Griekse kip met geroosterde groenten en skordalia
Deze Griekse kip met geroosterde groenten voert je terug naar de vakantie: zomers maar verwarmend, fris maar met diepe smaak.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 5 minuten min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Grieks
- 2 paprika's rood en/of geel, steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 1 courgette uiteinden verwijderd
- 2 rode uien gepeld en schoongemaakt
- olijfolie
- peper en zout
- 1 klein bosje verse oregano alleen de blaadjes, fijngehakt
- 100 g feta
- 1 klein bosje peterselie gehakt
Voor de kip
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gedroogde munt
- 1/2 theelepel lookpoeder
- 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- zwarte peper van de molen
- 4 kipfilets
- 1 citroen
- 2 el vloeibare honing
Voor de skordalia
- 1 kg bloemige aardappels geschild en in stukken gesneden
- 10 teentjes look gepeld
- olijfolie
- fijn zeezout
Direct in je mandje bij
Maak eerst de skordalia.
Kook de aardappels samen met de teentjes look gaar.
Giet af maar bewaar een pollepel van het kookwater.
Pureer de aardappels en look in een roerzeef.
Maak aan met een beetje kookvocht tot je een smeuïge puree krijgt.
Roer er olijfolie en zout door.
Houd warm tot gebruik.
Voor de groenten
Terwijl de aardappels koken, snijd je de paprika's, courgetten en uien in grove stukken.
Verwarm de teppanyaki (of gebruik een braadpan) voor op middelhoog vuur.
Giet er een klein scheutje olijfolie in en bak de groenten goudbruin.
Schep om, kruid met peper, zout en oregano, en laat verder garen.
Schep uit de pan en houd warm.
Voor de kip.
Verhit een tweede scheutje olijfolie in de tepanyaki.
Maak het specerijenmengsel voor de kip door oregano, munt, look, paprika, zeezout en wat zwarte peper te mengen. Kruid de kip met het mengsel.
Bak de kippenlapjes aan beide zijden goudbruin op de teppanyaki.
Halveer de citroen en leg twee helften met de snijkant naar beneden bij de kip als die bijna gaar is, tot de snijvlakken mooi gekaramelliseerd zijn.
Als de kip gaar is, pers er dan de gegrilde citroenen over uit en lepel er de honing bij.
Zet het vuur meteen uit zodat de honing niet verbrandt.
Snijd de kip in reepjes en verdeel over de borden.
Schep er de groenten en skordalia bij, en werk af met verkruimelde feta en peterselie.
Serveer de Griekse kip met geroosterde groenten en skordalia.
Trefwoord aardappel, aardappelpuree, courgette, feta, kip, kipfilet, look, paprika