Plattekaastaart met aardbeien en limoen
Deze plattekaastaart met aardbeien ziet er spectaculair uit, maar is makkelijk en snel te maken. Verse kaas, aardbeien en limoen: heerlijk.
Bereidingstijd 40 minuten min
Rusttijd 2 uur uur
Totale tijd 2 uur uur 40 minuten min
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Voor de bodem
- 180 g speculaas
- 75 g boter
Voor de vulling
- 3 blaadjes gelatine 1,9 g per stuk, bijv. Vahiné uit Delhaize
- 250 g aardbeien gewassen en kroontjes verwijderd
- 1 limoen alleen het sap
- 4 eetlepels vanillesuiker
- 250 g volle plattekaas
- 125 g lichte zure room
- 1 theelepel puur vanille-extract
Voor de afwerking
- 125 ml volle room min. 33% vetgehalte
- 1 handvol rood fruit aardbeien, frambozen, bosbessen, ...
- gevriesdroogde frambozen tot poeder gemalen
- 2 eetlepels pistachenoten tot poeder gemalen
- enkele blaadjes munt
Direct in je mandje bij
Mix voor de bodem de speculaasjes samen met de boter in een foodprocessor tot je de textuur van nat zand bekomt.
Bekleed een springvorm (22 cm diameter) met bakpapier en duw het speculaasmengsel op de bodem plat met de bolle kant van een lepel.
Zet in de koelkast om op te stijven.
Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
Mix de aardbeien samen met het limoensap glad en zeef (om de zaadjes te verwijderen).
Roer er de suiker door en verwarm tot net onder het kookpunt.
Neem van het vuur, knijp de gelatine uit en roer door de aardbeien.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer intussen de plattekaas los met zure room en vanille-extract.
Meng er het aardbeienmengsel door en giet het geheel over de speculaasbodem.
Laat minstens 2 u en liefst een hele nacht opstijven in de koelkast.
Klop voor de afwerking de room lobbig en verdeel over de taart.
Garneer met rood fruit, frambozen- en pistachepoeder en muntblaadjes.
Serveer de plattekaastaart met aardbeien en limoen.
Trefwoord aardbeien, kaastaart, kwark, limoen, no bake, plattekaas, vanille, verse kaas