Ga terug
+ servings
Bananendessert met pudding en zanddeeg_landscape / www.eenlepeltjelekkers.be

Bananendessert met pudding en zanddeeg

Dit bananendessert met vanillepudding en zanddeeg smaakt net als vroeger: krokante koek, smeuïge banketbakkersroom en zoete plakjes banaan.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 1 uur
Rust- en baktijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • standmixer
  • Oven
  • kookpot

Ingrediënten
  

  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 2 bananen gepeld en in plakjes gesneden
  • 100 ml room min. 30% vetgehalte
  • 1 theelepel bloemsuiker
  • 4 eetlepels advocaat optioneel: enkel voor de liefhebbers en als er geen kinderen mee-eten
  • 2 eetlepels pecannoten gehakt

Voor het zanddeeg (of gebruik kant-en-klare koek, zie inleiding)

  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 100 g bloem
  • 50 g pecannoten gehakt
  • 1/8 tl grof zeezout

Voor de pudding (of gebruik kant-en-klare vanillepudding, zie inleiding)

  • 1 vanillestok opengesneden
  • 300 ml halfvolle melk
  • 3 eidooiers
  • 10 g vanillesuiker
  • 40 g kristalsuiker
  • 20 g vanillepuddingpoeder of maïzena geen instant

Instructies
 

Maak eerst het zanddeeg.

  • Klop boter en suiker door elkaar met de mixer (gebruik de platte klopper).
  • Voeg er bloem, pecannoten en zeezout aan toe en mix verder tot nét gemengd. Mix zeker niet te lang, anders verlies je de textuur van het zanddeeg.
  • Rol het deeg uit tot +/- 0,5 cm dikte tussen twee vellen plasticfolie.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C (boven- en onderwarmte).
  • Leg het zanddeeg (zónder plasticfolie) op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 30 minuten tot de randen goudbruin kleuren.
  • Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Maak intussen de pudding.

  • Schraap de zaadjes uit de vanillestok en voeg ze samen met de peul toe aan de melk.
  • Breng op zacht vuur aan de kook.
  • Mix intussen de eidooiers met de twee suikers en het puddingpoeder tot een luchtige, lichtgele massa.
  • Giet er onder voortdurend kloppen langzaam de kokende melk bij.
  • Giet het ivoorkleurig mengsel weer in de kookpot en laat even doorkoken ("ploffen"). Maak je geen zorgen: de pudding kan niet schiften door de toevoeging van het puddingpoeder (of maïzena). Mocht je toch klonters zien, klop dan flink door met een garde tot het mengsel weer glad is.
  • Neem van het vuur, giet over in een glazen kom en dek meteen af met plasticfolie. Duw de folie tot tegen de pudding, zo komt er geen vel op.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de afwerking

  • Meng intussen het citroensap met de banaanplakjes. Zo verkleuren ze niet.
  • Klop de room lobbig met de bloemsuiker. Yoghurtdikte is perfect: je wilt dat er straks nog wat beweging in zit als je hem op de pudding schept.
  • Klop de pudding goed door zodat hij weer smeuïg wordt. (Door af te koelen wordt hij een blok "blubber". Ik laat de blubber in de kom van mijn KichtenAid vallen en mix het geheel een kleine 5 minuten krachtig door, tot alles glad en glanzend is.)
  • Snijd het zanddeeg met een groot mes, en breek in ongelijke stukken.

Om te serveren

  • Schep de koek in 4 glazen.
  • Verdeel er de banaan over.
  • Lepel de pudding erop.
  • Als je dat wenst, kan je er nu ook een lepeltje advocaat aan toevoegen.
  • Werk af met de slagroom en gehakte pecannoten.
  • Serveer het bananendessert met pudding en zanddeeg.
Trefwoord banaan, pudding, vanille, zandkoekjes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!