Ga terug
+ servings
Eenpansgerecht met courgette en paprika / www.eenlepeltjelekkers.be

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Dit eenpansgerecht met courgette en paprika zit boordevol zomergroenten en smeuïge kaas. En de afwas blijft beperkt tot 1 pan!
4.42 van 17 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 grote, ondiepe, ovenbestendige pan

Ingrediënten
  

  • 1 scheutje olijfolie
  • 2 rode uien schoongemaakt en fijngehakt
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 tl fijn zeezout
  • 3 gele paprika's zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 2 courgettes zaadlijsten en steelaanzet verwijderd, in blokjes
  • 3 teentjes look geperst
  • 1 chilipeper zaadlijsten en steelaanzet verwijderd, fijngehakt
  • 100 g rode pesto
  • 50 ml witte wijn rosé kan ook
  • 4 tomaten steelaanzet verwijderd, gehakt
  • 400 ml water
  • 500 g kerstomaten gehalveerd
  • 250 g tarwekorrels type ebly
  • 1 bos basilicum fijngehakt
  • 100 g gruyère geraspt
  • 150 g cheddar geraspt
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en verhit een scheutje olijfolie in een ondiepe pan.
  • Stoof er de ui in aan en voeg tijm en zout toe.
  • Zet het vuur hoger en roer er de paprika door. Bak even mee.
  • Voeg nu ook courgette, look en chili toe, en bak mee.
  • Roer er de rode pesto door en blus met witte wijn. Laat volledig verdampen.
    Ui, paprika, courgette en look aanstoven met pesto en blussen met witte wijn / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet het vuur lager. Voeg tomaten, water en kerstomaten toe en laat even sudderen tot zich een saus vormt.
  • Neem van het vuur en roer er tarwe, basilicum en gruyère door.
    Tomaten en water toevoegen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Strooi er de cheddar over.
  • Dek af en bak 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder het deksel en laat nog 5 minuten gratineren onder de grill.
  • Serveer.
    Eenpansgerecht met courgette en paprika dicht / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Snijd uien en paprika voor je start. Om te vermijden dat je al te veel tijd verliest, kan je het snijwerk tussendoor doen. Maar dan ben je weg van het vuur en riskeer je dat er iets aanbrandt. Ik zou daarom voorstellen om de uien en paprika al te snijden, en pas dan te beginnen bakken. Voor de courgette en tomaten heb je voldoende tijd tussendoor.
  • Gebruik een grote, ondiepe, ovenbestendige pan. Bedoeling is dat je de tarwe en groenten straks niet te hoog opstapelt. Anders hebben ze veel meer kooktijd nodig. Een sauteerpan is ideaal. Heb je geen ovenbestendige pan, dan kan je het geheel ook in een ovenschaal storten.
  • Bak de groenten op hoog vuur. Na het stoven van de ui, zet je het vuur best vrij hoog. Zo verliezen de groenten niet te veel vocht. Eens je de pan geblust hebt, kan je het vuur weer naar gemiddeld draaien.
  • Kruid bij voor je de tarwe toevoegt. Op dat moment kan je de saus makkelijk proeven. Kruid royaal bij met peper en zout, zodat je een smaakvol resultaat krijgt. Met zomergroenten heb je sowieso veel smaak, maar als je dit buiten het seizoen maakt, is dat nóg belangrijker.
  • Check na 35 minuten of de tarwe gaar is. Neem de schotel uit de oven, en proef wat korrels uit het midden van de pan. Zijn ze zacht, dan kan je gewoon verdergaan. Als ze nog te hard zijn, zet dan even terug in de oven (eventueel met wat extra water als de pan drooggekookt is).
Trefwoord basilicum, cheddar, courgette, ebly, eenpansgerecht, gruyère, ovenschotel, paprika, tarwe, tomaat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!