4eetlepelsadvocaatoptioneel: enkel voor de liefhebbers en als er geen kinderen mee-eten
2eetlepelspecannotengehakt
Voor het zanddeeg (of gebruik kant-en-klare koek, zie inleiding)
100gboterop kamertemperatuur
50gfijne kristalsuiker
100gbloem
50gpecannotengehakt
1/8tlgrof zeezout
Voor de pudding (of gebruik kant-en-klare vanillepudding, zie inleiding)
1vanillestokopengesneden
300mlhalfvolle melk
3eidooiers
10gvanillesuiker
40gkristalsuiker
20gvanillepuddingpoeder of maïzenageen instant
Direct in je mandje bij
Instructies
Maak eerst het zanddeeg.
Klop boter en suiker door elkaar met de mixer (gebruik de platte klopper).
Voeg er bloem, pecannoten en zeezout aan toe en mix verder tot nét gemengd. Mix zeker niet te lang, anders verlies je de textuur van het zanddeeg.
Rol het deeg uit tot +/- 0,5 cm dikte tussen twee vellen plasticfolie.
Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 150 °C (boven- en onderwarmte).
Leg het zanddeeg (zónder plasticfolie) op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 30 minuten tot de randen goudbruin kleuren.
Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Maak intussen de pudding.
Schraap de zaadjes uit de vanillestok en voeg ze samen met de peul toe aan de melk.
Breng op zacht vuur aan de kook.
Mix intussen de eidooiers met de twee suikers en het puddingpoeder tot een luchtige, lichtgele massa.
Giet er onder voortdurend kloppen langzaam de kokende melk bij.
Giet het ivoorkleurig mengsel weer in de kookpot en laat even doorkoken ("ploffen"). Maak je geen zorgen: de pudding kan niet schiften door de toevoeging van het puddingpoeder (of maïzena). Mocht je toch klonters zien, klop dan flink door met een garde tot het mengsel weer glad is.
Neem van het vuur, giet over in een glazen kom en dek meteen af met plasticfolie. Duw de folie tot tegen de pudding, zo komt er geen vel op.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de afwerking
Meng intussen het citroensap met de banaanplakjes. Zo verkleuren ze niet.
Klop de room lobbig met de bloemsuiker. Yoghurtdikte is perfect: je wilt dat er straks nog wat beweging in zit als je hem op de pudding schept.
Klop de pudding goed door zodat hij weer smeuïg wordt. (Door af te koelen wordt hij een blok "blubber". Ik laat de blubber in de kom van mijn KichtenAid vallen en mix het geheel een kleine 5 minuten krachtig door, tot alles glad en glanzend is.)
Snijd het zanddeeg met een groot mes, en breek in ongelijke stukken.
Om te serveren
Schep de koek in 4 glazen.
Verdeel er de banaan over.
Lepel de pudding erop.
Als je dat wenst, kan je er nu ook een lepeltje advocaat aan toevoegen.
Werk af met de slagroom en gehakte pecannoten.
Serveer het bananendessert met pudding en zanddeeg.
Trefwoord banaan, pudding, vanille, zandkoekjes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!