Ga terug
+ servings
Rabarbertaart met vanillemerengue / www.eenlepeltjelekkers.be

Rabarbertaart met vanille-meringue

Deze rabarbertaart met vanille-meringue heeft een brosse bodem, zoetzure vulling en heerlijk zachte topping van meringue.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 45 minuten
Oventijd 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • standmixer
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 100 g boter
  • 90 g kristalsuiker
  • 10 g vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 1/2 (bloed)sinaasappel alleen de zeste
  • 100 g bloem
  • 50 g maïzena
  • 1 theelepel bakpoeder

Voor de vulling

  • 350 g rabarber schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 eetlepels maïzena

Voor de vanille-meringue

  • 3 eiwitten
  • snuifje zout
  • 120 g kristalsuiker
  • 2 el bloedsinaasappelsap
  • 1 vanillestok alleen de zaadjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).

Maak eerst het deeg.

  • Smelt de boter en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer er dan suiker, dooiers en sinaasappelrasp door.
  • Meng bloem, maïzena en bakpoeder en klop lepel per lepel door het botermengsel in de keukenmachine.
  • Vet een taartvorm van 28 cm in met boter en bestuif met bloem.
  • Duw het deeg in de vorm en langs de randen.
  • Bak 30 minuten in de oven.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel over de bodem.
  • Doe nu de eiwitten & een snuifje zout in de kom van de mixer.
  • Klop tot pieken.
  • Voeg dan lepel per lepel de suiker toe tot je een mooi glanzende meringue krijgt, waarin de suikerkorrels opgelost zijn (je kan dit checken door een beetje meringue tussen je vingers te wrijven).
  • Klop er op het einde het sinaasappelsap en de vanillezaadjes door.
  • Spatel de meringue op de taart maar blijf een centimeter van de rand, zodat je de rabarber nog ziet.
  • Schuif de taart in de oven en bak in 35 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster en ontvorm voorzichtig.
  • Serveer de rabarbertaart met vanille-meringue.
Trefwoord citroen, meringue, rabarber, vanille
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!