Ga terug
+ servings
Griekse kip met skordalia / www.eenlepeltjelekkers.be

Griekse kip met geroosterde groenten en skordalia

Deze Griekse kip met geroosterde groenten voert je terug naar de vakantie: zomers maar verwarmend, fris maar met diepe smaak.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 paprika's rood en/of geel, steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
  • 1 courgette uiteinden verwijderd
  • 2 rode uien gepeld en schoongemaakt
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 klein bosje verse oregano alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 100 g feta
  • 1 klein bosje peterselie gehakt

Voor de kip

  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde munt
  • 1/2 theelepel lookpoeder
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • zwarte peper van de molen
  • 4 kipfilets
  • 1 citroen
  • 2 el vloeibare honing

Voor de skordalia

  • 1 kg bloemige aardappels geschild en in stukken gesneden
  • 10 teentjes look gepeld
  • olijfolie
  • fijn zeezout

Instructies
 

Maak eerst de skordalia.

  • Kook de aardappels samen met de teentjes look gaar.
  • Giet af maar bewaar een pollepel van het kookwater.
  • Pureer de aardappels en look in een roerzeef.
  • Maak aan met een beetje kookvocht tot je een smeuïge puree krijgt.
  • Roer er olijfolie en zout door.
  • Houd warm tot gebruik.

Voor de groenten

  • Terwijl de aardappels koken, snijd je de paprika's, courgetten en uien in grove stukken.
  • Verwarm de teppanyaki (of gebruik een braadpan) voor op middelhoog vuur.
  • Giet er een klein scheutje olijfolie in en bak de groenten goudbruin.
  • Schep om, kruid met peper, zout en oregano, en laat verder garen.
  • Schep uit de pan en houd warm.

Voor de kip.

  • Verhit een tweede scheutje olijfolie in de tepanyaki.
  • Maak het specerijenmengsel voor de kip door oregano, munt, look, paprika, zeezout en wat zwarte peper te mengen. Kruid de kip met het mengsel.
  • Bak de kippenlapjes aan beide zijden goudbruin op de teppanyaki.
  • Halveer de citroen en leg twee helften met de snijkant naar beneden bij de kip als die bijna gaar is, tot de snijvlakken mooi gekaramelliseerd zijn.
  • Als de kip gaar is, pers er dan de gegrilde citroenen over uit en lepel er de honing bij.
  • Zet het vuur meteen uit zodat de honing niet verbrandt.
  • Snijd de kip in reepjes en verdeel over de borden.
  • Schep er de groenten en skordalia bij, en werk af met verkruimelde feta en peterselie.
  • Serveer de Griekse kip met geroosterde groenten en skordalia.
Trefwoord aardappel, aardappelpuree, courgette, feta, kip, kipfilet, look, paprika
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!