Zoete aardappelsoep met tomaat
Deze pittige zoete aardappelsoep met tomaat staat in geen tijd op tafel, smaakt lekker verrassend, en ziet er zelfs feestelijk uit!
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 10 minuten min
Gang Lunch, Soep, Voorgerecht
Keuken Belgisch
soeppot
blender
passe-vite of fijne zeef
- olijfolie
- 3 uien grof gesneden
- 1 teentje look grof gesneden
- 6 stengels witte selder grof gesneden
- 3 wortels grof gesneden
- 3 preien alleen het wit, grof gesneden
- 70 g tomatenpuree
- 1 theelepel harissa
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gedroogde tijm of enkele takjes verse
- 1 kg zoete aardappels geschild en in stukken gesneden
- 500 g tomatenblokjes in blik
- 1,5 l groentenbouillon
- peper en zout
Voor de afwerking
- tuinkruiden fijngehakt
- 150 ml slagroom
- zwarte peper van de molen
Direct in je mandje bij
Verhit een scheutje olijfolie in een soepkom.
Stoof er ui en look in aan tot glazig.
Voeg selder, wortel en prei toe en stoof tot alle stukjes wat zachter zijn.
Voeg tomatenpuree, harissa, laurier en tijm toe en bak 1 minuut.
Doe er zoete aardappel, tomatenblokjes en groentenbouillon bij.
Breng aan de kook, dek af met een deksel en laat minstens 20 minuten zachtjes pruttelen.
Verwijder de laurierblaadjes (en ev. tijmtakjes) en mix de soep fijn.
Draai door de passe-vite.
Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Verdeel de soep over kommetjes.
Werk af met tuinkruiden, een lepeltje slagroom en wat versgemalen zwarte peper.
Trefwoord prei, room, soep, tomaat, wortel, zoete aardappel