat nóg belangrijker.
Check na 35 minuten of de tarwe gaar is. Neem de schotel uit de oven, en proef wat korrels uit het midden van de pan. Zijn ze zacht, dan kan je gewoon verdergaan. Als ze nog te hard zijn, zet dan even terug in de oven (eventueel met wat extra water als de pan drooggekookt is).