Ga terug
+ servings
Perzische gehaktballetjes in aromatische tomatensaus / www.eenlepeltjelekkers.be

Perzische gehaktballetjes in aromatische tomatensaus

Deze Perzische gehaktballetjes zijn heerlijk kruidig en worden geserveerd in een aromatische, rijke tomatensaus. Een verrassend gerecht!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 40 minuten
Kooktijd 2 uur 40 minuten
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Midden-Oosten, Perzisch
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • zeef of passe-vite
  • mengkom
  • braadpan

Ingrediënten
  

Voor de saus

  • olijfolie
  • 700 g tomaten
  • 1 bol look teentjes gekneusd en gepeld
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 2 theelepel kristalsuiker
  • 400 g tomatenblokjes in blik van goeie kwaliteit

Voor de balletjes

  • 500 g lamsgehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 eieren
  • 150 g gedroogde zure kersen of cranberry's
  • 1 bos koriander fijngehakt
  • 1 bos dille fijngehakt
  • 2 theelepel kurkuma
  • 2 theelepel gemalen komijn
  • 2 theelepel lookpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • zwarte peper
  • 4 theelepels zeezout
  • olie
  • koriander om te serveren

Instructies
 

Maak eerst de saus.

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote kookpot.
  • Snijd de tomaten in kwarten en doe ze samen met de look in de pan.
  • Roer door elkaar en breng aan de kook.
  • Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg kurkuma, komijn, kaneel en suiker toe en bak 10 minuten mee.
  • Giet de tomatenblokjes erbij en zet het vuur laag.
  • Laat bijna 2 uur koken.
  • Roer af en toe en voeg wat water toe als de saus teveel zou indikken.
  • Draai nadien door de passe-vite of duw door een zeef.

Voor de balletjes

  • Meng alle ingrediënten voor de balletjes behalve de olie.
  • Rol er balletjes van.
  • Verhit een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan.
  • Laat uitlekken op een keukenpapier.
  • Schep bij de saus en roer door elkaar.
  • Laat nog eens 20 minuten garen.

Om te serveren

  • Verdeel over kommetjes.
  • Garneer eventueel met wat extra koriander.
  • Serveer de Perzische gehaktballetjes met aromatische tomatensaus.
Trefwoord gehakt, gehaktballen, koriander, kurkuma, lam, lamsgehakt, lamsvlees, Sabrina Ghayour, tomaat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!