Ga terug
+ servings
Chocolade babka met hazelnootboter - aangesneden / www.eenlepeltjelekkers.be

Chocolade babka met hazelnootboter

Deze chocolade babka zonder kneden bestaat uit brioche deeg, gevuld met een mengsel van chocolade en hazelnoten. Heerlijk bij het ontbijt!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 50 minuten
Rust-, rijs- en baktijd 10 uur 10 minuten
Totale tijd 11 uur
Gang Brood, Brunch, Gebak, Ontbijt
Keuken Joods
Porties 6 personen

Equipment

  • Standmixer met deeghaak
  • rechthoekige (bak)vorm
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 250 g tarwebloem
  • 4 g instant gist
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 30 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje alleen de zaadjes
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 25 ml ahornsiroop
  • 80 g Kerrygold boter gesmolten
  • 80 ml volle melk

Voor de vulling

  • 75 g pure chocolade grof gehakt
  • 50 g Kerrygold boter
  • 25 g bloemsuiker
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 50 g geroosterde hazelnoten gehakt

Om te doreren

  • 1 eidooier
  • 1 scheutje melk

Voor de hazelnootboter

  • 50 g geroosterde hazelnoten
  • 50 g Kerrygold boter op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel bloemsuiker

Instructies
 

Voor het deeg

  • Meng bloem, gist, zout, suiker en vanille in een kom.
  • Roer er voorzichtig ei, dooier, ahornsiroop, gesmolten boter en melk door tot zich een samenhangend beslag vormt.
  • Olie een grote kom in en stort er het beslag in.
  • Dek goed af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast om te rusten.
  • Neem uit de koelkast en laat 1 u op kamertemperatuur komen.

Voor de vulling

  • Smelt chocolade en boter au bain-marie.
  • Zeef er bloemsuiker en cacao bij en klop goed door tot een gladde pasta zonder klonters.
  • Roer er de gehakte hazelnoten door.

Om de babka te vormen

  • Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een rechthoek van +/- 3 mm dik.
  • Smeer er voorzichtig het chocolademengsel op.
  • Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een worst.
  • Snijd de deegrol in de lengte open zodat je de lagen deeg en chocolade ziet.
  • Druk de twee delen bovenaan vast en ‘vlecht’ over elkaar (boven en onder elkaar draaien).
  • Druk ook de uiteinden aan elkaar vast.
  • Leg in een ingevette en met bakpapier beklede cake- of broodvorm, dek af met plasticfolie en laat +/- 3 u op kamertemperatuur rijzen tot het deeg verdubbeld is in omvang.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Verwijder de plasticfolie, doreer het oppervlak met een mengsel van dooier en melk (samen losgeklopt), en dek af met aluminiumfolie.
  • Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder nadien de folie en bak nog 30 à 40 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er droog uitkomt.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm.
  • Ontvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

Voor de hazelnootboter

  • Mix de hazelnoten fijn in een foodprocessor.
  • Voeg er boter en suiker aan toe en mix tot een gladde pasta.
  • Schep in een potje en laat opstijven in de koelkast.
  • Serveer de chocolade babka met de hazelnootboter.
Trefwoord boter, brioche, brood, chocolade, hazelnoten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!