Hak ui, selder, wortel en chilipeper tot pulp in een foodprocessor of snijd fijn. Pers de look.
Smelt een klontje boter in een grote pan.
Bak er het gehakt in kleine porties goudbruin in aan op hoog vuur. Verdeel in stukken met een houten lepel.
Schep het vlees uit de pan, zet het vuur lager en smelt er nog een klontje boter in.
Stoof er ui, selder, wortel, chili en look in aan tot glazig.
Zet het vuur iets hoger, voeg pompoen en tomatenpuree toe en bak even aan. Blus met porto en laat volledig inkoken.
Voeg kaneel, laurier, rozemarijn, nootmuskaat, parmezaankorst en gepelde tomaten samen met het vlees weer toe.
Spoel het blikje om met het water en giet bij de saus.
Voeg het klontje suiker toe, zet het vuur laag en laat de saus minstens 40 minuten zachtjes pruttelen onder deksel.
Kook intussen de pasta gaar in flink gezouten water.
Neem de saus van het vuur en verwijder kaneelstok, laurier en parmezaankorst.
Kruid naar smaak bij met zout en peper.
Giet de pasta af en meng door de saus.
Verdeel over 4 borden.
Werk af met parmezaanse kaas.
Serveer de pasta bolognese met pompoen en kaneel.