Plaatcake met pruimen en amandel
Smeuïg kruim, aromatische amandelen, zuurzoete pruimen en een krokante toets: deze plaatcake met pruimen is het perfecte herfstgebak!
Bereidingstijd 20 minuten min
Baktijd 40 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch, Duits
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 200 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 200 g bloem
- 150 g amandelpoeder
- 1 theelepel bicarbonaat
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- 150 ml zure room
- 8 pruimen bij voorkeur président
Voor de krokante amandelen
- 1 eiwit
- 50 g amandelschilfers
- 2 eetlepels kristalsuiker
Voor de afwerking
- poedersuiker
- slagroom opgeklopt en licht gezoet
Direct in je mandje bij
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Klop boter en suiker romig in de mixer.
Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig opgenomen is.
Voeg er lepel per lepel bloem, amandelpoeder, bicarbonaat en bakpoeder aan toe.
Roer er tot slot het vanille-extract en de zure room door.
Schep het beslag in een met bakpapier beklede rechthoekige bakvorm van 20 op 30 cm.
Halveer de pruimen, ontpit en druk ze met het snijvlak naar boven zachtjes in het deeg.
Schuif 20 minuten in de oven.
Voor de krokante amandelen
Klop het eiwit los.
Meng met amandelschilfers en suiker.
Neem de cake uit de oven en verdeel er de amandelen over.
Bak in nog eens 20 minuten goudbruin.
Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de afwerking
Bestrooi de cake met poedersuiker.
Verdeel in stukken en lepel er eventueel wat opgeklopte room bij.
Serveer de plaatcake met pruimen en amandel.
Trefwoord cake, pruimen, taart, zure room