Ga terug
+ servings
Pasta met courgette, citroen en pecorino / www.eenlepeltjelekkers.be

Pasta met courgette, citroen en pecorino

Deze pasta met courgette is heel eenvoudig te maken, en staat in een handomdraai op tafel. En toch smaakt hij verfijnd, elegant en fris.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Pasta
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot

Ingrediënten
  

  • 500 g linguine
  • zout en peper
  • 250 ml lichte culinaire room 20% vetgehalte
  • 1 citroen rasp en sap
  • 100 g pecorino geraspt
  • 1 bosje munt alleen de blaadjes, gehakt
  • 2 sjalotten gepeld
  • 1 teentje look gepeld
  • 2 courgetten uiteinden verwijderd
  • olijfolie

Instructies
 

  • Kook de linguine gaar in flink gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Roer de room los met citroenrasp en -sap, pecorino en munt.
  • Kruid royaal bij met peper en zout.
  • Snijd intussen de sjalotten in ringen en pers de look.
  • Snijd de courgetten in niet te dunne courgetti met een spiraalsnijder.
  • Bedek de bodem van een stoofpot met een scheutje olijfolie en verhit op middelhoog vuur.
  • Stoof er look en sjalot in aan met een snuifje zout tot ze gaar zijn maar niet gekleurd.
  • Voeg de courgetti toe en bak enkele minuten mee tot nét glazig.
  • Giet de pasta af en bewaar een pollepel van het kookvocht.
  • Roer de linguine door de courgette en voeg er ook het roommengsel aan toe.
  • Roer goed door elkaar tot de kaas begint te smelten en voeg eventueel wat kookvocht toe als het geheel te droog is.
  • Verdeel over 4 borden.
  • Serveer de pasta met courgette, citroen en pecorino.

Notities

  • Bewaar het kookwater van de pasta. Dat is altijd een goed idee, en ook in dit recept hou je best een goeie pollepel apart. Wacht wel om het toe te voegen tot je alles gemengd hebt. Soms komt er veel vocht uit de courgette, en heb je dus geen extra water nodig. Mocht het geheel toch de droog zijn, kan je het wel toevoegen.
  • Kies voor biocitroenen. Zo ben je zeker dat er geen pesticiden samen met de schil in je pasta verdwijnen. Omdat ik zo vaak zeste gebruik, koop ik zelf altíjd biologische citroenen.
  • Snijd de courgetten niet te dun. Ik heb hier mijn spiraalsnijder van KitchenAid gebruikt. Die geeft mooie slierten. Gooi de sponzige kern met de zaadlijsten weg. Normaalgezien gebruik ik een juliennesnijder om snel courgetti te maken, maar die vind ik in dit geval minder handig omdat de slierten dan heel dun zijn en meteen veel vocht afgeven. Heb je niks anders, stoof de courgetti dan niet mee, maar roer gewoon door de warme pasta samen met sjalotten, look en het roommengsel.
  • Gebruik voldoende olijfolie om de sjalot en look aan te stoven. Zorg ervoor dat de bodem van de kookpot bedekt is. Voeg er dan de sjalot en look aan toe, en bestrooi met een snuifje zout. Zowel de hoeveelheid olijfolie als het zout zorgen ervoor dat het mengsel minder snel aanbakt.
  • Kies room met een gemiddeld vetgehalte. In dit gerecht vind ik het storend als de saus té rijk is door het gebruik van volle room. Aan de andere kant is magere room ook geen optie, omdat je dan geen binding en te weinig smaak overhoudt. De smaken van dit gerecht zijn subtiel, dus je wilt de balans die verstoren. Ik gebruik Campina lichte culinaire room van 20% vetgehalte: die heeft niet genoeg body en is niet te vet.
Trefwoord citroen, courgette, munt, pasta
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!