Ga terug
+ servings

Plaatcake met pruimen en amandel

Smeuïg kruim, aromatische amandelen, zuurzoete pruimen en een krokante toets: deze plaatcake met pruimen is het perfecte herfstgebak!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch, Duits
Porties 8 personen

Equipment

  • standmixer
  • rechthoekige (bak)vorm 20 op 30 cm

Ingrediënten
  

  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 200 g bloem
  • 150 g amandelpoeder
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 ml zure room
  • 8 pruimen bij voorkeur président

Voor de krokante amandelen

  • 1 eiwit
  • 50 g amandelschilfers
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Voor de afwerking

  • poedersuiker
  • slagroom opgeklopt en licht gezoet

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Klop boter en suiker romig in de mixer.
  • Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig opgenomen is.
  • Voeg er lepel per lepel bloem, amandelpoeder, bicarbonaat en bakpoeder aan toe.
  • Roer er tot slot het vanille-extract en de zure room door.
  • Schep het beslag in een met bakpapier beklede rechthoekige bakvorm van 20 op 30 cm.
  • Halveer de pruimen, ontpit en druk ze met het snijvlak naar boven zachtjes in het deeg.
  • Schuif 20 minuten in de oven.

Voor de krokante amandelen

  • Klop het eiwit los.
  • Meng met amandelschilfers en suiker.
  • Neem de cake uit de oven en verdeel er de amandelen over.
  • Bak in nog eens 20 minuten goudbruin.
  • Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de afwerking

  • Bestrooi de cake met poedersuiker.
  • Verdeel in stukken en lepel er eventueel wat opgeklopte room bij.
  • Serveer de plaatcake met pruimen en amandel.
Trefwoord cake, pruimen, taart, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!