Ga terug
Kaastaart met frambozen, nectarine en streusel / www.eenlepeltjelekkers.be

Kaastaart met frambozen, nectarine en streusel

Deze gebakken kaastaart met frambozen, nectarine en streusel is ideaal om mee te nemen naar het werk als vieruurtje. Je bakt hem in een rechthoekige vorm. De frambozen zorgen voor een frisse toets, het streusel maakt de taart extra krokant.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 55 min
Rusttijd 20 min
Totale tijd 1 uur 35 min
Gang Dessert, Gebak, Tussendoortje
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • rechthoekige bakvorm van +/- 33 cm op 23 cm
  • foodprocessor
  • (hand)mixer

Ingrediënten
  

Voor het deeg en streusel

  • 250 g patisseriebloem
  • 50 g amandelpoeder
  • 170 g kristalsuiker
  • 200 g boter
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 50 g amandelen fijn gehakt
  • 1 citroen alleen de zeste

Voor de vulling

  • 350 g volle plattekaas
  • 65 g zure room 30% vetgehalte
  • 2 eieren
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 vanillestok alleen de zaadjes
  • 50 g vanillepuddingpoeder
  • 1,5 citroen alleen het sap
  • 1 nectarine of perzik pit verwijderd en in plakjes gesneden
  • 125 g frambozen
  • 80 g frambozenconfituur losgeroerd

Instructies
 

Voor het deeg

  • Doe bloem, amandelpoeder, suiker, boter en zout samen in de foodprocessor en mix tot het deeg een bal vormt.
  • Stort uit op het werkvlak en houdt ongeveer 1/4 van het deeg apart.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort er het deeg in.
  • Duw in de vorm (zie notities) en prik in met een vork.
    Bodem inprikken met een vork / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet 20 minuten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
  • Meng intussen het achtergebleven deeg met de gehakte amandelen en het citroenzeste. Zet in de koelkast tot gebruik.
    Streusel maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Schuif de bakvorm in de oven en bak 20 minuten tot het deeg licht gebruind is.
    Bodem bakken / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de vulling

  • Klop plattekaas, zure room, eieren, suiker en vanille door elkaar.
  • Roer het puddingpoeder los met het citroensap.
  • Voeg toe aan het kaasmengsel en klop erdoor tot alles goed gemengd is.
    Beslag kaastaart met frambozen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Giet het mengsel op de gebakken bodem.
  • Verdeel er de nectarine en frambozen over.
    Vulling beleggen met frambozen en nectarine / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Lepel er nu de confituur over.
  • Verkruimel er nu het streusel over.
    Streusel over kaastaart strooien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Schuif in de oven en bak in 35 à 40 minuten gaar.
  • Laat een half uur afkoelen in de vorm.
  • Ontvorm en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zet liefst nog minstens 1 uur in de koelkast voor je de kaastaart aansnijdt.
  • Serveer de kaastaart met frambozen, nectarine en streusel

Notities

  • Verdeel het deeg over de vorm met een glas. Dit lijkt misschien een bizarre tip, maar het werkt echt! Stort het deeg in de bakvorm. Duw het nu met je handen uit naar alle kanten. Leg er nu een vel plasticfolie op, en duw het deeg met de onderkant van een glas in alle hoeken, zodat heel de bodem bekleed is. Rol er nu met de zijkant van het glas over tot het min of meer gelijkmatig verdeeld is. Verwijder de plasticfolie et voilà: je hebt een mooi beklede bakvorm!
  • Zorg dat plattekaas en zure room op kamertemperatuur zijn. Op die manier kan je ze veel gemakkelijker mengen, en blijven er geen klontertjes in de vulling.
  • Open de oven de eerste 30 minuten niet. Het eerste half uur is de vulling nog volop aan het uitzetten en garen. Open de oven in die periode zeker niet, om te vermijden dat alles inzakt.
  • Hou je oven in de gaten. Dit is vooral belangrijk eens je de vulling aan het deeg hebt toegevoegd. In mijn oven heeft de kaastaart 40 minuten baktijd nodig om volledig gaar te zijn met goudbruin streusel. Maar alle ovens zijn anders, en de jouwe heeft misschien aan 35 minuten genoeg. Check de kaastaart dus regelmatig tegen het einde van de baktijd. Als je van de vergeetachtige soort bent, zet dan een keukenwekker na 30 minuten en check nadien elke 5 minuten.
Trefwoord bakken, cheesecake, cheesecake bars, citroen, frambozen, kwark, nectarine, perzik, plattekaas, verse kaas, zoet