Maaltijdsoep van aspergeschillen met noedels en ei
Deze maaltijdsoep van aspergeschillen met noedels en ei is smaakvol, makkelijk te maken en helemaal "no waste". Perfect als voedzame lunch of licht avondmaal.
Doe de aspergeschillen samen met 2 liter water in een kookpot en breng aan de kook. Laat tot gebruik zacht pruttelen tot een geurige aspergebouillon.
Snijd asperge-uiteinden, ui, preiwit en aardappels in middelgrote stukjes.
Smelt een klontje boter op middelhoog vuur in een soeppot en stoof er de groenten in aan tot ze glazig zijn maar niet gekleurd.
Bind de peterseliestengels en het laurierblad samen tot een bouquet garnie en voeg toe aan de groenten.
Zeef de aspergebouillon en giet bij de groenten. Laat 20 minuten zachtjes koken.
Verwijder het bouquet garnie en mix de soep glad in de blender of met de staafmixer.
Voeg er de room en het sinaasappelsap aan toe.
Kruid royaal bij met zout en peper.
Voor de garnituren
Snijd intussen het groen van de prei fijn.
Smelt een klontje boter in de wok en roerbak preigroen en sojascheuten beetgaar.
Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de eieren zacht in 5 minuten. Pel en halveer.
Snijd de peterselieblaadjes fijn.
Om te serveren
Verdeel de noedels en gewokte groenten over 4 grote soepkommen.
Giet er de soep bij.
Leg in elke kom een half eitje.
Werk af met peterselie.
Serveer de maaltijdsoep van aspergeschillen met noedels en ei.
Notities
Vries aspergeschillen en -uiteinden apart in. Dit maakt het gemakkelijker om de soep te bereiden: de schillen gebruiken we voor de bouillon, de uiteinden snijden we fijn en stoven we mee aan met ui, prei en aardappels. Mocht je toch alles samen ingevroren hebben: geen paniek. Stort in een kookpot en giet er het water bij. Laat opwarmen tot de uiteinden niet meer volledig bevroren zijn en vis ze er dan uit. Nu kan je ze fijnsnijden en verdergaan met het recept.
Gebruik enkel het wit van de prei voor de soep. Dit geeft de soep een mooiere kleur. En het groen gaat hier sowieso niet verloren, aangezien we het gebruiken als garnituur.
Mix de soep glad in de blender. Dit geeft een extra romig resultaat, zelfs nog vóór je de room hebt toegevoegd. Uiteraard is het geen probleem als je geen blender in huis hebt: met de staafmixer kan het ook.
Kruid de soep royaal bij met zout en peper. We gebruiken hier geen bouillonblokje, alleen de bouillon van aspergeschillen. Dat wilt zeggen dat je nog (zeer) royaal moet bijkruiden met zout en - in mindere mate - peper. Voeg zeker genoeg zout toe, anders krijg je een smakeloze soep. Eens de soep genoeg gezouten is, kan je ook wat peper toevoegen.
Trefwoord asperge, asperges, ei, maaltijdsoep, no waste, noedels, peterselie, prei, restjes, restjeskoken, sojascheuten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!