Deze gebakken kaastaart met frambozen, nectarine en streusel is ideaal om mee te nemen naar het werk als vieruurtje. Je bakt hem in een rechthoekige vorm. De frambozen zorgen voor een frisse toets, het streusel maakt de taart extra krokant.
1nectarineof perzik, pit verwijderd en in plakjes gesneden
125gframbozen
80gframbozenconfituurlosgeroerd
Direct in je mandje bij
Instructies
Voor het deeg
Doe bloem, amandelpoeder, suiker, boter en zout samen in de foodprocessor en mix tot het deeg een bal vormt.
Stort uit op het werkvlak en houdt ongeveer 1/4 van het deeg apart.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort er het deeg in.
Duw in de vorm (zie notities) en prik in met een vork.
Zet 20 minuten in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
Meng intussen het achtergebleven deeg met de gehakte amandelen en het citroenzeste. Zet in de koelkast tot gebruik.
Schuif de bakvorm in de oven en bak 20 minuten tot het deeg licht gebruind is.
Voor de vulling
Klop plattekaas, zure room, eieren, suiker en vanille door elkaar.
Roer het puddingpoeder los met het citroensap.
Voeg toe aan het kaasmengsel en klop erdoor tot alles goed gemengd is.
Giet het mengsel op de gebakken bodem.
Verdeel er de nectarine en frambozen over.
Lepel er nu de confituur over.
Verkruimel er nu het streusel over.
Schuif in de oven en bak in 35 à 40 minuten gaar.
Laat een half uur afkoelen in de vorm.
Ontvorm en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.
Zet liefst nog minstens 1 uur in de koelkast voor je de kaastaart aansnijdt.
Serveer de kaastaart met frambozen, nectarine en streusel
Notities
Verdeel het deeg over de vorm met een glas. Dit lijkt misschien een bizarre tip, maar het werkt echt! Stort het deeg in de bakvorm. Duw het nu met je handen uit naar alle kanten. Leg er nu een vel plasticfolie op, en duw het deeg met de onderkant van een glas in alle hoeken, zodat heel de bodem bekleed is. Rol er nu met de zijkant van het glas over tot het min of meer gelijkmatig verdeeld is. Verwijder de plasticfolie et voilà: je hebt een mooi beklede bakvorm!
Zorg dat plattekaas en zure room op kamertemperatuur zijn. Op die manier kan je ze veel gemakkelijker mengen, en blijven er geen klontertjes in de vulling.
Open de oven de eerste 30 minuten niet. Het eerste half uur is de vulling nog volop aan het uitzetten en garen. Open de oven in die periode zeker niet, om te vermijden dat alles inzakt.
Hou je oven in de gaten. Dit is vooral belangrijk eens je de vulling aan het deeg hebt toegevoegd. In mijn oven heeft de kaastaart 40 minuten baktijd nodig om volledig gaar te zijn met goudbruin streusel. Maar alle ovens zijn anders, en de jouwe heeft misschien aan 35 minuten genoeg. Check de kaastaart dus regelmatig tegen het einde van de baktijd. Als je van de vergeetachtige soort bent, zet dan een keukenwekker na 30 minuten en check nadien elke 5 minuten.