Ga terug
+ servings
Rabarbercake met gember / www.eenlepeltjelekkers.be

Rabarbercake met gember

Deze rabarbercake is friszuur met een beetje kruidigheid van gember. Zijn smeuïge textuur en krokante korst maakt hem een favoriet van velen.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 25 minuten
Oventijd 1 uur 20 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • Oven
  • ovenschaal
  • rechthoekige (bak)vorm
  • standmixer

Ingrediënten
  

Voor de geroosterde rabarber

  • 6 grote stengels rabarber
  • 2 el kristalsuiker
  • rasp en sap van 1/2 sinaasappel

Voor het beslag

  • 200 g zeer zachte boter liefst een nacht op kamertemperatuur laten liggen
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 200 g tarwebloem
  • 100 g amandelmeel
  • 1 tl bicarbonaat
  • 1/2 tl zout
  • 2 cm verse gember
  • bakspray

Instructies
 

Voor de geroosterde rabarber

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (hetelucht).
  • Was de rabarber en snijd de uiteinden eraf.
  • Halveer de stengels in de breedte en in de lengte.
  • Leg in een ovenschaal.
  • Besprenkel met suiker, sinaasappelrasp en -sap.
  • Rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet op een rooster en laat kort afkoelen.

Voor het beslag

  • Klop boter en suiker romig in de mixer.
  • Voeg er één voor één de eieren aan toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig opgenomen is.
  • Zet de snelheid laag en roer er ook de melk door.
  • Meng in een aparte kom bloem, amandelmeel, bicarbonaat en zout.
  • Zet de snelheid terug een beetje hoger en voeg het bloemmengsel lepel per lepel toe.
  • Rasp tot slot de gember en roer door het beslag.
  • Vet een cakevorm in met bakspray.
  • Spatel er de helft van het beslag in.
  • Leg er het grootste deel van de geroosterde rabarber op, houd een 5-tal stukken apart.
  • Spatel er de rest van het beslag op en strijk glad.
  • Leg er de overgehouden rabarberstukken op.
  • Schuif in de oven en bak in +/- 60 minuten gaar. De baktijd is afhankelijk van je oven. Test de cake vanaf 50 minuten baktijd regelmatig met een satéstokje: komt die er droog uit, dan is de cake gaar.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm.
  • Ontvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Serveer de rabarbercake met gember.
Trefwoord amandelen, amandelpoeder, cake, gember, rabarber, sinaasappel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!