Ga terug
+ servings
Lente panzanella / www.eenlepeltjelekkers.be

Lente panzanella

Mijn lente panzanella verenigt het beste van het seizoen: frisgroene tuinbonen, erwten en asperges, en coeur de boeuf tomaat. Een feestmaal.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Salade, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • pan
  • kookpot

Ingrediënten
  

Voor de croutons

  • 1/2 ciabatta of stokbrood
  • lookolie
  • 1 theelepel provençaalse kruiden
  • 1 theelepel fijn zeezout

Voor de salade

  • 1 bosje lente-ui schoongemaakt
  • 1 bussel groene asperges 500 g
  • 200 g erwten liefst vers gedopt
  • 200 g tuinbonen liefst vers gedopt
  • zeezout
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1 komkommer geschild, zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden
  • 1 grote zongerijpte coeur de boeuf tomaat
  • 12 takjes munt alleen de blaadjes
  • 1 theelepel fleur de sel
  • zwarte peper van de molen
  • 6 eetlepels lekkere olijfolie
  • 4 eetlepels kwalitatieve witte wijnazijn

Instructies
 

  • Snijd de ciabatta in blokjes.
  • Verhit een flinke bodem lookolie in een pan met antikleeflaag op hoog vuur.
  • Bak er de croutons aan alle zijden goudbruin in aan. Blijf erbij want dit verbrandt snel!
  • Zet het vuur uit en schep op een schaal bekleed met keukenrol.
  • Strooi er de provençaalse kruiden en het zout over, schud een paar keer op en laat afkoelen.

Voor de salade

  • Wrijf de pan schoon en verhit opnieuw op middelhoog vuur.
  • Bak er de lente-ui aan alle kanten in aan tot licht gekarameliseerd.
  • Snijd in stukken en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Breng een grote kom met water aan de kook.
  • Breek de houterige uiteinden van de asperges en gooi weg (of bewaar voor de soep).
  • Strooi zout en bicarbonaat bij het kokend water.
  • Houd één asperge apart, leg de andere samen met de tuinbonen in het kokend water en laat 3 minuten koken.
  • Voeg de erwten toe en kook nog 2 minuten mee.
  • Giet af in een vergiet en spoel onmiddellijk met ijskoud water.
  • Dubbeldop de tuinbonen.
  • Snijd de stengels van de asperges in hapklare stukjes en houd de punten heel.
  • Meng alle groenten in een grote schaal.
  • Snijd de tomaat in hapklare stukken en voeg bij de groenten.
  • Snijd de muntblaadjes fijn.
  • Meng samen met fleur de sel, zwarte peper, olijfolie, azijn en croutons voorzichtig door de andere groenten met je handen.
  • Proef en kruid naar smaak bij.
  • Snijd de achtergehouden asperge in dunne slierten (eventueel met een juliennesnijder).

Om te serveren

  • Verdeel de salade over kommen.
  • Garneer met de aspergeslierten.
  • Serveer de lente panzanella.
Trefwoord asperge, brood, erwten, komkommer, lente, lente-ui, munt, tomaat, tuinbonen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!