Eén hap van deze gemarineerde scampi met tzatziki en je weet het: dit klopt gewoon. De zoete garnalen, pittige marinade en frisse saus passen wonderwel bij elkaar.
1kleine rode paprikasteelaanzet en zaadlijsten verwijderd, in partjes
1kleine courgettesteelaanzet en zaadlijsten verwijderd, in blokjes
3elvloeibare honingbijv. acacia
Voor de tzatziki
1komkommergeschild
1/8tlfijn zeezout
220gGriekse yoghurt
80gzure room
1teentjelookgeperst
1bosjedillefijngehakt
fijn zeezout
Om te serveren
400grijst
enkelecitroenpartjes
Direct in je mandje bij
Instructies
Voor de scampi
Meng paprika, harissa, oregano, look- en uipoeder, zout en citroenzeste met 4 el olijfolie.
Schep de scampi om in deze marinade en laat ze minstens 30 minuten en maximum 1 nacht marineren in de koelkast.
Voor de tzatziki
Rasp de komkommer fijn.
Schep om met zout en stort in een vergiet.
Laat zeer goed uitlekken. Druk er zoveel mogelijk vocht uit met de bolle kant van een lepel.
Meng met Griekse yoghurt, zure room, geperste look en gehakte dille.
Kruid naar smaak bij met zout.
Voor de scampi
Rijg de scampi per 3 aan een satéstokje, afgewisseld met rode ui, paprika en courgette. Maak zo 8 saté's.
Roer de honing los met 3 el citroensap en kwast er de saté's mee in.
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en bak er de scampi aan beide zijden goudbruin in aan.
Om te serveren
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer de gemarineerde scampi met tzatziki, gekookte rijst en citroenpartjes.
Notities
Koop ASC scampi. Ik heb hierboven al uitvoerig uitgelegd waarom dat zo belangrijk is. Draag je steentje bij aan de duurzaamheid van onze planeet en probeer je te beperken tot vis en schaaldieren met een ASC of MSC keurmerk.
Verwarm de pan goed voor. Scampi hebben de neiging om snel uit te drogen. Zorg er daarom voor dat de pan goed heet is voor je de gemarineerde scampi erop gaat bakken. Zo krijgen ze de kans om snel te garen en toch hun vocht te behouden.
Laat de komkommer goed uitlekken. Anders wordt de tzatziki te waterig. Schep om met zout en duw er met de bolle kant van een lepel regelmatig al het vocht uit.