Ga terug
Kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop / www.eenlepeltjelekkers.be

Kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop

Dit kokosijs is romig en heeft de volle smaak van kokos. Serveer op plakken gegrilde ananas, en lepel er frisse limoensiroop over. Hemels.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 10 min
Ijs draaien 30 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch, Caraïbisch
Porties 6 personen

Equipment

  • mixer met kloppers
  • kookpot
  • ijsmachine

Ingrediënten
  

  • 1 ananas
  • 3 limoenen zeste en sap apart
  • 2 el kristalsuiker
  • 1/2 vanillestokje alleen het merg

Kokosijs

  • 4 eidooiers
  • 80 g vanillesuiker
  • 400 ml kokosmelk
  • 160 ml kokosroom
  • 150 ml volle room min. 30% vetgehalte

Voor de afwerking

  • 2 el kokosrasp geroosterd in een droge koekenpan

Instructies
 

Voor het kokosijs

  • Klop eidooiers en vanillesuiker samen schuimig en luchtig met de mixer.
    Eidooiers met suiker luchtig kloppen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Breng intussen kokosmelk, kokosroom en volle room samen aan de kook.
  • Giet de warme vloeistof al kloppend bij het eimengsel.
  • Giet in de kookpot en verwarm regelmatig roerend tot 82 °C of licht ingedikt.
    Kokosmelk mengsel door de eieren roeren en laten indikken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat in +/- 30 minuten tot ijs draaien.
    Kokosijs draaien / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de gegrilde ananas

  • Snijd de ananas in plakken en snijd er de harde kern met een scherp mes uit.
  • Grill op een hete grillpan aan beide zijden tot er bruine strepen verschijnen.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de limoensiroop

  • Breng limoensap, suiker en vanillemerg samen aan de kook en laat een vijftal minuten inkoken tot stroperig.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de afwerking

  • Leg op elk bord een plakje ananas en lepel er wat limoensiroop op.
  • Schep er telkens een bolletje ijs op.
  • Werk af met geroosterde kokos en limoenzeste .

Notities

  • Klop de eidooiers en suiker goed luchtig. Blijf kloppen tot het mengsel ivoorkleurig is en in massa verdrievoudigd.
  • Verwarm het ijsmengsel op zacht vuur. Het is belangrijk dat je dit niet meer aan de kook brengt. Anders gaan de dooiers stollen en krijg je stukjes omelet in je ijs. Zeef het eventueel nog voor je het laat afkoelen, dan ben je zeker dat het helemaal glad is.
  • Draai het ijs indien mogelijk vers af. Dit zorgt voor het meest romige resultaat. Zelfgemaakt ijs wordt als je het invriest een stuk harder dan commercieel ijs. Dat komt omdat fabrikanten bepaalde stoffen aan het ijs toevoegen om het schepbaar te houden. Het beste (en lekkerste) is als je het vlak voor het serveren afdraait. Wil je het toch vooraf maken, neem het dan een dik halfuur voor het serveren uit de vriezer en laat het in de koelkast zachter worden.
Trefwoord ananas, ijs, kokos, kokosmelk, limoen, roomijs, vanille