Ga terug
+ servings
Panna cotta taart met aardbeien / www.eenlepeltjelekkers.be

Panna cotta taart met aardbeien

Deze panna cotta taart met vanille, aardbeien en kefir is makkelijk te maken, fris en licht. Geen oven nodig voor dit lente dessert!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • een taartvorm van 20 cm diameter

Ingrediënten
  

  • 120 g petit beurre koekjes
  • 90 g boter gesmolten
  • 3 gelatineblaadjes 5 g, zie inleiding
  • 1 vanillestok
  • 100 ml room min. 30 % vetgehalte
  • 30 g kristalsuiker
  • 10 g vanillesuiker
  • 300 g melkkefir
  • sap van 1 citroen
  • 300 g aardbeien
  • ev. enkele muntblaadjes voor de afwerking

Instructies
 

  • Mix de koekjes samen met de gesmolten boter fijn in een foodprocessor tot ze de textuur van nat zand hebben.
  • Schep in een taartvorm met losse bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel. Maak ook een opstaand randje tegen de kant.
  • Zet de taartvorm 30 minuten in de koelkast.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water (zie inleiding).
  • Snijd de vanillestok open en schraap er de zaadjes uit.
  • Meng stok en zaden met room, kristalsuiker en vanillesuiker en verwarm tot de suiker opgelost is.
  • Laat de gelatineblaadjes uitlekken, neem de pot van het vuur en los er al roerend de gelatine in op.
  • Laat +/- 30 minuten infusen, roer af en toe zodat de gelatine nog niet begint op te stijven.
  • Roer de kefir los met het citroensap.
  • Roer er het roommengsel door.
  • Giet dit op de koekjesbodem en laat minstens 2u, en liefst een hele nacht opstijven in de koelkast.
  • Maak de aardbeien schoon en halveer. Grote exemplaren kan je in 4 snijden.
  • Ontvorm de taart en leg op een schotel.
  • Verdeel er de aardbeien over en werk af met enkele muntblaadjes.
  • Serveer de panna cotta taart met aardbeien.

Notities

  • Weeg de gelatineblaadjes af. Ik gebruik hier gelatine van het huismerk van Delhaize, die wegen 1,66g/stuk. Maar er bestaan ook blaadjes van 1,9 g of 3,5 g (zoals Jeroen Meus gebruikt in Dagelijkse Kost). Dat maakt al gauw een groot verschil.
  • Week ze ongeveer een kwartier in koud water. Ik vul meestal een maatbeker met water van de kraan, rol de blaadjes op en steek ze erin.
  • Laat de blaadjes goed uitlekken en schud het water ervan af. Ik heb onlangs ontdekt dat uitknijpen niet nodig is, dus je hoef het jezelf ook niet moeilijk te maken.
  • Los de blaadjes op in warme vloeistof en laat niet meer koken. Roer tot ze helemaal opgelost zijn en je geen klonters meer ziet. Laat deze vloeistof nu niet te lang stil staan, anders begint hij al op te stijven. Je kan dit nu mengen met de andere ingrediënten.
  • Laat de taart nadien voldoende lang opstijven in de koelkast: na enkele uren zal je de taart al kunnen snijden, maar een nacht ongemoeid laten is beter. Je zal merken dat de binding dan nog sterker wordt.
Trefwoord aardbeien, citroen, kaastaart, kefir, no bake, plaatgebak, taart
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!