Ga terug
Gemarineerde scampi met tzatziki en rijst / www.eenlepeltjelekkers.be

Gemarineerde scampi met tzatziki en rijst

Eén hap van deze gemarineerde scampi met tzatziki en je weet het: dit klopt gewoon. De zoete garnalen, pittige marinade en frisse saus passen wonderwel bij elkaar. 
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch, Grieks
Porties 4 personen

Equipment

  • fijne rasp
  • zeef
  • satéstokjes
  • braadpan of barbecue

Ingrediënten
  

  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el harissa
  • 1 el oregano
  • 1 tl lookpoeder
  • 1 tl uipoeder
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1 citroen zeste & sap apart
  • 4 el olijfolie + extra om te bakken
  • 24 scampi gepeld en ontdarmd
  • 1 rode ui gepeld en in partjes gesneden
  • 1 kleine rode paprika steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, in partjes
  • 1 kleine courgette steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 3 el vloeibare honing bijv. acacia

Voor de tzatziki

  • 1 komkommer geschild
  • 1/8 tl fijn zeezout
  • 220 g Griekse yoghurt
  • 80 g zure room
  • 1 teentje look geperst
  • 1 bosje dille fijngehakt
  • fijn zeezout

Om te serveren

  • 400 g rijst
  • enkele citroenpartjes

Instructies
 

Voor de scampi

  • Meng paprika, harissa, oregano, look- en uipoeder, zout en citroenzeste met 4 el olijfolie.
  • Schep de scampi om in deze marinade en laat ze minstens 30 minuten en maximum 1 nacht marineren in de koelkast.
    Scampi marineren / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de tzatziki

  • Rasp de komkommer fijn.
  • Schep om met zout en stort in een vergiet.
  • Laat zeer goed uitlekken. Druk er zoveel mogelijk vocht uit met de bolle kant van een lepel.
    Komkommer laten uitlekken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Meng met Griekse yoghurt, zure room, geperste look en gehakte dille.
  • Kruid naar smaak bij met zout.
    Tzatziki maken / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de scampi

  • Rijg de scampi per 3 aan een satéstokje, afgewisseld met rode ui, paprika en courgette. Maak zo 8 saté's.
    Scampi aan satéstokjes rijgen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Roer de honing los met 3 el citroensap en kwast er de saté's mee in.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en bak er de scampi aan beide zijden goudbruin in aan.

Om te serveren

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de gemarineerde scampi met tzatziki, gekookte rijst en citroenpartjes.

Notities

  • Koop ASC scampi.  Ik heb hierboven al uitvoerig uitgelegd waarom dat zo belangrijk is. Draag je steentje bij aan de duurzaamheid van onze planeet en probeer je te beperken tot vis en schaaldieren met een ASC of MSC keurmerk. 
  • Verwarm de pan goed voor. Scampi hebben de neiging om snel uit te drogen. Zorg er daarom voor dat de pan goed heet is voor je de gemarineerde scampi erop gaat bakken. Zo krijgen ze de kans om snel te garen en toch hun vocht te behouden. 
  • Laat de komkommer goed uitlekken. Anders wordt de tzatziki te waterig. Schep om met zout en duw er met de bolle kant van een lepel regelmatig al het vocht uit. 
Trefwoord citroen, dille, harissa, honing, komkommer, rijst, scampi, yoghurt