Perzische gehaktballetjes in aromatische tomatensaus
Deze Perzische gehaktballetjes zijn heerlijk kruidig en worden geserveerd in een aromatische, rijke tomatensaus. Een verrassend gerecht!
Bereidingstijd 40 minuten min
Kooktijd 2 uur uur 40 minuten min
Totale tijd 3 uur uur 20 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Midden-Oosten, Perzisch
kookpot
zeef of passe-vite
mengkom
braadpan
Voor de saus
- olijfolie
- 700 g tomaten
- 1 bol look teentjes gekneusd en gepeld
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel kaneel
- 2 theelepel kristalsuiker
- 400 g tomatenblokjes in blik van goeie kwaliteit
Voor de balletjes
- 500 g lamsgehakt
- 1 ui fijngesneden
- 2 eieren
- 150 g gedroogde zure kersen of cranberry's
- 1 bos koriander fijngehakt
- 1 bos dille fijngehakt
- 2 theelepel kurkuma
- 2 theelepel gemalen komijn
- 2 theelepel lookpoeder
- 1 theelepel kaneel
- zwarte peper
- 4 theelepels zeezout
- olie
- koriander om te serveren
Direct in je mandje bij
Maak eerst de saus.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote kookpot.
Snijd de tomaten in kwarten en doe ze samen met de look in de pan.
Roer door elkaar en breng aan de kook.
Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg kurkuma, komijn, kaneel en suiker toe en bak 10 minuten mee.
Giet de tomatenblokjes erbij en zet het vuur laag.
Laat bijna 2 uur koken.
Roer af en toe en voeg wat water toe als de saus teveel zou indikken.
Draai nadien door de passe-vite of duw door een zeef.
Voor de balletjes
Meng alle ingrediënten voor de balletjes behalve de olie.
Rol er balletjes van.
Verhit een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur.
Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan.
Laat uitlekken op een keukenpapier.
Schep bij de saus en roer door elkaar.
Laat nog eens 20 minuten garen.
Trefwoord gehakt, gehaktballen, koriander, kurkuma, lam, lamsgehakt, lamsvlees, Sabrina Ghayour, tomaat