Klop eidooiers en vanillesuiker samen schuimig en luchtig met de mixer.
Breng intussen kokosmelk, kokosroom en volle room samen aan de kook.
Giet de warme vloeistof al kloppend bij het eimengsel.
Giet in de kookpot en verwarm regelmatig roerend tot 82 °C of licht ingedikt.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat in +/- 30 minuten tot ijs draaien.
Voor de gegrilde ananas
Snijd de ananas in plakken en snijd er de harde kern met een scherp mes uit.
Grill op een hete grillpan aan beide zijden tot er bruine strepen verschijnen.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de limoensiroop
Breng limoensap, suiker en vanillemerg samen aan de kook en laat een vijftal minuten inkoken tot stroperig.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de afwerking
Leg op elk bord een plakje ananas en lepel er wat limoensiroop op.
Schep er telkens een bolletje ijs op.
Werk af met geroosterde kokos en limoenzeste .
Notities
Klop de eidooiers en suiker goed luchtig. Blijf kloppen tot het mengsel ivoorkleurig is en in massa verdrievoudigd.
Verwarm het ijsmengsel op zacht vuur. Het is belangrijk dat je dit niet meer aan de kook brengt. Anders gaan de dooiers stollen en krijg je stukjes omelet in je ijs. Zeef het eventueel nog voor je het laat afkoelen, dan ben je zeker dat het helemaal glad is.
Draai het ijs indien mogelijk vers af. Dit zorgt voor het meest romige resultaat. Zelfgemaakt ijs wordt als je het invriest een stuk harder dan commercieel ijs. Dat komt omdat fabrikanten bepaalde stoffen aan het ijs toevoegen om het schepbaar te houden. Het beste (en lekkerste) is als je het vlak voor het serveren afdraait. Wil je het toch vooraf maken, neem het dan een dik halfuur voor het serveren uit de vriezer en laat het in de koelkast zachter worden.