Verhit een scheutje olijfolie in een casserole.
Stoof er op zacht vuur ui en look in aan.
Voeg ook laurier, tijm en een snuifje zout toe.
Als de uien lichtjes beginnen te kleuren, voeg je de tomatenpuree toe.
Bak mee tot je een donkerrode pasta hebt, waarin de olijfolie helemaal is opgenomen.
Vul je potje tomatenpuree met water en giet in de kom.
Snijd er nu ook de tomaten bij.
Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de pasta gaar is.
Vis er dan de takjes tijm en het laurierblad uit.
Proef en kruid naar smaak bij met een snuifje suiker (als de saus nog wat zurig smaakt) en flink wat zwarte peper van de molen.
Breng een grote kom met gezouten water aan de kook.
Kook de penne beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet af in een vergiet en meng onmiddellijk met de saus.
Roer er de mozzarella, kerstomaten en basilicum door.
Verdeel de pasta over 4 kommen.
Werk af met wat geraspte parmezaan.
Serveer de pasta caprese.